GODE RÅD FRA EKSPERTERNE

Er det en god idé at fordele barslen lige mellem mor og far? få barselscoachens råd. læs også, hvad folinsyre egentlig er, og om der skal være tre år imellem søskende.

EN HALV BARSEL TIL FAR BARSELSCOACHEN

Jeg glæder mig til snart at blive mor for anden gang, men ikke så meget til selve barslen. Jeg har fået et dejligt job og har slet ikke lyst til at gå ind i den der barselsklokke igen. Derfor tager jeg kun et halvt års barsel, hvorefter far tager over – det vil han nemlig gerne. Tror du, det er en god løsning, og hvordan får jeg det bedste ud af min barsel?

Anonym

Hej Anonyme,

Jeg synes, det er fantastisk, at også far får mulighed for at tage del i jeres nye familiemedlems første tid. Det er der absolut intet galt i. Hvis det er det, både du og din mand vil, så er det sådan, det skal være. Lad jer ikke påvirke af, hvad andre mener.

Hvis du egentlig er usikker på, om det vil være rigtigt for dig at tage seks måneders barsel og overlade resten til din mand, så spørg dig selv: Hvordan vil du have det efter de seks måneder, når du er tilbage på jobbet? Vil det gøre dig glad eller ked af det? Vil du om fem år være glad og tilfreds med dine valg, eller vil du fortryde det senere? Disse spørgsmål kan give dig en afklaring i forhold til dine følelser og konsekvenserne af dine valg.

Derudover synes jeg, det er ærgerligt for dig, at du ikke ser frem til din barsel. En barsel er en oplagt mulighed for at komme tæt på baby. Vi går ind i en barselsklokke, fordi vores hjerne og natur er kodet til at bruge al vores energi til at sikre overlevelsen af det nye lille væsen. Måske hjælper den tanke, når du går på barsel. Seks, ni eller 12 måneder er desuden en meget lille del af alt det, der har været før eller kommer efter. Så måske kan det være okay at kede sig i en relativ kort periode? God barsel.

De bedste hilsener,

Nina K. Brandt, barselscoach

JORDEMODEREN FOLINSYRE

Jeg er gravid og i tvivl, om jeg skal tage folinsyre, da jeg ikke har fået noget at vide af min læge. Men jeg har læst på Vores Børns hjemmeside, at det er en god idé at tage, også inden man bliver gravid. Hvad er folinsyre egentlig?

Hilsen den uvidende

Kære uvidende,

Folinsyre er et B-vitamin, der findes i grønne bladgrønsager, gulerødder, æggeblomme, avocado, jordbær og en del andre madvarer. Men vitaminet ødelægges nemt, når du tilbe- reder din mad, og derfor kan det være svært at få nok af det gennem kosten.

For gravide er det særlig vigtigt at få nok folinsyre. Et tilskud af folinsyre virker forebyggende på misdannelser i barnets hjerne og rygmarv. Allerede i sjette uge af graviditeten lukker det såkaldte neuralrør, som danner barnets rygmarv. Hvis røret ikke lukker tilstrækkeligt, kan barnet få rygmarvsbrok, der kan medføre handicap i større eller mindre grad.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at alle kvinder, der prøver på at blive gravide, spiser 400 milligram folinsyre dagligt i tabletform. Hvis du ikke har taget tilskud af folinsyre inden graviditeten, skal du begynde, så snart du opdager, at du er gravid, og fortsætte til og med 12. uge.

Når man som dig er kommet lidt sent i gang med folinsyren, er det vigtigt at huske på, at neuralrørsdefekter er meget sjældne i Danmark. Der fødes 50-75 børn om året med sådan en misdannelse. Og der fødes omkring 60.000 børn i Danmark hvert år. Der er en del kvinder der, som du ikke har vidst, at de skulle spise ekstra tilskud. Og de fleste får helt raske børn alligevel.

Den misdannelsesskanning, du tilbydes på hospitalet omkring 20 uge, vil kunne vise, om barnet har skader på rygmarven. Herefter kan du forhåbentlig holde op med at bekymre dig.

Med venlig hilsen,

Nina Sepstrup, jordemoder

PARTERAPEUTEN VI SKÆNDES!

Jeg har lige læst i bogen Hjælp – vi skændes! og kan kende flere ting fra mig selv og mit parforhold. Hvordan får jeg overbevidst min mand om, at parterapi vil være godt, og at vores familie rent faktisk vil få noget ud af det?

Anonym

Kære Anonyme,

Fortæl din mand, at du gerne vil prøve, om parterapi er noget for jer, men at I to er det vigtigste, og at I ikke skal prøve noget, som I ikke er trygge ved begge to.

Spørg ham, hvordan du kan gøre det trygt nok for ham at afprøve din idé. Jeg ved ikke, hvad din mands konkrete utryghed handler om, så jeg skyder lidt i blinde med følgende forslag: Lad din mand læse Hjælp – vi skændes!, så han kan se, hvad der har inspireret dig. Aftal, at I ser parterapeuten an ved den første konsultation. Aftal, at hvis det føles forkert for en af jer, når I er der, kan I til hver en tid beslutte jer for at afslutte konsultationen, og at I går derfra sammen. Lad din mand lede efter og i givet fald kontakte en parterapeut for at aftale tid.

Til slut vil jeg huske dig på, at hvis din mand overvinder sit forbehold og går med dig til parterapi, så husk at fortælle ham, at du virkelig værdsætter det.

De bedste hilsener,

Anette Buur Bangsgaard, parterapeut

BØRNEPSYKOLOGEN TRE ÅR IMELLEM?

Jeg læste i Vores Børn 6/2008, at du anbefaler, at der er tre år imellem søskende. Jeg er mor til en dreng på 14 måneder og er gravid med endnu en dreng. Der kommer til at være 18 måneder imellem vores børn. Hvordan gør vi den kommende familieforøgelse så nem som muligt for vores ældste søn, samtidig med at den lille ny får den plads og opmærksomhed, han har brug for?

Med venlig hilsen Maria

Kære Maria,

Der findes ingen klare svar på, hvor mange år der ideelt skal være mellem søskende. Rent udviklingsmæssigt mener jeg, at det bedste er, at der er tre år mellem børnene, idet barnet i treårsalderen frigør sig fra den tætte tilknytning til far og mor og derudover kan gøre sig forståelig.

Får man børn med et til halvandet års mellemrum, er der ikke noget galt i det. Men det kræver, at I er opmærksomme på det første barns behov, og at I forstår, at det stadig er tæt knyttet til jer. Det nye lille pus har samtidig stort behov for tæt kontakt, så det får dannet tilknytning og føler sig elsket.

Det er heller ikke altid nemt at have to blebørn, som skal hjælpes med stort set alt. Men har I som forældre denne forståelse, vil der sjældent opstå problemer.

Sørg for, at jeres store dreng er sluset godt ind i vuggestuen eller dagplejen, i god tid før den lille nye kommer til verden, så han har fået en tryg base dér. Hvis man først afleverer det ældste barn efter fødslen, vil det let føle sig bortvist. Det er også vigtigt, at storebror sover i sin egen seng allerede i løbet af graviditeten – og ikke først når den lille nye er kommet. Endelig er det en god idé at lade den store knytte bånd enten til bedsteforældre, en moster eller en anden voksen.

Når I kommer hjem med det nye spædbarn, er det vigtigt at huske på, at hverdagen fortsætter som før, og at I holder fast i regler og gamle rutiner. Der skal ikke ske for mange forandringer i det store barns liv.

Eventuel jalousi børnene imellem kan I undgå ved:

→ at respektere, at børnene ikke er ens. Sig ikke ‘drengene’ – sig deres navne.

→ at markere, hvem der er den store, og hvem der er den lille. Den førstefødte skal have visse rettigheder.

→ at passe på millimeterdemokrati. Børnene skal ikke altid have det samme.

→ at lade være med at klæde dem ens. Lad dem finde deres egen personlighed

Det er krævende, men husk, at det kun er det første år eller to, og at alt det, I giver, vil komme godt tilbage. Jeg ønsker jer alle fire alt godt.

Med venlig hilsen,

Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog

Det er kun godt at lade far tage del i babys første tid – hvis I begge er med på ideen, mener barselscoachen.

Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk

Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk

Nina K. Brandt, barselscoach barselscoach@voresborn.dk

Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk

Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk

Den treårige er klar til at give slip på mor og far og blive storebror.