Netdating
SPONSORERET indhold

Er din kæreste på Tinder? Hver fjerde netdater er allerede i et forhold

Det er ikke så ualmindeligt at spille på flere heste på én gang. En ny undersøgelse viser, at èn ud af fire personer, der netdater, allerede har en kæreste, kone eller mand derhjemme.

Af: Amalie Louise Larsen Foto: Getty Images
01. dec. 2017 | Livsstil | ALT.dk

”Gør livet levende, hav en affære!”

Sådan lokker datingsitet Victoria Milan gifte kunder til deres fællesskab. Og selvom det for mange måske vil lyde grænseoverskridende, er det faktisk ikke så usædvanligt, at personer på netdatingsider er i parforhold.

Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik, som kan konkludere, at én ud af fire personer, der netdater, har en kæreste, kone eller mand derhjemme.

Desværre er det ikke så overraskende, mener psykolog Rikke Papsøe.

- Efterhånden er det noget, der sker i mange parforhold. Men jeg synes, at det er ærgerligt, og det har ofte meget, meget alvorlige konsekvenser i et parforhold, når den ene part vælger at være utro, siger hun og afviser, at netdating er noget, kærester bare gør for at have det sjovt.

LÆS OGSÅ: Adam Holm: ”Utroskab er ikke vejen til altings ophør”

I alt bruger omtrent 320.000 danskere enten apps som Tinder og Happn eller hjemmesider som single.dk og dating.dk, når de søger kærligheden, viser undersøgelsen. Og heraf er altså kun tre ud af fire single.

Ifølge sexolog og parterapeut Joan Ørting drejer det sig i højere grad om dårlig kommunikation i parforholdet end om utilfredshed i soveværelset.

- Utroskab er selvfølgelig en strategi, men det er også en opgivelse. Man har opgivet at komme i seng med konen, man har opgivet at fortælle manden, hvad man har brug for, man har opgivet samtalen, hvor man kan få det bedre. Og så bliver man mere et jeg end et vi, siger hun.

En anden version af sig selv

Ligesom Joan Ørting mener Rikke Papsøe heller ikke, at problemet bag utroskab er manglen på sex. At vi ikke bliver tilfredsstillet nok i vores nuværende parforhold, og derfor søger nye lyster.

Snarere handler det ifølge psykologen om, at vi søger andre, som interesserer sig for os.

- Typisk er der nogle sider af en selv, eller en version af en selv, som man er holdt op med at være i sit parforhold. Man søger typisk efter at blive set på med nogle venlige og anerkendende øjne, når man poster sig selv online, siger hun.

LÆS OGSÅ: Joan Ørting: "Min skilsmisse for to år siden gav en kolossal rystelse"

En hurtig Google-søgning på ”dating for gifte og samboende” viser da også et hav af online datingsider, som henvender sig til mænd og kvinder i parforhold, og som reklamerer med sætninger som ”mangler du nærvær?” eller ”føler du dig overset?”.

Og det peger på nutidens store dilemma, mener Joan Ørting. Vi vil nemlig have tryghed, kærlighed, sofahygge og alt det, der hører parforholdet til. Men vi vil også gerne være singler og nyde godt af single-livets frihed.

Snak om utroskaben

Er skaden sket, og har utroskab sat skår i forholdet, er det et langt, sejt træk at komme tilbage. Men det er ikke umuligt, forklarer psykologen, der anbefaler par at tale problemerne godt igennem.

- Snak om det. Hvis man har nogle venner, som man har det godt med, så kan man starte der. Men hvis der har været utroskab, så er det altid en god idé at starte med parterapi for at få hjælp til at strukturere nogle samtaler, forklarer hun og påpeger, at man ofte ender i ophedede skænderier, hvis man prøver at tage hånd om snakken selv.

En konklusion, Joan Ørting også drager, om end hun erkender, at samtalen måske er det allersværeste at tage hul på. Og det får os til at søge efter lettere alternativer.

- Vi har ikke lært at kommunikere godt i de svære samtaler, og så er det meget lettere at få et match på nettet. Det er meget lettere end at få konen med i seng, fordi man ikke ved, hvad hun vil have, siger hun.

LÆS OGSÅ: Anne-Marie forelskede sig i en narcissist: “Han virkede som om, han rummede det hele”

Vi shopper mere

Sociale medier har heller ikke gjort sagen lettere, forklarer Rikke Papsøe. Man holder mindre fast og shopper mere mellem kærester, dates og interessante matches.

- Sociale medier muliggør, at man kan spille på flere heste på en gang. Og jeg oplever, at dem, der kommer hos mig, som er i gang med at date på denne måde, kan blive dybt frustreret og forvirret over de signaler, der bliver sendt, når man kan have tre fantastiske dates med en eller anden fyr, man har mødt på Tinder, og så er han videre, fordi han samtidig har datet fem andre, siger hun.

Og så er der den anden ting: Forbrugersamfundet, som gør, at vi shopper parforhold, som vi shopper tøj. Er det slidt, skifter vi det bare ud.

- Hele denne her forbrugermentalitet gør helt klart, at vi har en tendens til at tænke, at hvis der er små gnidninger i vores parforhold, så må jeg se at komme videre, hvilket er helt gakgak. Det er synd, at man har fået en holdning til, at man altid kan skifte sin partner ud. For som regel flytter nissen med, og så sker der det samme i næste parforhold, fortæller psykologen.

Anbefalet til dig