Ulykkeligt par
SPONSORERET indhold

Utroskab: Skal du gå eller blive?

Der er ingen nemme svar på spørgsmålet om, hvad du skal gøre, hvis din mand eller kæreste er gået over grænsen med sin krop eller følelser. Men her er 5 vigtige spørgsmål, du kan stille dig selv, hvis du oplever utroskab, og som ruster dig til bedre at kunne træffe dit valg.

Af:: Daisy Løvendahl Foto: Getty
29. jun. 2018 | Sundhed | ALT for damerne

1. Hvad tror du, utroskab er et tegn på?

Mange tror, at utroskab er et tegn på, at der er noget galt derhjemme. Jeg beklager at måtte aflive myten, men den holder ikke. Mænd og kvinder, der elsker og begærer deres partner, er også utro. Hvad tænker du, at utroskab er et tegn på? Jeg vil også råde dig til at blive klar over det og så finde ud af, hvad utroskaben reelt har betydet for den, der har været dig utro. Ikke fordi du skal acceptere det, men fordi det er værd at se alle nuancerne og forstå det menneske, der står over for dig. Den indsigt, du får, kan du samtidig bruge til at vurdere, om du er villig til at fortsætte sammen, eller om det er endestationen for dig. Husk at fortælle, hvad utroskaben betød for dig. Det skal du give dig selv plads til at finde ud af og sætte ord på.

2. Er troskab afgørende for dig?

For nogle mennesker er troskab et afgørende punkt. Kulturelt er det et af de mest afgørende punkter overhovedet. Vi er opdraget til at være forstående over for vores kæresters svigt, når det gælder evnen til at passe på deres økonomi, opdrage børn og være gode kærester, men svigt findes i mange former. Hvordan har du det med utroskab? Er det et svigt, som du ikke kan leve med? Eller er det et svigt, som du er villig til at integrere i jeres forhold? Kun du kender dine værdier, dybeste følelser og længsler. Lyt til dem.

3. Hvad ”bør” du gøre?

En af mine klienter kom grædende ind ad døren. Vi skulle tale om hendes karriere, men hun havde dagen før fundet ud af, at hendes kæreste havde en affære. Han havde fortalt hende det, og hun havde dybt ulykkelig ringet til sin bedste veninde, som havde sagt, at hun bare skulle komme ud af forholdet nu. Jeg valgte at sætte tempoet helt ned og give min klient et rum til at finde ud af, hvad hun egentlig selv følte. Problemet med utroskab er nemlig, at mange har en meget klar holdning til det. Er du mig utro? Så går jeg nu! Stor respekt, hvis det er sandt for dig, men er det din sandhed? Min klient var faktisk i tvivl. Hun følte, at hun burde gøre det forbi, men hun elskede ham også dybt og inderligt. Hun havde respekt for, at han havde sagt det. Hun valgte ikke at smide ham ud. De tog en pause og er i dag gift og forældre til to. Min pointe? Drop alt om, hvad du tror, du bør. Gør det, der dybest set er mest sandt for dig.

4. Hvornår er man utro?

Man skulle tro, at der er en enkel definition på det spørgsmål, men efter virkelig mange samtaler med tro og utro kærestepar, må jeg konkludere, at der er tvivl om grænserne. For nogle er utroskab fuldbyrdet sex med en anden, for andre er det hemmeligheden, og for atter andre er det den stærke følelsesmæssige forbindelse til en anden, selvom den aldrig er blevet til hverken kys eller kærtegn. Hvad er det for dig? Du skal kende dine grænser, så du kan dele dem med din kæreste. Meget gerne før de bliver prøvet. Det er guld værd at tale om som par. Men står du midt i utroskab, så vær opmærksom på, at din partners grænser måske er anderledes end dine. Det gør det ikke okay. Men før du sender ham til helvede, så prøv at forstå, hvad der skete i ham, da du følte, at han var dig utro.

5. Ønsker du at indgå i et nyt forhold til den samme?

Når der opstår utroskab, så er det ikke en mulighed at fortsætte som før. Det betyder for meget og gør alt for ondt til, at man kan lade som ingenting. Min inspirator Esther Perel, som har skrevet fantastiske bøger og lavet TED Talks, siger altid til par, der kæmper med utroskab, at deres forhold nu er ovre, og at mange mennesker har flere forhold livet igennem. Så spørger hun parret, om de ønsker, at deres næste forhold skal være med hinanden? Nu spørger jeg dig: Kunne du tænke dig at bygge et nyt forhold med den, du er sammen med? Eller ønsker du at fortsætte uden ham eller hende? Giv dig selv tid til at finde svaret. Der er faktisk god mulighed for, at I sammen kan bygge et dybt og ærligt kærlighedsforhold efter utroskab. Det kræver mod og arbejde, men det kan også åbne for endnu ukendte dimensioner af jeres kærlighed.