GODE RÅD FRA EKSPERTERNE
Og så kan du læse om børn og mareridt – og det der med graviditetstest …
BØRNEPSYKOLOGEN
TOÅRIG HAR MARERIDT
Min datter på to år har mareridt om natten. I den sidste tid har hun grædt helt vildt om aftenen/natten, og hun er svær at få til ro igen. Jeg taler med hende og prøver at holde om hende, men hun sparker og skubber mig væk. Vi har lige været en uge på Mallorca. Ugen efter ferien har hun grædt hver morgen, når hun bliver afleveret. Hun har også forandret sig markant de sidste måneder og vil nu være medbestemmende om alt, og hun har et stort temperament. Er det normalt med mareridt, og kan det hænge sammen med hendes udvikling?
Jette
Kære Jette,
Børn har ubehagelige drømme allerede i otte-10-månedersalderen. Her sover mange børn særligt uroligt og kan have mareridtslignende drømme. Børn i den alder er bevidste om, hvem de hører til. De kan være angste for, at mor eller far skal blive væk, og det præger deres drømme. I et-treårsalderen kan børn have egentlige mareridt. Det er igen ofte den angstfyldte følelse, der er forbundet med adskillelse, som giver voldsomme drømme. Tiltager dit barnets mareridt, er det vigtigt, at du og daginstitutionen får diskuteret, om barnet har nogle ubehagelige oplevelser i hverdagen.
I dit tilfælde har din lille pige været ude at rejse, oplevet noget nyt og levet i en for hende helt fremmed verden. Det er usikkert og lidt angstfyldt for mange børn. Efter at I er kommet hjem, er hun hurtigt startet op i vuggestuen, hvor du jo er gået fra hende. Så hun har haft en lidt turbulent tid med mange nye, spændende og måske lidt angstfyldte oplevelser. Det kan meget sikkert være årsagen til, at hun har mareridt.
Det er ikke noget, du skal være bekymret for, men det er et signal til dig om, at hun er bange for adskillelse – bange for at du forsvinder. Du kan hjælpe hende, når hun har mareridt, ved at genskabe trygheden. Det kan du gøre ved at gå hen til hende og måske blot røre lidt ved hende og sige: ‘Mor er her. Du skal bare sove videre’. Det vigtigste er, at hun får oplevelsen af tryghed. Hvis dette råd ikke hjælper, så tag hende op, hold om hende og tal sagte. Det er nemlig din ro, der skal forplante sig til hende, så hun bliver rolig igen. Hjælper det heller ikke, så læg hende hos dig i din seng – det er trygheden, hun skal have genetableret.
Til dit spørgsmål om at hun er blevet meget selvbestemmende: Det er bare godt. Støt hende i det og glæd dig over, at hun er i trivsel og er en glad og tilfreds pige, der har mod på livet.
Med venlig hilsen Margrethe Brun Hansen
Baby kan sagtens hygge sig, imens du gør rent. Det vigtigste er, at du har det godt.
Har du spørgsmål til en af vores eksperter?
Dorte Fischer, sundhedsplejerske sundhedsplejerske@voresborn.dk
Nina Sepstrup, jordemoder jordemoder@voresborn.dk
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog bornepsykolog@voresborn.dk
Christina Tatarczuk, barselscoach barselscoach@voresborn.dk
Anette Buur Bangsgaard, parterapeut parterapeut@voresborn.dk