Utroskab – alt du skal vide om sidespring og affærer

Utroskab kan være ødelæggende og skamfuldt. Det kan skabe sorg, skilsmisse og had. Men kan det også være sundt?

Det og meget andet kan du finde svar på i ALT.dk’s store utroskabs-univers, hvor eksperter, sexologer og parterapeuter giver deres bedste bud på, hvordan du håndterer et sidespring eller en affære

Måske det kan skabe perspektiv i dit eget parforhold?

God læselyst!


vis
mere

Hvad er utroskab?

Skandinavere er løse på tråden.

Det viser en undersøgelse fra det amerikanske lægeunivers Dr. Felix, der også afslører, at vi danskere er blandt de mest promiskuøse i verden. Således er intet mindre end 46 procent af alle gifte danskere hinanden utro, viser undersøgelsen.

Men faktisk er det tæt på umuligt at definere, hvor grænsen for utroskab helt nøjagtigt går. Grænserne er individuelle og moralen lige så forskellig, som vi er mennesker, mener psykolog og parterapeut Kisser Paludan. Dét, din partner opfatter som et sidespring eller en affære, er ikke nødvendigvis det samme som dét, du opfatter det som.

For nogle går grænsen ved et kys, en flirt eller en sms-samtale. For andre ved sex eller blot ved løgnen.

Den mest gængse opfattelse af utroskab, som også er den, du vil finde i ordbogen, synes imidlertid at være, hvis en person har et seksuelt forhold til en anden person end den, han eller hun er i et forhold med, uden partnerens viden og accept. 

Ifølge foredragsholder, personlig rådgiver og forfatter Daisy Løvendahl bør du derfor altid spørge dig selv, om det ville være okay, hvis din kæreste kunne se, hvad du har gang i

Vi knalder udenom – og fortryder det ikke

Ifølge parterapeut Christina Copty kan man med fordel dele utroskab op i tre kategorier: Engangsaffærer, kærlighedsaffærer og forsyningsaffærer.

Hvor engangsaffæren er den, hvor du bagefter fortryder inderligt, er kærlighedsaffæren den, hvor du mærker en seksuel forbindelse, som du ikke oplever i dit parforhold.

Forsyningsaffæren, derimod, er, når du er utro gentagende gange og gerne med forskellige personer, således at der danner sig et mønster. Modsat de to andre affære-typer er man i denne kategori typisk ikke plaget af dårlig samvittighed.

Mens engangsaffæren og kærlighedsaffæren er ganske velkendte, er forsyningsaffæren ikke så sjælden, som du måske går og tror. En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser nemlig, at hver fjerde netdater allerede er i et forhold

Er løgnen vejen frem?

Er skaden allerede sket, står du måske over for dilemmaet om, hvorvidt du skal lyve eller fortælle din partner om dit sidespring eller din affære for enhver pris?

Valget er naturligvis altid dit eget, men er du i tvivl om, hvordan du skal tackle situationen, kan du få tre eksperters råd her på ALT.dk. 

Vælger du at gå sandhedens vej og fortælle din partner om dit sidespring eller en affære, giver psykoterapeut Loui Pedersen dig tre gode råd til at få gang i samtalen:

 1. Vælg det rigtige tidspunkt
 2. Vær hudløst ærlig
 3. Rum og accepter din partners reaktion 

Er din partner dig utro, guider ALT.dk dig her til de syv vigtigste ting, du skal vide

Sidespring er ikke kun roden til alt ondt

I de flestes øjne er et sidespring eller en affære et svigt og en handling, der mest af alt fører til sorg. Men for nogle kan et sidespring eller aftalt utroskab være en måde at redde et haltende parforhold på, mener blandt andet Mette Hinnerskov, som er parforholds- og skilsmissecoach og stifter af virksomheden Institut for Krisehåndtering.

Hvis den ene af parterne ikke får opfyldt sit seksuelle behov, kan man så overhovedet tillade sig at stå imod utroskab, spørger hun i denne klumme.

For nogle er det tilsyneladende løsningen. Det er for eksempel tilfældet med historiker og journalist Adam Holm og hans hustru, Liv. Indtil videre har Adam været Liv utro fem gange – og han kan ikke garantere, at det ikke sker igen.

- Jeg har det sådan nu, at jeg faktisk accepterer, at min kone har været tiltrukket af nogle andre, for ja, hun har også været utro mere end én gang – og jeg ved, at det kan ske igen. Det at fjerne forestillingen om, at det ikke kan ske, og finde ud af, at utroskab ikke er vejen til altings ophør, det har faktisk afmonteret angsten for utroskab. Nu kan jeg koncentrere mig om at være bange for kræft, and that’s it, fortæller han i et langt interview med ALT for damerne. 

Top 10 årsager til, at vi er utro

Der findes mange grunde til, at vi er utro. Her kan du se de ti mest almindelige årsager

 1. Du keder dig og søger spænding.
 2. Du føler dig uelsket hjemme og længes efter kærlighed.
 3. Du får ikke nok sex.
 4. Sex med din faste partner er kedeligt, og du trænger til lidt afveksling.
 5. Du vil gerne møde en ny partner, inden du beslutter dig for at lade dig skille fra din nuværende.
 6. Du vil føle dig værdsat og bekræftet.
 7. Du vil hævne dig på din partner, fordi han/hun har været dig utro tidligere.
 8. Du savner passion og følelsen af at være nyforelsket.
 9. Du mistænker din partner for at være utro og trøster dig med en anden.
 10.  Du ved ikke, hvorfor du er utro – du kan bare ikke sige nej, når muligheden er der.

Kilde: Victoria Milan

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold, Jalousi, Julefrokost, Skilsmisse og Kærlighed