Fødder: Sådan undgår du hævede og ømme fødder

Fodens 26 knogler, 33 led og 24 muskler er skabt til at bære en enorm vægt og tilpasse sig ethvert underlag. Dine fødder skal også bringe dig rundt i verden hele livet.

Her er en stribe gode, naturlige vaner, der forebygger fodproblemer. Og derudover får du tips til, hvordan du kan give dem den maksimale forkælelse med masser af plejende bade, olier og cremer. 

Resultat: Du kan stikke smukke og velplejede fødder i din sko, og undgå hævede og ømme fødder.

Læs mere

De færreste tænker på det i hverdagen − men dine fødder er udgangspunktet for et sundt og aktivt liv. Ikke nok med at de skal bære en gennemsnitlig kvinde 2,5 gange rundt om jorden i løbet af et liv − de er også fundamentet for, at resten af kroppen virker, som den skal.

Høje hæle giver en smuk figur, men de er ikke ligefrem sunde for dig og dine fødder. Resultatet af for mange timer og dage i stiletter kan være ømme fødder, nedgroede negle, stramme akillessener og hård hud. Vi har spurgt eksperterne, hvordan du kan undgå skaderne i artiklen Sådan klarer dine fødder de høje hæle.

Dine fødder og løb

Fødderne er løberens mest udsatte kropsdel. Dine fødder afgør, om du kan spurte i mål eller i stedet må humpe over stregen. Sorte negle, vabler og hælrevner kender de fleste løbere og tror ofte, det er prisen for at elske løb. Men heldigvis behøver det ikke at være sådan. Vi har samlet de klassiske fodfejl i artiklen Det skal du vide om dine fødder, når du løber

En god opvarmning af dine fødder inden din træning er også vigtig, fordi det netop er fødderne, der bærer hele din kropsvægt, og derfor er de særligt udsatte overfor belasningsskader. I artiklen Løb bedre: Se den ultimative opvamrningsøvelse viser personlig træner Ida Krak, hvordan du kan varme dine fødder op, inden pulsen skal op.

Vær særlig opnærksom, hvis du har diabetes

Alle bør derfor passe godt på fødderne, og når man har diabetes, er det særligt vigtigt. Der er risiko for nervebetændelse eller fodsår, fordi der kan være nedsat blodgennemstrømning og nedsat følesans i fødderne. Sår kan opstå både på tæer, fødder og underben og medføre alvorlige infektioner. I moderne lægevidenskab forebygger vi diabetes-fodsår ved at opfordre til omhyggelig blodsukkerkontrol og justering af kost og motion.

Du kan supplere forebyggelse af fodsår med følgende naturlige metoder:

  • TJEK I SPEJLET, om du har sår, rødme, hævelse eller infektion på fødderne. Gå i så fald til lægen.
  • SKIFT STRØMPER hver dag. Brug ikke sokker, der kradser, strammer eller danner for meget varme, som nylonstrømper.
  • GÅ TIL FODTERAPEUT og få dine fødder undersøgt mindst en gang om året.
  • PLEJ NEGLE, rens og klip dem regelmæssigt for at forebygge nedgroede negle.
  • KØB SUNDE SKO, der passer dig uden at trykke eller give vabler.
  • UNDGÅ VABLER, gå nye sko langsomt til.
  • BRUG SKO, støvler eller og sandaler og gå ikke med bare fødder.
  • UNDGÅ FORBRÆNDING, brug ikke elektriske tæpper eller elektriske såler på fødderne.
  • KORTE FODBADE er godt (ikke for varmt vand), tør fødderne omhyggeligt og nænsomt bagefter.
  • PLEJ FØDDERNE Før badet: Smør fødderne ind i en oliemix (2 dråber æterisk olie fra nelliker tilsat 10 ml olivenolie), og lad det sidde nogle minutter. Efter badet: Brug en god fodcreme, gerne med aloe vera og/ eller æteriske olier.