Hvordan sidestiller vi vores børn arvemæssigt?
Spørgsmål:
Kære familieadvokat,
Vi er en familie på fem, to voksne og tre børn. Vi har begge været gift før – jeg har et barn fra mit første ægteskab, og min mand har to børn fra sit første ægteskab. Vi har ingen børn sammen.
Vi vil gerne sidestille vores tre børn i arvemæssig forstand, sådan at de alle tre arver lige meget, uanset hvem af os der dør først.
Spørgsmålet er nu, om man kan det?
Læs familieadvokatens svar på næste side
Svar:
Kære spørger,
Hvis du og din mand har formuefællesskab, har I delepligt ved skifte, og det betyder, at jeres samlede formue opgøres ved død og deles i to lige store formuer, forudsat at I har positive formuer.
Den ene halvdel udtages af den længstlevende. Det vil sige, at den længstlevende får den ene halvdel (lad os for eksemplets skyld sige, at det er dig). Den anden halvdel falder i arv. Den halvdel, som falder i arv, fordeles således: Som længstlevende ægtefælle arver du en tredjedel, og din mands (den førstafdødes) børn deler to tredjedele.
Efter den nye arvelov, der er fremsat i folketinget og forventes vedtaget og trådt i kraft per 1. januar 2008, arver ægtefællen en halvdel og børn en halvdel.
Hvis alle jeres børn skal sidestilles efter den længstlevendes død, skal I oprette testamente og bestemme ligedeling, dog med fradrag af den arv som førstafdødes børn har fået.
Det er noget, mange familier som jeres ønsker, og det kræver et testamente, som kan oprettes enten som et vidnetestamente eller bedre som et notartestamente. Et notartestamente er et dokument, der typisk laves af en advokat og underskrives på dommerkontoret foran en notar, som kan være en dommerfuldmægtig eller en kontorfunktionær.
Om eksperten:
Anja Cordes er formand for Danske Familieadvokater og uddannet konfliktmægler. Hver måned besvarer hun læsernes juridiske spørgsmål i Junior. Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende familiejura? Så skriv til jura@juniormag.dk