Må et barn græde sig i søvn?

Lykken er en baby, der sover hele natten. Og ikke brokker sig, når det er puttetid om aftenen … men sådan er virkeligheden sjældent. På de næste otte sider får du hjælp til at takle gråd fra vuggen plus en hel masse gode råd om søvn, parforhold – og søvnmangel.

Der er ikke ét svar på, hvordan du bedst lærer din baby at sove om aftenen. Der er derimod mange forskellige holdninger til sagen. Som mor og far kan I være uenige, andre generationer har deres indstilling, og din veninde har måske hørt om en god metode til at lade baby sove med mere eller mindre gråd.

Synes du, det er en jungle at gebærde sig rundt i, kan du få sundhedsplejerskens bud her. Else Guldager har mange års erfaring med de trætte børn og deres mindst lige så trætte forældre. Hun mener, den gyldne middelvej er bedst – barnet skal ikke græde sig i søvn nat efter nat, men omvendt skal forældre lade den lille ligge lidt, hvis det ”bare er klynk,” som hun siger.

Strammer eller slapper

Der findes flere forskellige bøger om lette veje til at få barnet til at sove. Else Guldager påpeger, det er bedst at give den lille nogle gode vaner så tidligt som muligt. Og når det gælder gråd, så skal man passe på med at lære barnet at sove grædende. Hun siger:

„Hvis barnet bliver vænnet til at græde 10 minutter, før det falder i søvn, så bliver det måske et mønster. Jeg mener, børn skal trøstes, så de falder til ro selv uden tårer.” Hun uddyber hvorfor.

„En undersøgelse af danske og engelske børn har vist, at de danske børn generelt græder mindre. Og man opdagede, at børnene også bliver trøstet mere. Så trøst er en rigtig god ting!”

Måske har du hørt om bogen ”Godnat og sov godt,” hvor man lader barnet ligge, før man går ind og trøster. Sundhedsplejersken opfordrer til, at man er opmærksom på sit barn – og kigger lidt på sig selv.

„Hvis man er en meget blød type, kan man måske godt lære noget af de lidt skrappere metoder. Det vigtigste for mig er, at barnets utilfredshed, gråd eller klynken bliver mindre og mindre. Så man kan høre, den lille falder til ro.”

Frisk luft

Babyen og det lille barns søvn er ikke kun afhængig af jeres indstilling til gråd og trøst, rammerne skal selvfølgelig også være i orden.

„Et godt sovested er rigtig vigtigt. Placér barnets seng et rart og hyggeligt sted i værelset uden træk og larm. Lav gennemtræk i fem minutter, inden du lægger din baby til at sove, således at luften er ren og ny,” anbefaler sundhedsplejersken.

„Sørg for, at baby ikke er for varm eller for kold. Det kan du tjekke ved at mærke på barnets bryst eller nakke. Er der varmt og tørt, så er det godt, hvis der er køligt, er baby for kold, og er det fugtigt, så har baby det for varmt.”

Schyyyy …

For at få baby til at sove kan ro spille en vigtig rolle.

„Nogle børn er følsomme over for høje lyde i indsovningsperioden, som er de første 15-20 minutter. Det kan derfor betale sig at sørge for ro i den periode, hvis man har et lydfølsomt barn,” siger Else Guldager.

Hun tilføjer, at man dog skal være opmærksom på ikke at vænne sit barn til, at der er hamrende stille, da det kan give problemer på lidt længere sigt. Det er upraktisk i længden, hvis hjemmet skal stå helt stille, inden baby kan lukke øjnene.

Lyst om dagen

En anden vigtig ting er at hjælpe baby til at føle en døgnrytme. Det betyder, at man ikke skal mørklægge værelset om dagen, men derimod sørge for at baby sover i dagslys om dagen og i mørke om natten. På den måde begynder baby at få fornemmelse af nat og dag. Hvilket på sigt kan være med til at bane vejen for en længere nattesøvn!

Bad, mad, ble og sang

Babyer har brug for putterutiner, fordi det får dem til at føle sig trygge. Man kan lave rutiner på mange forskellige måder. Vigtigst er, at man som forældre er enige om det. Så tal sammen om, hvordan I gerne vil have det – og skab jeres rutiner, anbefaler Else Guldager og kommer med sit bud på et godt putteritual: Bad, nattøj, amning, bleskift og en fast sang. Prøv derefter at forlade rummet.

Hun understreger, at putteritualer kun hører aftenen til, og at man ikke skal føle det som et nederlag, hvis det ikke virker i første omgang.

„Det er vigtigt, at man ikke får stillet det op som om, man har tabt, hvis man tager sit grædende barn op, men det er uhensigtsmæssigt, hvis man bliver ved med at tage det op,” siger Else Guldager, som mener, et lille barn godt kan ligge alene i 10 minutter, bare gråden ikke optrappes.

Hvis I gerne vil berolige barnet, skal I passe på med ikke at skabe nogle vaner, der egentlig forstyrrer den lille.

„Det kan for eksempel være at holde i hånd eller ligge og putte med barnet. Det stopper jo på et tidspunkt, og det kan vække barnet,” siger sundhedsplejersken. *

Puttetips til baby

* Placér en fingerspids imellem øjenbrynene (eller der, hvor der kommer øjenbryn). Hold fingeren blødt på punktet i et stykke tid – det beroliger mange babyer.

* Syng sagte og beroligende sange, som på sigt kan blive til velkendte sange, hvis du altid synger de samme.

* Lad far putte. Mor dufter måske dejligt af mælk.

* Hvis barnet er utrygt, så sæt jer ind til det. Bare det, at en af jer er i rummet, kan gøre barnet tryg. Tag avisen med og læs.

* Svøb barnet (ikke for varmt).

* Tjek om baby har det for varmt eller koldt.

* Sørg for, at baby kommer ud i frisk luft hver dag.

* Spil rolig musik, som baby måske kender fra graviditeten.

* Prøv i øvrigt selv at få hvilet, mens baby sover. På den måde er I bedre til at bevare roen og overblikket. Og husk, at betydningen af, at baby sover igennem, er lig fire- fem timers sammenhængende søvn.

HVAD MENER DU?

Må man gå fra sit barn, når det græder og ikke vil sove? Hvad gør du for at skabe ro ved sengetid?

Deltag i debatten på WWW.VORESBORN.DK