GODE RÅD FRA EKSPERTERNE
BREVKASSE
Stop ulvetimens hjerteskærende babygråd. Og kom dit barns bedsteforældre i møde – smilende. Eksperterne hjælper dig med det hele.
SUNDHEDSPLEJERSKEN
GRÅD HVER AFTEN
Jeg har en lille datter på tre måneder, som hver aften fra klokken 18 til 21 græder næsten hele tiden. Hun falder i søvn ind imellem og sover 10-15 minutter, men vågner op igen og begynder at græde. Vi har prøvet alt, og det har stået på i over en måned nu. Har du nogle råd til, hvad det kan skyldes? I løbet af dagen sover hun 30 minutter eller maks. en time selvfølgelig i flere omgange. Kan det være, fordi hun er så træt om aftenen, at hun bliver så ulykkelig?
Hilsen Lisa
Kære Lisa,
Det lyder hårdt for jer. Har hun grædt meget lige siden fødslen? Det er vigtigt at få afklaret, om hun får nok at spise? Tager hun godt på? Få jeres sundhedsplejerske til at komme på besøg og veje hende. Babyer kan tage nogle store appetitspring, hvor det, hvis man ammer, kan være svært at følge med. Det er vigtigt at vide, om hendes gråd skyldes sult.
I bør også kontakte jeres egen læge for at sikre, at der ikke er en fysisk grund til gråden; væske i mellemøret, maveproblemer eller andet. Hvor tit har hun afføring? Hård mave kan være meget generende og smertefuldt.
Dit eget forslag om, at hun måske er overtræt, lyder som en god analyse. Hvis små børn ikke får sovet nok i løbet af dagen, kan aftenen blive hård. Nogle børn skal hjælpes til at sove længere end 30 minutter. Det kan være, at I en periode skal gå en lang tur med barnevognen eller putte med hende i sengen. Når hendes krop begynder at vænne sig til at sove en god lang lur, kan hun selv bedre regulere søvnen og sove længere end 30 minutter.
Ved aftenstid er det vigtigt at holde øje med de signaler, hun sender, så hun ikke når at blive overtræt. Prøv at se, om I kan putte hende ved 17.30-tiden, før hun græder og bliver overtræt. Det kan også hjælpe at lave noget med barnet, inden gråden starter. Det kunne for eksempel være et dejligt bad, lidt babymassage eller andet, som jeres datter godt kan lide. Noget, som gør hende afslappet. Det kan udskyde den urolige tid lidt.
Hvis hun bliver ammet, kan det være en god idé at tænke lidt over, hvad du spiser. Specielt chokolade udløser uro hos mange små børn.
Venlig hilsen Dorte Fischer
PARTERAPEUTEN
NEGATIV FAMILIE
Vi er en familie på tre med en lille ny på vej. Vi trives. Vores problem består i min mor. Vi bor i Jylland, og mine forældre bor på Sjælland. Vi ses cirka en gang om måneden. Vi har et stort hus og ingen problemer med at huse dem – vi giver altid udtryk for, at de er velkomne. Men min mor er bestemt ikke tilfreds med, at vi bor så langt væk. Hun er direkte jaloux, når vi skal besøge mine svigerforældre. Hun beklager sig ofte over, at vi ikke er mere sammen. Jeg bliver tit ked af det, når jeg har snakket med min mor i telefonen. Jeg føler mig utilstrækkelig. Jeg er også bange for, at det på sigt kan skade vores søns forhold til hans bedsteforældre, når han bliver gammel nok til selv at mærke denne utilfredshed.
Anonym
Hej!
Skønt, at jeres lille familie trives, og dejligt, at I ønsker at gøre op med din mors utilfredshed og bebrejdelser. Når jeg hører det, er jeg helt tryg på din lille søns vegne. Det er godt for alle, at du arbejder på, at det skal være rart at være sammen.
Fortæl din mor, hvor glad du er for hende. Sig til hende, at det er okay, hvis hun ikke er tilfreds med, hvor I har valgt at bo. Men at det er sådan, I har valgt, at det skal være, og at du ikke længere ønsker at høre hendes mening om det. Indstil dig på, at din mor måske skal have dit budskab gentaget nogle gange over en periode, og at hun måske bliver fornærmet eller forlegen. Ofte hænger kritik af andre sammen med manglende selvværd. Det bliver en måde at undgå at mærke, hvor lidt man holder af sig selv. Derfor kan det være angstprovokerende og meget ubehageligt at blive bedt om at ændre adfærd, fordi det bringer én i kontakt med eget selvhad. Undervejs kan du støtte hende ved at give hende plads og ved at påskønne hende, når du kan. Husk dig selv på, at du arbejder for jer alle, når du står ved dig selv. Alt det bedste,
Anette Buur Bangsgaard
Græder baby meget, så gå i gang med udelukkelsesmetoden, og få hjælp fra læge og sundhedsplejerske.
Har du spørgsmål til en af vores eksperter?
Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk
Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk
Christina Tatarczuk, barselscoach barselscoach@voresborn.dk
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk
Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk