Familien Berthelsen: Hvert minut tæller

Familien Berthelsen: Hvert minut tæller

Anja Berthelsen og Per Hansen er glade for deres hverdag, men de har en stram tidsplan for at få det hele til at hænge sammen. Tidscoachen giver gode råd.

Familien

Anja Berthelsen, 31 år og kontorassistent i Silkeborg Kommune.

Per Hansen, 34 år og salgsassistent i en grossistvirksomhed.

Majke, 2 år og 4 måneder og Merle, 10 måneder.

Dage, der begynder klokken fem. Benhård planlægning af indkøb og madlavning. Madpakker, der skal smøres, to bleer, der skal skiftes, to næser, der skal pudses. To småpiger, der kalder samtidig fra hver sin tremmeseng.

Vasketøj, der hober sig op, rengøring, der byder sig til. To fuldtidsjobs og to forældre, der går i seng hver aften klokken ti for at nå lidt sammenhængende søvn, inden det yngste barn vågner midt på natten. Klokken fem begynder det hele forfra igen.

Sådan er hverdagen hjemme hos Anja og Per og deres to døtre Majke og Merle. Dagene er pakkede med arbejdsopgaver fra klokken fem morgen til ti aften, og parret udnytter hvert eneste vågent minut effektivt. Anja og Per klager ikke, men livet med småbørn er travlt, og det kunne være rart med en pose ekstra tid.

Vil det hele

Takket være Merle, der vågner klokken fem, er familiens morgener ikke særlig pressede, men til gengæld er der fuldstændig udsolgt hos begge piger, når deres mor henter dem hver eftermiddag klokken halv fire. Dagens absolut mest travle timer er fra fyraften, og indtil børnene sover.

“Somme tider kunne jeg godt bruge en ekstra arm,” siger Anja og smiler til Merle, der er på vej rundt om sofabordet, mens hun klapper beslutsomt på det, og siger ‘ba, ba, ba!’. Storesøster Majke putter i sofaen ved siden af Per. Hun er optaget af Bamse og Kylling på dvd. Per nikker og indrømmer, at tiden er presset:

“Men jeg synes ikke, der kan skæres mere ned, uden at vi skal til at diskutere hvem af os, der skal gå ned i tid. Og det er der ingen af os, der er interesserede i.”

“Nej, så vil vi hellere presse vores hverdag lidt, for vi vil jo gerne det hele: Skabe et godt hjem for vores piger, have et spændende job hver, på ferie hvert år, og hvad der ellers skal til,” tilføjer Anja.

Samtidig sætter Anja og Per en ære i selv at klare rengøring, tøjvask, indkøb og madlavning. Det ugentlige indkøb foregår lørdag morgen i Netto – Merle har jo sørget for, at alle mand er kommet ud af fjerene alligevel.

Læs tidscoachens råd til familien på næste side>>

Sådan er det bare

Pigerne bliver kun sjældent passet af deres bedsteforældre. “Vi ved, vi altid kan bede om hjælp hos vores forældre. De siger aldrig nej,” understreger Anja. Men parret synes, pigerne har været for små til at blive passet. Det kan dog gå hen og blive nødvendigt, for ud over barnets første sygedag har Anja og Per ikke nogen Plan B, når pigerne bliver syge.

Anja og Per forsøger at skabe sig lidt frirum om aftenen, efter at pigerne er puttet, eller i weekenden. Anja kan godt gøre badeværelse rent en onsdag morgen klokken halv syv, for at kunne forære sig selv en time på sofaen lørdag, når begge piger sover til middag. Ofte når hun også at forberede lidt af aftensmaden om morgenen, hvor hun alligevel er oppe med Merle.

“Men det kan godt give mig dårlig samvittighed, at det altid er Majke, der skal vente på, at jeg har tid til at tage mig af hende, fordi hun er den store. Det er altid hende, der bliver parkeret med en malebog, hvis der er noget med Merle,” indrømmer hun.

Hver tredje onsdag smutter Anja en tur på café med et par veninder, og en gang imellem tager Per ud og spiller golf eller løber en aftentur med en kammerat. Flere fritidsinteresser kan det ikke blive til. “Sådan er det bare, når man har små børn,” erkender Per.

Selvfølgelig ville Anja og Per gerne have mere tid. Det skulle dog ikke være for at komme til bunds i vasketøjet, eller hæve niveauet på husførelsen.

“Hvis jeg fik foræret en pose tid, ville jeg bruge den på nogle aktiviteter sammen med pigerne. Gå i svømmehallen, til gymnastik eller sådan noget. Men som sagerne er lige nu, kan jeg simpelthen ikke finde tid til det,” siger Anja.

“Jeg ville lave noget med Anja. En tur i biffen eller på restaurant. Det kunne egentlig være helt hyggeligt,” siger Per, og lægger hånden på Anjas arm.

Få mere hjælp udefra

Tidscoach Trine Kolding kan godt forstå, at Anja og Per synes, de har travlt.

“Anja og Per er et klassisk eksempel på en travl børnefamilie. De står lige midt i den fase, hvor det bare er benhårdt, og børnene kræver ekstremt meget yngelpleje,” siger hun, og roser dem for deres effektive udnyttelse af tiden og deres gåpåmod.

“Jeg tror ikke, de kan optimere deres udnyttelse af tiden ret meget, og det virker også som om, de har en accept af, at livet som børnefamilie ikke altid er en dans på roser. Der, hvor de kunne gøre noget for sig selv, er, hvis de kunne smide selvforsyningstanken væk,” siger Trine Kolding og foreslår, at de begynder at bede bedsteforældrene om hjælp.

“Det ville både forældrene, børnene og bedsteforældrene have en masse ud af. De kunne lave faste aftaler, hvor en bedste kom og var hos dem hele ulvetimen, så Anja kunne bruge lidt tid sammen med det ældste barn, eller farmor kunne somme tider komme forbi med en gryderet,” siger hun.

Hun råder også parret til at skifte den årlige charterferie ud med et lånt sommerhus bare i et par år for at frigøre midler til en rengøringshjælp.

Endelig anbefaler tidscoachen parret at tænke i storproduktion, når de laver mad, og for eksempel altid lave en dobbelt portion kødsovs, så der er en portion til fryseren.

“Det handler om, at du er nødt til at træffe nogle benhårde valg, hvis du vil frigøre tid i kalenderen til samvær. Gør op med dig selv: Hvor travlt vil jeg have, og hvor kan jeg i en periode gå på kompromis?”