[NUMSELEGE] Når børn opdager deres køn

Som forælder kan man godt blive lidt blufærdig, når de små leger læge, og lille Lucas vil tage temperatur på Ida. Men for børnene er det helt naturligt og en del af deres udvikling. Bliv klogere på, hvordan du takler det, når dit barn begynder at interessere sig for sit køn.

Måske synes du, det er meget sjovt, første gang dit barn kommer hjem fra børnehave med farvestrålende børnetegninger på begge baller. Men gentager det sig over flere dage, bliver du måske betænkelig ved, om pædagogerne har styr på situationen, eller om dit barn kan have følt det som et overgreb.

„Jeg oplever ofte, at forældre bliver nervøse, når deres børn begynder at lege småseksuelle lege,” siger Anna Louise Stevnhøj fra Børns Vilkår og forfatter til pjecen ”Børn og seksualitet.”

„Men normale børn på 3-4 år har slet ikke viden eller fantasi til at gå for vidt. De er bare nysgerrige og synes, det er spændende at udforske kroppen og finde ud af, hvad den kan bruges til. Og er der et hul, tænker de, at man måske kan putte en perle ind i det. Om det så er i næsen eller numsen kan komme lidt ud på ét.

Betragt det i stedet som alle andre lege, lyder hendes råd, og spørg barnet, om det er sjovt at tegne på hinandens numser. På den måde oplever barnet, at det ikke er et tabu at tale om, og lige så vigtigt opfatter barnet sig ikke som forkert, fordi det lige nu synes, numselege er alle tiders. „Legene er en del af et helt normalt legemønster i den alder. Børnene er simpelthen ved at finde ud af, hvordan det hele virker,” siger Anna Louise Stevnhøj. Når børnene alligevel skal have at vide, at det ikke er i orden at putte hverken termometre eller perler i numsen (… eller i næsen for den sags skyld), er det ikke på grund af det seksuelle element, men udelukkende af hygiejneårsager, og fordi det kan give svidende rifter. Så man kan sagtens sige til børnene, at de gerne må fortsætte legen, bare de ikke putter noget ind i hinandens huller.

Starter tidligt

Børn begynder som regel at udforske deres egen krop og køn lang tid før børnehavens doktorlege. Allerede den 8-9 måneder gamle babydreng kan opdage, at det er rart at røre

ved tissemanden, når han ligger på puslebordet uden ble på, og den halvandenårige pige finder måske glæde ved at røre ved sin tissekone med en vaskeklud, når hun er i bad.

„Men det er ikke en bevidst handling, hvor hun tænker ’Ahh, nu skal jeg i bad, så kan jeg lege med vaskekluden.’ Det sker mere spontant og kan ikke sammenlignes med en voksen seksualitet med et begær. Børnene opdager sådan set bare, at nogle berøringer føles mere rare end andre, siger Anna Louise Stevnhøj, som synes børn skal have gode muligheder for kropsudfoldelse og for at komme af med tøjet. Fordi det både styrker børnenes selvforståelse og deres motorik.

Og så anbefaler hun, at man tager sit barn med på børnebiblioteket efter nogle gode bøger, når det begynder at interessere sig for, hvor babyerne kommer fra, og hvorfor mor og far ser forskellige ud uden tøj på.

„Man skal selvfølgelig ikke stopfodre børnene, men det er godt at signalere, at det er helt okay at tale om de her ting. Det øger også chancen for, at de fortæller det hjemme, når de siden hen ser noget på fjernsynet eller på nettet, som overskrider deres grænser.

Nogle børn onanerer vældig meget og leger mange numselege, og andre gør det næsten ikke. Begge dele er helt normalt. Intensiteten afhænger blandt andet af barnet selv, og af hvilken børnegruppe barnet er en del af. Men det kan selvfølgelig godt blive lidt for meget, hvis det lille barn kører rundt på bleen hver eftermiddag, eller det lidt større barn konstant smider underbukserne for at undersøge sit køn i sofaen.

„Så kan det være en idé som voksen at aflede barnet ved for eksempel at foreslå en aktivitet eller leg. Og er barnet større, kan man godt sige til det, at selve berøringen er helt i orden, men at det er bedre, barnet gør det på sit værelse. Det eneste, man bare aldrig må gøre som voksen, er at få barnet til at skamme sig over sin adfærd,” slår Anna Louise Stevnhøj fast. Også forældre må forberede sig på at komme til at stå for skud for barnets nysgerrighed. Men hvor langt skal man lade børnene gå i deres udforskning af de voksnes kroppe, og hvilke forklaringer skal man bruge? Hvad skal far for eksempel sige, når hans 3-årige datter rykker ham i tissemanden, en dag de er i bad sammen?

„Så er det helt i orden, at faren siger: ’Jeg har ikke lyst til, at du rører ved min tissemand, den er mit private sted.’

Det er vigtigt at fortælle om sine egne grænser og være en god rollemodel for børnene. Vi vil jo også gerne lære dem, at de selv skal mærke efter og sige fra, hvis noget føles forkert for dem en dag. På den anden side kan det også være, faren synes, det er helt fint, at Ida kigger lidt på hans køn og også rører ved det for at finde ud af, hvad det er for noget.

„Vi har forskellige familiekulturer og grænser for, hvad der er okay, og hvad der ikke er, siger Anna Louise Stevnhøj.

„Nogle familier går meget rundt uden tøj på, mens andre ikke gør det. Nogle familier er meget kropslige og åbne over for deres seksualitet, mens andre er mere private. Hele spektret er sådan set normalt. Vi skal bare huske på, at for børnene er nøgenhed og seksualitet ikke mere mystisk end alt mulig andet. Det bliver det først, hvis de voksne gør det til det. *

For børn på 3-4 år er det helt normalt, at

→ tage tøjet af

→ undersøge sig selv og hinanden

→ tegne på hinanden

→ putte ting i hinandens numser

→ udforske og være nysgerrige på både voksnes og børns køn

Når DET BLIVEr FOr MEGET

→ Hjælp børnene med at sætte andre aktiviteter i gang, hvis numselegene fylder for meget.

→ Tjek, om der er en fysisk årsag, hvis onanien tager overhånd. Måske har barnet svamp.

→ Meget onani kan også være et tegn på, at der er noget andet, der trykker barnet – f.eks. en ny søskende, skilsmisse eller ny daginstitution. Er der noget i barnets liv, der giver det lyst til at lukke sig lidt ude fra verden?

→ Stop legen, hvis der er aldersforskel mellem børnene, og hvis du kommer i tvivl, om alle deltager frivilligt.

→ Børn, der har været udsat for omsorgssvigt, kan have svært ved at finde grænsen. Hold øje med barnets signaler.

→ Forældretelefonen hos Børns Vilkår: 3555 5557

GODE BØGER

TIL FORÆLDRE

Grib chancen af Birgit Dagmar Johansen

Børn og seksualitet af Anna Louise Stevnhøj, Børns Vilkårs Forlag

TIL BØRNENE

Mor har lagt et æg af Babette Cole, Agertofts Forlag

Hvor kommer jeg fra? af Peter Mayle

Babyfrøet af Thierry Lenain, Sesam