Online-shopping

Sådan shopper du sikkert på nettet

Hver 4. online-handel sker i en udenlandsk web-shop, ifølge ny undersøgelse. Tjek de 5 gode råd til, hvordan du undgår faldgruberne på nettet.

Hver fjerde nethandel finder sted i en udenlandsk netbutik. Det viser de seneste tal fra Dansk e-handelsanalyse (1. kvartal 2012), men der er en række faldgruber – særligt inden for tøj – man skal være opmærksom på.

Derfor har e-mærket lavet en guide med 5 gode råd til, hvordan man undgår ubehagelige overraskelser, når man handler på udenlandske webshops.

"Dansk forbrugerlovgivning er blandt de mest skrappe, hvorfor danskerne er nogle af de bedst sikrede ved køb på nettet. Det betyder ikke, at man skal afholde sig fra at handle på en udenlandsk netbutik, men blot at man skal være opmærksom på, at reglerne ikke nødvendigvis er dem man kender fra Danmark," fortæller Caroline Appleyard, chefjurist hos e-mærket i en pressemeddelelse.

5 gode råd til indkøb på web-shops

1. Er told og moms medregnet?

Køber man designertøj på udenlandske netbutikker, er der ofte tale om produkter i lidt højere priskategorier, og så bliver told og moms pludselig en faktor. Er varen købt i en netbutik uden for Europa, skal der betales told, hvis købet er over 1.150 kroner og moms hvis beløbet overstiger 80. På SKAT.dk kan man finde de forskellige toldsatser; f.eks. kan du, ved køb af sko, risikere at skulle betale op til 17 % oven i den oplyste pris.

2. Er fortrydelsesretten og reklamationsfristen kortere?

Jo længere tid du som forbruger, har til at fortryde eller reklamere des bedre, og især når det drejer sig om tøj er det rart at have tid til at prøve det på inden man beslutter sig. Inden for EU er der store forskelle fra land til land, men man har dog altid minimum 7 dages fortrydelsesret. Kigger man uden for Europa, bliver forskellene endnu større, og derfor anbefaler e-mærket at man vælger de netbutikker, der som minimum lever op til EU's krav. Det er i øvrigt værd at bemærke, at fristen for fortrydelse først starter, når man har modtaget varen.

3. Hvad koster det at sende varen retur?

I Danmark er det netbutikken, der betaler regningen ved reklamation. Sådan hænger tingene ikke nødvendigvis sammen i udenlandske netbutikker, og så kan det hurtigt blive en dyr affære at sende et par støvler retur. Vær derfor altid på vagt, hvis netbutikken ikke informerer om dine muligheder ved fortrydelse eller reklamation.

4. Er netbutikken del af en mærkningsordning? I Danmark har vi e-mærket, i Sverige Trygg E-Handel og i Østrig er det Euro Label mærket, man skal kigge efter. Du finder en samlet liste over alle de europæiske mærkningsordninger her.

5. Kan jeg betale med kort (Dankort, VISA, Eurocard mv.)?

Når du betaler med kort kan du gøre brug af indsigelsesordningen. Den sikrer dig, at du kan få det fulde beløb tilbage (inkl. fragt og gebyrer), hvis du fortryder et køb eller ikke modtager varen.

Hjælp til at klage?

Handler du på en udenlandsk netbutik, kan e-mærket og Forbrugerrådet ikke længere hjælpe dig i en eventuel tvist, men heldigvis er der også muligheder for at få hjælp, hvis tingene går galt, når man handler uden for Danmarks grænser.

"Man skal selvfølgelig altid starte med at kontakte den pågældende netbutik eller den mærkningsordning denne måtte være tilknyttet. Er det ingen succes, så er det ved køb i et EU-land samt i Norge og Island Forbruger Europa, man skal have fat i, mens det ved nethandel uden for EU er econsumer.gov der er den rette instans at kontakte," siger Caroline Appleyard.

Om e-mærket

e-mærket er den danske mærkningsordning for sikker nethandel. Følgende organisationer står bag e-mærket: Forbrugerrådet, Dansk Erhverv, DI, FDIH, HK, Dansk IT og Finansrådet.

Se hele Dansk e-handelsanalyse her.