Hvad betyder kosten for børns helbred, når de bliver voksne?

Spørgsmål:

Hvad betyder kosten for børns helbred, når de bliver voksne?

Er der nogle særlige sygdomme, som børn kun får som voksne, hvis de får for meget sukker for eksempel? Eller for meget mælk?

Jeg har en steddatter, som elsker kulhydrater i form af sukker, hvidt brød og pasta. Hun er typen, der spiser meget lidt og helst går uden om frugt, grønt og det meste kød, til fordel for de dårlige kulhydrater.

Derfor vil jeg gerne vide, om vi faktisk er ved at lægge grundlaget for sukkersyge, kræft eller noget andet frygteligt, når hun bliver voksen og ældre?

Læs ernæringsekspertens svar på næste side.

Svar:

Kære spørger,

Det er vigtigt at etablere gode vaner i en tidlig alder. Meget forskning tyder nemlig på, at vi tager vore vaner med fra barndommen ind i voksenlivet.

Det, som er væsentligt, er at variere den mad, vi spiser. Nu nævner du selv konsekvenserne af et stort sukkerindtag. Det er hverken godt for børn eller voksne at spise mad med meget sukker. Dels fordi det tager appetitten og pladsen til den sunde mad som for eksempel groft brød, ris, kartofler, pasta og frugt og grønt, dels fordi en sukkerrig kost ofte også er rig på fedt, hvilket kan føre til overvægt.

I så tilfælde kan børn som voksne udvikle en række livsstilssygdomme som for eksempel diabetes type 2/`gammelmandssukkersyge.` Det er vigtigt at servere varieret mad for børn og gerne præsentere dem for mad, de tidligere har afslået mange gange.

Spædbørn har en naturlig præference for det søde og fede. Derfor skal de lære at spise bitter og syrlig mad. Hvis din steddatter ofte afslår frugt og grønt. så prøv for eksempel at lave en tallerken med udskåret frugt og grønt i mundrette stykker. Når frugt og grønt er let tilgængeligt, spiser børn meget lettere en masse.

Ellers kan du måske rive lidt gulerod ned i frikadellefarsen eller servere pitabrød med ”bland selv salat” en gang om ugen. Det hjælper alt sammen.

Med hensyn til indtag af mælk anbefaler Fødevarestyrelsen 1?2 liter mager mælkeprodukter dagligt. Denne mængde dækker behovet for calcium, vigtige vitaminer og mineraler samt proteiner.

Derudover har dit barn ikke behov for mere mælk. Vær udholdende og prøv hovedsageligt at have mad i hjemmet, du synes, din steddatter må spise.

Læs mere på www.altomkost.dk. Der kan du også finde spændende retter til børn.

OM EKSPERTEN

Maria Haukrogh er ernærings- og husholdningsøkonom i Fødevarestyrelsen. Hver måned svarer Fødevarerstyrelsens eksperter på læsernes spørgsmål om børn og mad i Junior.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns kost? Så skriv til kost@juniormag.dk