Kost
Har du et spørgsmål om kost og børn?
Spørg Maria Haukrogh, som er cand. pæd og ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. Send din mail til kost@juniormag.dk
Test af morgenmadsprodukter
Fødevarestyrelsen har testet 27 morgenmadsprodukter, og der er store forskelle på den ernæringsmæssige kvalitet af produkterne. Testen endte op med en kategorisering af produkterne i: ”Spis mest”, ”Spis mindre” og ”Spis mindst”.
De produkter, som kom på ”Spis mest”-listen er: Grovvalsede eller økologiske havregryn, müesli m. tranebær og æble, Mini fras, Weetabix original og de danske vægtkonsulenters morgenknas.
Morgenmadsprodukter, som for eksempel Guldkorn, forskellige fuldkornsflager, Frosties, Weetos chokolade, ristede müslier og andre i samme stil, får enten Spis Mindre Mærket eller Spis Mindst Mærket, fordi produkterne indeholder for meget sukker. Guldkorn indeholder for eksempel så meget sukker, at en standardportion på 30 gram optager 1/3 af de 2-5-åriges råderum for sukker.
Læs mere om morgenmadstesten på www.spismest.dk/Forbruger/produkttest/Morgenmadsprodukter
Kilde: Fødevarestyrelsen
Vi sparer på maden
De forhøjede fødevarepriser har fået danskerne til at spare på maden – især brød og det dyre kød.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af fødevarer faldt med 6,4 procent i juli – det største fald i dette årti.
Madpriserne har blandt andet gjort restemaden populær i danske hjem igen.
Særligt brødmarkedet er hårdt ramt af forbrugernes nyfundne spareiver, da brød er steget med hele 15 procent. Dette betyder, at der bliver solgt mindre pakker, så forbrugerne ikke risikerer, at brødet bliver for gammelt.
Kilde: www.politiken.dk
Økologisk mælk forebygger kræft
Resultaterne af foreløbige forsøg viser store forskelle i indholdet af fytoøstrogener i økologisk og konventionelt produceret mælk. En række videnskabelige undersøgelser tyder på, at fytoøstrogener kan virke forebyggende på udviklingen af sygdomme som kræft (bryst-, prostata- og tyktarmskræft), hjerte-karsygdomme og knogleskørhed. Der registreres således færre tilfælde af bryst- og prostatakræft i lande, hvor fytoøstrogener findes i store mængder i kosten.
Fytoøstrogener findes i høje koncentrationer i bælgplanter som kløver, lupin og ærter. De findes også i kornprodukter, nødder og frø samt i en række almindelige frugter og grøntsager. Da bælgplanter i stort omfang anvendes som foder i den økologiske mælkeproduktion, er planter som kløver og lupin kilder til fytoøstrogener i mælk. Og mælken er i næste led en kilde til fytoøstrogener for de, der indtager økologisk mælk og mælkeprodukter.
Kilde: www.okologi.dk
Brevkasse spørgsmål: Hvor sundt er juice egentlig?
Kære Maria,
I vores familie drikker børnene meget juice. Men hvor sundt er det egentlig? Er det rigtigt, at det indeholder lige så meget sukker som saftevand? Det må da være sundere med hensyn til vitaminer eller hvad? Er der forskel på juice lavet på koncentrat og friskpresset juice på flaske – og på æblemost eller æblejuice? Jeg synes, det er meget forvirrende?
Med venlig hilsen mor Linda
Kære Linda,
Du har ret i, at juice indeholder lige så meget sukker som saft og sodavand bare i form af frugtsukker.
Også derfor er anbefalingen maksimum et glas juice dagligt, hvilket kan regnes med i 6 om dagen regnskabet. Fordelen ved juice er, at det også indeholder en række vitaminer, mineraler og fibre, som gør, at det er forsvarligt at anbefale, at man kan drikke et glas om dagen. Det, som du særligt skal lægge mærke til, når du køber juice, er, om produktet er tilsat sukker – frem for om juicen er baseret på koncentrat eller friskpresset. Læs eventuelt mere om anbefalingen på www.6omdagen.dk
Med venlig hilsen
Maria Haukrogh
Vidste du..
? At prisen på økologiske havregryn er steget med 37 procent over de seneste år? For økologiske kartofler er stigningen 34 procent. Det viser et pristjek, som tidsskriftet Økologisk Jordbrug har foretaget.
Kilde: Berlingske tidende
Kontakt eksperterne: Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns kost? Så skriv til: Junior, Oxygen Magasiner A/S, Postbox 865, 2400 København NV. Eller mail til: kost@juniormag.dk