Børn i god form har bedre hukommelse
Børn som er i god fysisk form har en større hjerne end deres jævnaldrende i dårlig form. Og endnu vigtigere – de har også bedre hukommelse og evne til at tænke abstrakt.
Når dit barn løber rundt og spiller fodbold eller slår kolbøtter i sengen, er de ikke bare i gang med at have det sjovt, de træner også hjernen.
Et studie fra University of Illinois har tjekket sammenhængen mellem hjernestørrelse og fysisk form og resultatet overrasker: Børn der er i god form klarer sig væsentligt bedre i hukommelsestests end deres mindre trænede legekammerater.
Undersøgelsen, som blev ledet af psykologen Art Kramer og den ph.d. studerende Laura Chaddock, undersøgte to ting hos 49 ni- og tiårige: Iltoptagelsen under træning og størrelsen på hippocampus. Hippocampus er det område i hjernen, der er knyttet til hukommelse og orientering i rum.
De børn, der havde det bedste iltoptag havde i gennemsnit en 12 procent større hippocampus i forhold til den totale hjernestørrelse.
Der var også synlige resultater i de mere kognitive og psykologiske tests. Børnene i god form klarede sig bedre i hukommelsestesten og var også bedre end de utrænede kammerater i relationelle tests – det vil sige i de opgaver, hvor de skulle integrere og bruge flere typer information.
Træning skaber nye celler
Man har i længere tid vidst at dette var tilfældet hos dyr, fortæller May Britt Moser, professor ved Centre for the Biology of Memory ved Kavliinstituttet på NTNU. Tidligere troede man at der ikke blev dannet nye celler efter at hjernen var færdigudviklet, men det har vist sig at nogen områder kan udvikle nye celler, såkaldte nyfødtceller, i løbet af livet. Hippocampus er et af de områder.
– Fysisk aktivitet øger mængden af nyfødtceller der udvikles. Men man må stimulere hjerne for at beholde disse celler. Derfor kan kombinationen af fysisk aktivitet og skolegang være en kraftfuld kombination, forklarer Moser og fortsætter:
– Og i disse tider, hvor der er stor bekymring omkring de stillesiddende børn, er dette en vigtig undersøgelse.
Kilde: Forskning.no