Er det for tidligt for min datter at smide bleen?
Spørgsmål:
Vi har tvillinger, som bliver tre år om en måned (en dreng og en pige). De er endnu ikke startet i børnehave, men går i legestue om formiddagen, og da jeg pt. er arbejdsløs, tænkte jeg, at vi kunne forsøge at smide bleen, da jeg nu har god tid til det. Vores søn bad om at få bleen på igen, da han havde tisset i bukserne første gang, så det fik han.
Vores datter ville gerne sidde på toilettet og syntes, det var spændende at få de nye underbukser på, men det har været noget svingende med resultaterne. Vi skal hver time spørge, om hun vil på toilettet. Siger hun nej, tisser hun ofte i bukserne kort tid efter. Nogle gange kommer hun selv og siger, at hun skal tisse.
Vi har nu forsøgt uden ble i otte dage, men der er dagligt et til flere uheld – i går også med stort. Hun får ble på, når hun skal sove.
Jeg ved godt, at børn sjældent bliver renlige over et par dage, men jeg synes, det er svært at tage nogle steder hen – hvis hun skulle tisse i bukserne. Tror du, det er for tidligt – er hun ikke klar endnu? Skal vi prøve at give hende ble på igen og så forsøge igen om et stykke tid?
Det skal til hendes forsvar siges, at hun i to dage i perioden havde ble på, da både min mand og jeg var syge, og der var overskuddet til renlighedstræning der altså ikke, så det kan jo også have været forvirrende.
Er der andre måder, vi kan gribe det an på? Skal vi tage hende på toilettet på faste tidspunkter, også selv om hun siger nej? Hun skal jo helst heller ikke føle, at det hele handler om tisseri, og derfor bliver stresset.
Gode råd modtages gerne.
Med venlig hilsen
Tvillingemoderen
Læs sundhedsplejerskens svar på næste side
Svar:
Kære tvillingemor
Det kan være en rigtig god idé at forsøge at ”træne” renlighed nu, hvor børnene er hjemme hos dig hele dagen. Dog kun hvis børnene er klar til det.
Umiddelbart er renlighed noget, som kræver, at 1) barnet er modent nok til det, og 2) at man som forældre hjælper det.
De fleste børn i tre-års alderen er modne nok. Forstået på den måde at de kan mærke, når de skal tisse eller lave stort, samt er i stand til at kunne holde sig i kort tid.
Det kan hjælpe mange børn i denne periode, at der er faste rutiner. Det kunne for eksempel være, at man, inden man skal i bad eller have natble på, så skal man lige sidde lidt på wc´et. Hvis barnet kan tisse på wc’et, kan man sagtens lade barnet undvære ble om dagen. Mange børn bliver forvirrede, hvis de nogle gange har ble på og andre gange ikke har ble på. Det er ikke hensigtsmæssigt, at de først skal mærke, om de har ble på, før de tisser.
Når barnet har ”smidt” bleen, er det i starten en god idé med faste toiletbesøg cirka hver anden time. Barnet er endnu ikke klar til selv at kunne sige til, når det skal på wc. Mange børn synes, det er irriterende, hvis de hele tiden bliver spurgt, om de skal tisse, og ofte forstyrrer det deres leg.
Risikoen for et ”nej” er også større, hvis man spørger om noget. Jeg oplever, at man i stedet skal ”tage føringen” og fortælle at „nu skal vi lige ud og tisse,” og så nøjes med at gøre det i forbindelse med en pause i legen eller før/efter frokost, inden man skal ud osv. Der vil naturligvis komme uheld. Hvis der kun kommer et om dagen, så har barnet jo omvendt klaret det de andre seks gange! Flot.
For mig at se, er det at gå på wc en naturlig ting. Det er ikke noget, man hele tiden skal snakke om med barnet, ej heller noget som skal gøres et stort nummer ud af. For alt i verden er det ikke et område, hvor der skal opstå kampe og konflikter.
Når barnet har et uheld, skifter man bare tøj osv., og når barnet har været på toilettet, er det fint, men omvendt ikke noget som det skal roses til skyerne for. Jo mere naturligt toiletbesøg er i hverdagen, jo mindre er risikoen for, at det bliver omdrejningspunkt for konflikter.
God fornøjelse
Ulla Darre