Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning påvirker moderkagens funktion og kan derved mindske ernæringen til fostret, der så ikke vokser nok. I alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at sætte fødslen i gang eller at lave et kejsersnit. Svangerskabsforgiftning viser sig ved forhøjet blodtryk og udskillelse af æggehvidestoffer (protein) i urinen.
Symptomer som hovedpine, flimren for øjnene, almindelig utilpashed og smerter øverst i maven kan være tegn på svangerskabsforgiftning, og du skal altid kontakte lægen, hvis du har disse symptomer. Symptomerne forsvinder igen efter fødslen, og der går normalt højst to uger, før både blodtryk og urinprøve igen er normale. Omkring fem procent af alle gravide kvinder udvikler svangerskabsforgiftning, men kun én ud af 100 rammes alvorligt.
Man ved ikke præcist, hvorfor nogle kvinder får svangerskabsforgiftning. Det udvikles som regel først efter sjette måned og især hen mod slutningen af graviditeten. Svangerskabsforgiftning behandles først og fremmest ved aflastning. Du skal tage det meget med ro. Hvis du ikke kan få ro nok hjemme, eller hvis du ikke får det bedre af at tage det roligt, kan det blive nødvendigt med