Utroskab – bliv klogere på sidespring og affærer

Hjælp efter utroskab

Utroskab kan være ødelæggende, skamfuldt og føre til skilsmisser og had - men kan sidespring også være sundt? Skal du ALTID forlade en utro partner?

Utroskab er et emne forbundet med mange nuancer.

Her finder du artikler om utroskab, hvor eksperter, sexologer og parterapeuter giver deres bedste bud på, hvordan du håndterer et sidespring eller en affære.

Om du er blevet svigtet, selv er den utro eller er "den trejde" part.

Læs mere

Hvad er utroskab?

Kærligheden kan være nok så stor mellem to mennesker, og alligevel kan du aldrig vide dig 100 procent sikker på, om utroskab en dag dukker op i dit eget parforhold. Eller kan du?

Først og fremmest er det måske vigtigt at forstå, at der kan være mange forskellige måder at udsætte sin partner for utroskab på. Og at utroskab ofte er forbundet med meget stærke følelser.

At være utro handler nemlig ikke altid kun om sex. Langt fra, faktisk. Måske du har hørt om udtrykket: Følelsesmæssig utroskab? 

For utroskab handler i høj grad også om vores identitet, dybe længsler og drømme. Nogle er deres partner utro uden nogensinde fysisk at røre ved den anden, fordi de mødes via sociale medier, hvor de sender frække beskeder eller dyrker en fantasi med en ukendt. Andre udøver følelsesmæssig utroskab, hvor de ikke fysisk boller uden om, men hvor de dyker dybe følelser og samtaler med en anden, og hvor den utro part dermed lægger al deres kærlige opmærksomhed hos en anden end hos sin partner.

Parterapeut Christina Copty har mange par i terapi, hvor den ene part har været utro, og hun deler utroskab op i tre kategorier: Engangsaffærer, kærlighedsaffærer og forsyningsaffærer.

Hvor engangsaffæren er den, hvor du bagefter inderligt fortryder din utroskab, er kærlighedsaffæren den, hvor du mærker en seksuel forbindelse, som du ikke oplever i dit parforhold.

Forsyningsaffæren, derimod, er, når du er utro gentagende gange og gerne med forskellige personer, således at der danner sig et mønster. Modsat de to andre affære-typer er man i denne kategori typisk ikke plaget af dårlig samvittighed.

Mens engangsaffæren og kærlighedsaffæren er ganske velkendte, er forsyningsaffæren ikke så sjælden, som du måske går og tror. En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser nemlig, at hver fjerde netdater allerede er i et forhold

Samlet vil mange dog betegne utroskab som følgende: Utroskab er oplevelsen af, at den, du elsker, svigter jeres kærlighed og forhold.

Hvorfor er man utro?

Årsagerne til utroskab er mange, viste en stor ALT for damerne-undersøgelse blandt 877 kvinder tilbage i 2012, der spurgte: Hvorfor er man utro? Her afslørede over halvdelen af deltagerne, at de selv har prøvet at være utro. 

Blandt dem, der havde været deres partner utro, svarede 32 procent, at de kun havde gjort det én gang. Omvendt havde lige under halvdelen dyrket utroskab to til fem gange - og så var der 23 procent, der havde været utro mere end fem gange. Sammenlagt havde halvdelen (51 procent) faktisk været utro med den samme gennem længere tid. 

For rigtig mange er utroskaben altså ikke en "hovsa-oplevelse" til en julefrokost eller det hurtige engangsknald på et kursus langt væk hjemmefra. Men hvorfor er man utro, tænker du måske.

Årsagerne til de kvindelige ALT for damerne-læseres utroskab var mange, men to ting gik igen i deres svar: 44 procent var utro, fordi partneren ikke sagde dem noget mere, eller fordi de følte, at de manglede noget i deres parforhold, som de kunne få et andet sted. 32 procent svarede, at de simpelthen mødte en, som de tændte på.

Det kan du læse mere om i artiklen: Hvorfor er vi utro?

Top 10 årsager til, at vi er utro

Der findes mange grunde til, hvorfor man er utro. Her kan du se de ti mest almindelige årsager:

 1. Du keder dig og søger spænding.
 2. Du føler dig uelsket hjemme og længes efter kærlighed.
 3. Du får ikke nok sex.
 4. Sex med din faste partner er kedeligt, og du trænger til lidt afveksling.
 5. Du vil gerne møde en ny partner, inden du beslutter dig for at lade dig skille fra din nuværende.
 6. Du vil føle dig værdsat og bekræftet.
 7. Du vil hævne dig på din partner, fordi han/hun har været dig utro tidligere.
 8. Du savner passion og følelsen af at være nyforelsket.
 9. Du mistænker din partner for at være utro og trøster dig med en anden.
 10.  Du ved ikke, hvorfor du er utro – du kan bare ikke sige nej, når muligheden er der.

Kilde: Victoria Milan

Hvordan kommer BEGGE parter sig over utroskab? 

Parterapeut Katrine Axholm har skrevet en bog om utroskab, og hun mener, at vi skal gøre op med vores forventninger til kærligheden.

"Vi har forestillingen om, at hvis du elskede mig nok, ville du ikke gøre det her mod mig. Og det er fordi, vi har den her lidt gammeldags forestilling om, at vi skal være alt for hinanden. Hvis du elsker mig, skal du være alt for mig, jeg skal være nok for dig, og du får aldrig lyst til andre resten af dit liv. Nogensinde. Overhovedet. Og det er for høje forventninger, for sådan fungerer det ikke," forklarer hun i artiklen Eksperten om utroskab: "Der er ikke kun et offer og en bøddel".

En af Katrine Axholms pointer er, at utroskab er noget, man gør for sig selv og ikke mod den anden. 

"Den forsmåede bliver nødt til at sige: "Jeg har valgt at blive sammen med dig, selvom du har gjort mig ondt, og nu ser vi fremad." Men hvornår det punkt er nået, er også mega individuelt," siger hun.

For ham eller hende, der har været utro, kan det også være forbundet med en reel kærestesorg at stoppe affæren.

"Mit budskab er, at der ikke kun er en bøddel og et offer i utroskab. It takes two to tango. Og nej, det er ikke begge, der har valgt at være utro, men det er to, der er i forholdet, og begge har en andel i det, der er foregået. Det kan være svært for nogen at forstå," forklarer Katrine Axholm i artiklen.

Utroskab er ikke kun roden til alt ondt

I de flestes øjne er et sidespring eller en affære et svigt og en handling, der mest af alt fører til sorg. Men for nogle kan et sidespring eller aftalt utroskab være en måde at redde et haltende parforhold på, mener blandt andet Mette Hinnerskov, som er parforholds- og skilsmissecoach og stifter af virksomheden Institut for Krisehåndtering.

Hvis den ene part ikke får opfyldt sit seksuelle behov, kan man så overhovedet tillade sig at stå imod utroskab, spørger hun i denne klumme.

Her stiller hun spørgsmålet: Kan aftalt utroskab fungere?

Dét spørgsmål har hun selv fået i sine konsultationer med par, som har oplevet utroskab.

"Det er så nemt at tænke, at utroskab for alt i verden skal undgås, og det er ikke fordi jeg på nogen måder er fortaler for utroskab, men hvad nu hvis det lige netop er det, der skal til for, at parforholdet ikke går i stykker?," forklarer hun til ALT for damerne.

Hun vil gerne have, at aftalt utroskab bliver mindre tabuiseret at tale om. Især hvis den ene part har mere lyst til det seksuelle end sin partner.

"Jeg kan sagtens forstå det umiddelbare nej og den skarpe afstandtagen til aftalt utroskab, men er aftalt utroskab måske bedre end alternativet? Kan man overhovedet tillade sig at sige nej til, at ens partner må have en elsker, hvis man ikke selv kan dække partnerens behov?"

For nogle par er utroskab ikke enden på alt. Det er for eksempel tilfældet med historiker og journalist Adam Holm og hans hustru, Liv. Indtil videre har Adam været Liv utro fem gange – og han kan ikke garantere, at det ikke sker igen.

- Jeg har det sådan nu, at jeg faktisk accepterer, at min kone har været tiltrukket af nogle andre, for ja, hun har også været utro mere end én gang – og jeg ved, at det kan ske igen. Det at fjerne forestillingen om, at det ikke kan ske, og finde ud af, at utroskab ikke er vejen til altings ophør, det har faktisk afmonteret angsten for utroskab. Nu kan jeg koncentrere mig om at være bange for kræft, and that’s it, fortæller han i et langt interview med ALT for damerne. 

Kan I overleve utroskab?

Nej, du er ikke unormal, hvis du ikke med det samme forlader en utro partner, forklarer Katrine Axholm, som er parterapeut, og som også tager folk ind til individuel terapi.

En af dem er klienten "Lene", som har valgt at blive hos sin mand, der har en affære med sin sekretær. Lenes veninder tænker, at hun ikke skal finde sig i at blive behandlet på den måde, men Lene har ikke lyst til at forlade ham. Hun har mange følelser forbundet med sit valg.

Katrine Axholm giver derfor fem gode råd, så du kan hjælpe dig selv, hvis din partner er utro. Et af dem er at vente med at træffe afgørende beslutninger, lige når du opdager svigtet. 

"Selvom du måske kunne have lyst til at skrige hans svigt ud på Facebook eller i verden, så ring til nogle veninder i stedet. Med dine følelser i kaos er det ikke det rigtige tidspunkt til at træffe store og vigtige beslutninger. Tag dig tid," forklarer hun blandt andet her.

For med utroskab er der mange ting, som du skal tage stilling til, hvis du oplever, at din partner er gået over grænsen med sin krop eller følelser. 

"Nogle par klarer det, andre gør ikke. De, der ofte klarer det, er de, som har et godt og sundt kærlighedsforhold bag sig, og hvor utroskaben egentlig mest er et udtryk for en krise i deres liv. De kan ofte komme over det og acceptere det," fortæller par- og psykoterapeut Camilla Kramvign i artiklen 7 ting du skal vide, hvis din partner er dig utro.

Vil du gerne redde ægteskabet gør hun også opmærksom på, at der er forskel på sund og usund tilgivelse hos partneren, der blev udsat for utroskab.

"Det kan godt være, at man har brug for hjælp udefra. Det skal jeg jo sige som parterapeut, men det kan virkelig være godt, at få en person udefra til at prikke til det, så utroskaben ikke bare går hen og bliver noget, man ikke taler om. Så det ikke bliver tabuiseret."

Er du fx i tvivl om, hvorvidt: Skal du gå eller blive? Så er det fem spørsgmål, som du kan have glæde af at stille til dig selv, hvis du har oplevet utroskab. Bliv klogere på dem lige HER

Kan parterapi hjælpe? 

Det er langt fra alle par, som opsøger terapi, hvis parforholdet skranter. Det viste en undersøgelse fra Aarhus Universitet i 2018. I undersøgelsen kom det frem, at det kun er syv procent, som har søgt hjælp i form af parterapi.

Men om det handler om at bearbejde et svigt, dårlig samvittighed eller et ønske om at genfinde hinanden, så søger nogle par professionel hjælp, når utroskab har vist ansigt.

Det er også tilfældet med Peter, som var sin partner Camilla utro. De prøvede at løse deres problemer selv, men valgte til sidst at opsøge parterapeut Rikke Thuesen, fortæller hun i denne klumme.

I Peter og Camillas tilfælde har de været sammen i 8 år, har 2 børn, et tåleligt sexliv, som de selv kalder det. En dag opdager Camilla, at Peter har en affære, da hun ser en besked på hans telefon.

De oplevede ikke at kunne komme videre uden hjælp. Særligt Camilla var styret af oplevelser fra barndomme og forsøgte at passe på sine egne følelser.

Derfor havde de problemer med at finde hinanden igen - og de fik brug for fem råd fra Rikke Thuesen, som du måske også kan have glæde af. Du kan læse dem her.

Fakta om utroskab og affærer

Af alle mennersker i verden, kender rigtig, rigtig mange af vi skandinavere godt til utroskab i vores liv.

Det viser en undersøgelse om utroskab fra det amerikanske lægeunivers Dr. Felix, der også afslører, at vi danskere er blandt de mest utro i verden. Således er intet mindre end 46 procent af alle gifte danskere hinanden utro, viser undersøgelsen.

Men faktisk er det tæt på umuligt at definere, hvor grænsen for utroskab helt nøjagtigt går. Grænserne er individuelle og moralen lige så forskellig, som vi er mennesker, mener psykolog og parterapeut Kisser Paludan.

Måske du kender det fra dit parforhold? Dét, din partner opfatter som et sidespring eller en affære, er ikke nødvendigvis det samme som dét, du opfatter som utroskab.

For nogle går grænsen omrking utroskab ved et kys, en flirt eller en sms-samtale. For andre ved sex eller blot ved løgnen. Alle mennesker kan have forskellige definitioner. 

Den mest gængse opfattelse af utroskab - som også er den, du vil finde i ordbogen - synes imidlertid at være, hvis en person har et seksuelt forhold til en anden person end den, han eller hun er i et forhold med, uden partnerens viden og accept. 

Hvordan ved du så, om du har gang i utroskab i dit parforhold? Ifølge foredragsholder, personlig rådgiver og forfatter Daisy Løvendahl bør du derfor altid spørge dig selv, om det ville være okay, hvis din kæreste kunne se, hvad du har gang i

Er løgnen vejen frem?

Er skaden allerede sket, står du måske over for dilemmaet om, hvorvidt du skal lyve eller fortælle din partner om dit sidespring eller din affære for enhver pris.

For skal man fortælle sin partner om utroskab? Hvis du er den utro part, er det en situation, du kender til. Man vil gerne redde sit parforhold - men hvad der er rigtigt for den ene part, er ikke nødvendigvis ønsket hos den anden part. 

Valget er naturligvis altid dit eget, men er du i tvivl om, hvordan du skal tackle situationen, kan du få tre eksperters råd her på ALT.dk. 

Vælger du at gå sandhedens vej og fortælle din partner om dit sidespring eller en affære, giver psykoterapeut Loui Pedersen dig tre gode råd til at få gang i samtalen:

 1. Vælg det rigtige tidspunkt
 2. Vær hudløst ærlig
 3. Rum og accepter din partners reaktion 

Få rådgivning om utroskab

Det er helt naturligt, at der opstår et væld af spørgsmål, når man får utroskab tæt ind på livet i ens parforhold. Det er en svær situation, og her på sitet har vi en meget populær brevkasse, hvor emnet oftes bringes op, når læsernes skriver ind. 

Det gælder både dem, der er utro, dem, der opdager, at deres partner er utro - og dem, der har forelsket sig i en person, som allerede er i et parfohold. Det er også venner og familie, som opdager, at en, de kender, har en affære. 

Spørgsmålene er mange, og de spænder bredt: Hvad er grunden til utroskab? Kan man leve med utroskab? Hvor lang tid tager det at komme sig over utroskab? Hvad føler den utro?

Herunder kan du læse nogle disse brevkasse-spørgsmål og svar med fokus på utroskab: 

Beyonce og utroskab

Udgivelsen af Beyoncés videoalbum "Lemonade" satte i 2016 utroskab på dagsordenen i den offentlige samtale. For havde hendes mand Jay Z været hende utro?

Albummets opdeling i de 11 kapitler "Intuition", "Fornægtelse", "Vrede", "Apati", "Tomhed", "Ansvarlighed", "Reformation", "Tilgivelse", "Genopstandelse" og "Håb" minder i hvert fald slående om den berømte Kübler-Ross-model, som beskriver forskellige stadier i sorgbearbejdelsen efter en traumatisk hændelse.

Vi kan ikke alle udgive et album, som Beyoncé. Men hvordan kan du så selv forholde dig, hvis du oplever, at din partner er dig utro? Det kan du læse mere om i denne artikel fra Eurowoman.

utroskab Berømte affærer beyonce jay z.jpgRapperen Jay Z var gennem en periode Beyoncé utro. Parret valgte at blive sammen. (Foto: Getty Images)

Er din partner dig utro, guider ALT.dk dig her til de syv vigtigste ting, du skal vide