Hold ferie med nærhed
Ambitioner er der tit nok af, når den lille familie endelig skal holde ferie sammen. Bilen er proppet, kufferterne bugner, og alle har glædet sig til dagene i sommerhus eller på hotel. Nu skal der hygges, leges, snakkes, fiskes, vandres og spises til den store guldmedalje.
Familieterapeut Vibeke Dalum råder jer til at skrue forventningerne ned og bruge ferien på at lære hinanden at kende ordentligt. Måske er det længe siden, I voksne rigtig har talt sammen. Om hverdagen og om drømme.
Og børnene viser nye sider frem, når tiden går i stå, og legene opstår ud af det blå.
Vibeke Dalum siger: Man er ikke vant til at være sammen 24 timer i døgnet, så det skal alle lige vænne sig til. Både børn og voksne.”
Hun mener, det er vigtigt at give hinanden plads – også når man ikke lige gider fællesskabet. For når man selv slapper af og kan mærke, hvad man egentlig har lyst til, så har man meget mere at give til de andre:
„Jeg synes, man skal prøve at finde ind i sig selv og derigennem lære hinanden at kende.”
Kvinder vil snakke, mænd vil slappe
Men det der med at slappe af, er ikke altid lige nemt. For det kan betyde forskellige ting for forskellige mennesker.
„Jeg kan se, at mænd og kvinder tit har en forskellig indstilling til, hvad ferie er,” siger Vibeke Dalum.
„Kvinder tænker, at nu skal vi rigtig være sammen og snakke om alting. Mænd tænker, at nu bliver det dejligt at slappe af, og vi behøver ikke snakke så meget; tiden kan bare flyde, og vi kan lukke af for hverdagens stress og jag.”
Det kan selvfølgelig godt give nogle gnidninger eller skuffelser, særligt hvis man ikke får talt om forventningerne, advarer hun.
„Mænds måde at slappe af på kan kvinder godt misforstå og opfatte som et manglende engagement, men det behøver det slet ikke at være,” siger Vibeke Dalum og fortsætter med et banalt, men godt råd, som man nemt kan glemme, hvis skuffelsen begynder at overtage følelsesregistret:
„Man kan jo spørge manden, om han hygger sig! Prøv at find nysgerrigheden frem og vær åbne over for hinanden.”
Hvad er børneferie?
Selvfølgelig har man forventninger til ferietiden sammen. Der er både forventningerne til, hvordan man som voksne gerne vil nyde fridagene, og som mor og far tænker I helt sikkert også på, hvad der er sjovest for børnene.
Familieterapeuten siger det meget kontant. Hun kommer med denne besked, når det gælder børns behov på ferien:
„Børn følger efter og har det godt, hvis de voksne har det godt!” Så igen er beskeden, at I forældre skal mærke efter, hvad I har lyst til og få snakket om det. Så vil børnene også nyde ferien.”
„De mindste børn har dybest set ikke brug for ferie et eksotisk sted. De har brug for ro, søvn, mad, trygge rammer og ordentlige relationer til de voksne,” siger hun og fortsætter:
„Det er de voksne, der suverænt skal beslutte, hvad der skal ske og kende børnenes basale behov. Lad være med at gøre noget, I ikke har lyst til.”
Det er godt at kede sig
Mange har svært ved at slappe af og slippe kontrollen, fortæller familieterapeuten. Ud over at lægge mobil, computer og fagbøger på hylden, mener Vibeke Dalum, dette vil bringe feriestemningen frem:
„Jeg ved, det lyder banalt, men det med at gøre noget andet, end man plejer, betyder for mange at prøve ikke at have travlt. I skal kede jer!”
Hun mener også, det er uvant for alle i familien at være sammen med så få mennesker:
„I hverdagen er man omgivet af mange mennesker, både på jobbet og i institutionen – nu skal I have rum og være alene. Børnene har også godt af tid uden overvågning. I de situationer finder de på nye lege og opdager verden på ny.”
For at få plads til kedsomhed og nye påfund er det en god idé at lægge pauser ind i ferieprogrammet. Sørg for at have dage, hvor I ingenting skal.
„Der er jo det med tid, at jo mere man fylder den ud, jo mindre er der af den,” siger Vibeke Dalum med et smil.
En dag alene
Normalt tænker man på ferie som en tid, hvor hele familien er sammen hele tiden. Vibeke Dalum mener, det er helt i orden, hvis man har brug for at være lidt alene en dag midt i familieidyllen.
„Ferie er, når hele familien har det godt. Både sammen og hver for sig. Så hvis mor eller far en dag gerne lige vil sidde lidt alene og læse eller tage en shoppedag uden de andre, skal man sige det og prøve at give hinanden muligheden,” siger hun.
„Bonus er, at man vender tilbage til fællesskabet med ny energi.”
Men overordnet mener hun, ferien skal bruges på at lære hinanden at kende. Brug ugerne til at mærke efter, hvad der er vigtigst i jeres familie og jeres forhold, og gå til hinanden med en nysgerrighed og åbenhed.
Ferie med vennerne
Nogle holder ferie med venner, der også har børn eller med bedsteforældre eller anden familie. Det kan være rigtig hyggeligt, hvis man har den samme indstilling til ferien, og hvis man kender hinanden godt. Hvis der er lidt uoverensstemmelse mellem normerne i de forskellige familier, siger familieterapeuten, at det er vigtigst, børnene mærker de primære voksne.
„Selvfølgelig må man tilpasse sig lidt, hvis I har en forskellig holdning til for eksempel, hvornår der skal spises, eller hvad der skal spises. Men hvis I er for uenige, er det okay, at der er forskellige regler. Måske bliver børnene sure og fornærmede, hvis de ikke må det samme som deres kammerater, men I må sætte de grænser, I føler er rigtige for jeres børn.”
Hun mener, det er sundt at lære at håndtere forskellene, men hvis de er for store, må man dele sig lidt op på ferien, så man ikke er sammen hele tiden.
Holder jeg ferie?
„Uanset om man er sammen med andre familier eller bare er far, mor og børn, gælder det om at føle, man holder ferie,” siger Vibeke Dalum, som husker jer på, at bare fordi I svinger godt med nogle venner med børn, betyder det ikke nødvendigvis, at børnene også svinger godt.
Se på børnene og lyt til deres udmeldinger. Og midt i ambitionerne om at ville det bedste for familien, skal man huske at slappe af og mærke, hvad man har allermest lyst til.
„Kig dig i spejlet, og spørg dig selv: Holder jeg ferie? Ellers må man jo justere planerne,” siger familieterapeut Vibeke Dalum.
Hun mener, ferietid giver en stor bonus til familielivet derhjemme:
„Når man kommer hjem, har man fået en større samhørighed og en ny viden om hinanden. Det er meget udviklende. Man behøver ikke tro, det skal gå perfekt, konflikterne på ferien er med til at give os erfaringer om, hvem vi er i vores familier. Det er en værdifuld oplevelse.”
FERIE MED NÆRHED:
Tal om forventningerne.
Mærk efter, hvad I har lyst til.
Slap af på den måde, der passer jer hver især bedst.
Lad børnene lege selv.Vær nysgerrige efter at lære hinanden at kende.
Børn har det godt, når de voksne har det godt.
Sørg for at have dage, hvor I ingenting skal.
Husk: Mænd keder sig ikke nødvendigvis, selv om de ikke lige siger noget!