Adam Holm
SPONSORERET indhold

Adam Holm: ”Utroskab er ikke vejen til altings ophør”

Da Adam Holm opdagede, at hans kone havde været utro, blev han rasende… og ærlig om sin egen utroskab. Det fortæller han i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

Af:: Marie-Louise Truelsen Foto: Franne Voigt
19. dec. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Adam Holm har været forelsket to gange. I sin forrige kæreste og så i norske Liv, som han i dag er gift og har to sønner med. Forelskelsen i Liv er blevet til dyb kærlighed. Alligevel har Adam været Liv utro fem gange. Indtil videre. Han kan nemlig ikke garantere, at det ikke vil ske igen. Provokerende? Det synes mange. Uundgåeligt? Tja, statistikker og undersøgelser taler deres tydelige sprog. Danskerne ligger nummer to på listen over de mest utro folkefærd i verden, og knap halvdelen har været deres partner utro. Adam er historiker og journalist, og det er vigtigt for ham at understrege, at han på ingen måde er ekspert i utroskab, han har bare indvilget i at dele sin egen historie.

Det begyndte sidste sommer med en udsendelsesrække på P1, hvor han kritiserede fake news og spindoktorer og erklærede sig dødtræt af hykleri og lemfældig omgang med sandheden. Hvorfor ikke sige tingene, som de er? For eksempel at man nu og da er utro? Efterfølgende var der en, der tog ham på ordet i en privat sammenhæng og spurgte: Har du selv været utro? – Jeg trak vejret tungt et øjeblik og sagde så: ”Ja. Jeg er ikke utro som en ”levevej”, og jeg er ikke polyamourøs, men jeg har prøvet at være utro”. Og jo mere jeg tænkte over det, jo mere stod det mig klart, at det tilsyneladende er noget af det mest udfordrende for mange menneskers forestilling om tryghed og vane, at det menneske, man er tæt på, også kan finde på at være sammen med en anden seksuelt. At han eller hun kan begære en anden. Eller måske ligefrem elske en anden.

Da trolden alligevel var ude af æsken, besluttede Adam sig for at lave radioprogrammet ”Jeg er utro”, hvor han satte spotlight på det, vi helst ikke vil tale om, men som alligevel prikker til en indre nysgerrighed.

– Utroskab er angstprovokerende og formentlig også pirrende. Det påkalder sig en interesse, fordi det på sin vis bryder med en forestilling om moral, samtidig med, at vi i takt med udviklingen af det valgfrie samfund har fået en klar idé om, at vi ikke skal nægte os selv noget. Vi skal ikke være som vores bedsteforældres generation, hvor mange blev sammen i et ulykkeligt ægteskab. Og så kommer sådan en som mig, som er decideret 68’er-barn med en bagage fra kollektivet, hvor mine forældre – som i sommer fejrede guldbryllup – levede med sidespring dengang i 70’erne. Jeg har ikke selv lyst til at leve voldsomt eksperimenterende, men jeg har til gengæld heller ikke lyst til at ligge under for sådan en nymoralisme og det, der i mine øjne er hykleri. Jeg kunne ikke drømme om at sætte plakater op, hvor der står: ”Hej, mit navn er Adam Holm, nu og da er jeg utro, hvis jeg kan slippe afsted med det”, for det er ikke sådan, det fungerer. Men samtidig må jeg kigge mig selv stenhårdt i spejlet og sige, at det faktisk ER sket, at jeg har været sammen med andre kvinder. Og det lyder plat at sige det, men det er bare sket i mødet med et andet menneske, hvor jeg er blevet beruset af stemningen, og hvor der er opstået nogle seksuelle gnister. Og pludselig ligger man der så. 

LÆS OGSÅ: Adam Holm: “Jeg har været utro fem gange indtil videre”

100% hykleri

Adam havde egentlig ikke tænkt sig, at Liv nogensinde skulle have at vide, at han havde været hende utro.

Men så blev du opdaget?
– Nej, overhovedet ikke. Jeg er trænet af Mossad, ha, ha. Nej, det kom sig af, at jeg for omkring fire år siden opdagede, at Liv i forbindelse med en operaturné i sit hjemland Norge havde ”set” en kollega i branchen.

Så det var, da hun var utro, at du krøb til korset?
– Jeg opdagede det og blev selvfølgelig – apropos hykleri – fuldstændig rasende. Jeg havde konstrueret mit eget rationale om, at det, jeg havde lavet, på ingen måde var farligt, for jeg elskede jo Liv, men da jeg opdagede, at hun var mig utro, var fanden løs i Laksegade. 

Hvad skete der?
– Jeg blev så rasende, at jeg væltede vores reol inde i stuen og smadrede en lampe, som jeg ellers var meget glad for. Jeg opførte en slags rituel, maskulin krigsdans foran hende. Jeg indrømmer, at jeg ligger under for nogle meget firkantede forestillinger, undskyld mig, men jeg ved, at en mand gerne vil have noget på den dumme. Det skal selvfølgelig være med en kvinde, man respekterer og har det hyggeligt med, men samtidig tænkte jeg, at når en kvinde bliver betaget af en anden mand, må det være fordi, hun er forelsket. I virkeligheden burde jeg vide bedre, for de kvinder, jeg har været sammen med, har ikke efterfølgende virket som om, jeg var the love of their life. Jeg har været en afledning for dem fra et måske indimellem kedeligt parforhold.

Og på det tidspunkt vidste din kone ikke, at du også havde været utro?
– Absolut ikke. Liv påstår, at jeg nærmest er sygeligt vild med hende. Og ja, jeg er meget, meget glad for det liv, vi har, og derfor – må jeg skynde mig at sige – virker det også paradoksalt og uden forklaring, at jeg har været sammen med andre kvinder. Liv og jeg har det oven i købet godt i soveværelset, der er ikke noget i vores forhold, der er gået i stykker. Så for mig har det været et spørgsmål om… livsoverskud. Altså, jeg er en mand af kød og blod, og jeg er måske indimellem lidt mere optændt end så mange andre, og så er det sgu da meget dejligt... Men jeg blev forskrækket over, at den kvinde, som jeg er indbildsk nok til at mene, må have det hele, fordi hun har mig…

Han griner højt. Kan vist godt selv høre, at det er på kanten til at være for meget. 

– Nej, hør her, jeg kan godt se, at jeg ikke ligefrem er Brad Pitt. Jeg er skaldet og under landsgennemsnittet på højden, men jeg elsker og begærer Liv, og hun får – synes jeg selv – hvad hun skal have. Og at hun så alligevel kan finde en anden mand attraktiv…! Jeg har da efterfølgende virkelig grinet af mig selv og tænkt, hold kæft, din naive tosse! Hvordan i alverden kunne jeg leve i en forestilling om, at mit eget lille lem var en slags vandsøgende pilekvist, som lige kunne finde frem til vandet, mens min kone sad lykkeligt på en træstub og nynnede og ventede på, at jeg kom tilbage fra jagt? Hvad fanden havde jeg tænkt på?

LÆS OGSÅ: Joan Ørting: "Min skilsmisse for to år siden gav en kolossal rystelse"

Angst afmonteret

Efter at reolen var væltet og lampen smadret, kom det, som Adam kalder Mossad-øjeblikket, hvor han meget intensivt afhørte sin kone. Hun svarede generøst på det hele og forsøgte at berolige ham.

– Og så stillede hun det spørgsmål, som var det mest oplagte i den situation: ”Vil du sige, at du i alle de år, vi har været sammen, aldrig har været mig utro?” Jeg nåede lige at tænke: Skal jeg spille det hellige kort og sige ”jeg har fandenedemig ikke været dig utro, det kunne jeg ikke drømme om!”. Og jeg VAR lige ved at sige det, men tænkte så, okay, nej. Og så sagde jeg ”jo, jeg har været dig utro”. Liv blev selvfølgelig en anelse paf, og så sad vi der. Havde det været i filmens verden, var vi enten brudt grædende sammen eller var gået ind og havde elsket heftigt i en time. Men vi sad bare og var tavse. Man skal lige fordøje det, for det jo er et tæppefald for en forestilling om, hvad der er rigtigt og synligt i et parforhold.

– Langsomt – over de næste måneder – begyndte vi så at lægge sten på sten for at bygge vores forhold op igen. Heldigvis oplevede vi, at vi kunne tale ret åbent om det. Vi kender jo hinanden i nogle bestemte roller, men pludselig sad vi der, grådkvalte, rasende og begge dele, og talte om nogle andre, vi havde været sammen med, og alligevel kunne vi få talt det ned i øjenhøjde – selvom det langt fra var nemt. Det er jeg meget lykkelig for. Vi har oplevet flere vennepar, der har været igennem utroskab, og som er endt med at gå fra hinanden, men vi lykkedes med at blive sammen. Jeg har det sådan nu, at jeg faktisk accepterer, at min kone har været tiltrukket af nogle andre, for ja, hun har også været utro mere end én gang – og jeg ved, at det kan ske igen. Det at fjerne forestillingen om, at det ikke kan ske, og finde ud af, at utroskab ikke er vejen til altings ophør, det har faktisk afmonteret angsten for utroskab. Nu kan jeg koncentrere mig om at være bange for kræft, and that’s it.

Læs resten af det store interview med Adam Holm i denne uges ALT for damerne, der er på gaden torsdag den 30. november. Her fortæller journalisten blandt andet, hvorfor han i første omgang valgte at holde sin utroskab hemmelig for sin kone, Liv, og hvordan de to fortalte det til deres to børn på 11 og 13 år.

Anbefalet til dig