Hold øje med øret
Nu kommer den tid, hvor det gælder om at være på vagt over for den mest udbredte, men ofte usynlige sygdom hos småbørn – nemlig væske i mellemøret.Sygdommen er lumsk, men der er hjælp at hente, og I skal selv være opmærksomme på jeres børn.
Sammen med efterårsblæsten bryder et sandt stormvejr af virus ud blandt bør nene. Emma og Magnus er ikke længere ude at lege det meste af dagen, og når de tilbringer meget tid i institution med andre børn, er der både optræk til forkølelser og de mere alvorlige betændelsessygdomme som mellemørebetændelse og halsbetændelse.
Især mellemørebetændelse skal man være opmærksom på – for en snigende og lumsk følgesygdom er i otte ud af ti tilfælde væske i mellemøret. Også kaldet ”sekretorisk otitis media.”
„Problemet er, at det kan være svært for forældrene at opdage sygdommen, for det er sjældent, at der følger feber eller smerter med, siger ledende hørepædagog Preben Skelgaard fra Sønderjylland.
„Derfor er der en række ting ved barnets adfærd, som forældre skal være opmærksomme på, hvis den lille har haft slem forkølelse eller været syg med mellemørebetændelse.”
Er der væske i mellemøret?Selv for erfarne pædagoger og børnelæger, kan det være svært at afsløre væske i mellemøret, hvis man bare iagttager barnet. En sikker metode, som også mange praktiserende læger bruger, kaldet ”Oto Akustisk Emmission,” kan nemt afgøre, om et barn lider af høretab. Her bruger lægen et elektronisk apparat.
Men der er nogle få, ret sikre indikationer hos små børn, forældre skal være opmærksomme på:
Barnet snakker højere, end ellers.
Sidder tæt på fjernsynet og vil have skruet op for lyden.
Barnet bliver stille og indelukket og forsøger at isolere sig.
Sproget går i stå eller ligefrem tilbage.
Hvis de voksne omkring barnet opdager en ændret adfærd, er der al god grund til at få undersøgt øret nærmere – og helst hos en ørelæge, der har det sidste nye, tekniske udstyr. Det er i hvert fald Sundhedsstyrelsens anbefaling til forældrene.
En tyst verdenBliver barnet ikke behandlet, kan det få nogle kedelige konsekvenser for både leg, indlæringen og kontakt med forældre og legekammerater. Børn med væske i mellemøret lever nemlig i en underlig, tyst verden. Almindelig tale opfattes som hvisken, og en samtale tæt på virker som et tændt tv i stuen ved siden af.
Faktisk kan høretabet være en ret anstrengende oplevelse for barnet. Bare dét at opfatte en almindelig samtale, følge med på tv eller lege med kammeraterne kræver mange kræfter – både fysiske og psykiske – og barnet bliver hurtigere tappet for handlekraft og virkelyst.
„Især børn, der er ved at udvikle sprog, kan få alvorlige problemer, hvis de har væske i mellemøret, for de opfatter lyd som ulden støj og tale som mumlen. Og det manglende sprog kan give sig udtryk i forskellige former for adfærdsforstyrrelser,” siger ledende hørepædagog Preben Skelgaard.
Netop sygdommens snigende forløb gør, at der kan gå lang tid, før det går op for forældre eller personalet i institutionerne, at der er noget galt.
Hjælp at henteNår væsken blokerer for lyden, kan der opstå et høretab på omkring 40 decibel (DB) eller mere, så normalt tale for eksempel kun opfattes som en svag hvisken, uden at barnet egentligt har opfattet indholdet. Hos de fleste børn forsvinder væsken i mellemøret af sig selv efter nogle måneder, men i hvert 10. tilfælde varer tilstanden længere – ofte flere år.
De mest belastende tilfælde, som er anslået til at være cirka 15.000 om året, afhjælpes ved at suge mellemøret for væske under narkose og indsætte et dræn, som falder ud af sig selv efter 5-10 måneder.
Selve indgrebet sker ambulant under fuld narkose, og det hele er overstået på ganske få minutter. Og allerede efter nogle timer, er barnet fuldstændigt frisk igen. Nu bare med fuld styrke på alle sanseapparaterne.
SÅDAN FOREBYGGER I VÆSKE I MELLEMØRET:
Vask legetøj og andre genstande, barnet kommer i kontakt med, grundigt med jævne mellemrum.
Sørg for at både voksne og børn vasker hænder inden spisning.
Luft grundigt ud i institution og hjemme mindst to gange om dagen.
Skyl næsen to gange om dagen med saltvand, når barnet er forkølet. Apoteket har små pipetter, som er udmærket til formålet.
Lær barnet at bruge en næseballon, som skaber luft i det eustakiske rør mellem svælg og mellemøre. Næseballoner kan købes på apoteket.
Sørg altid for praktisk og vandtæt over- og fodtøj i vintersæsonen.
Barnets immunforsvar kan styrkes ved at sørge for vitamin- og ernæringsrigtig kost og mange udeaktiviteter.