Parterapi: Hvordan overlever vi utroskab?

Foto: Getty Images Rikke Thuesen giver gode råd til at finde hinanden igen efter utroskab.

Parterapi: Hvordan overlever vores forhold utroskab?

Skal vi kunne tjekke den andens beskeder på alle platforme for at komme videre efter utroskab? Det er et af de redskaber, terapeut Rikke Thuesen foreslår til et par, der har brug for hjælp til at få genetableret tilliden.

Peter og Camilla har været sammen i 8 år, har 2 børn, et tåleligt sexliv, som de selv kalder det, og var måske nok blevet hinandens praktiske bagland, gode til at få hverdagen til at fungere, men ikke så gode til at være kærester. For et års tid siden opdagede Camilla, at Peter havde en affære, da hun så en besked på hans telefon og gik på opdagelse.

Da hun konfronterede Peter med affæren, benægtede han, indtil hun viste ham de beskeder, hun havde læst. Han lovede at stoppe forholdet, hvilket han også gjorde i en måneds tid, hvorefter han tilfældigt (med egne ord) rendte ind i kvinden og genoptog forbindelsen. Efter ca. to måneder indrømmede han over for Camilla, at han havde set kvinden igen og nu ville stoppe det helt og fokusere på at genetablere forholdet mellem ham og Camilla.

De havde forsøgt at lægge det bag sig, men kunne ikke rigtig komme videre uden hjælp. I første samtale havde de fortalt mig om forløbet, og hvad der var på spil. Peter følte skyld og skam og følte sig hele tiden som jaget vildt og var belastet af, at Camilla stillede en masse spørgsmål. Han ville bare gerne lægge det bag sig, ville gerne erkende skyld og ansvar, men var også meget træt af hele tiden at skulle svare på spørgsmål og vende tilbage til episoden.

Camilla havde mistet tilliden og var bange for at stole på ham igen. Hun havde ikke kunnet mærke noget på ham hverken første eller anden gang og turde ikke stole på, at han ikke kunne gøre det en tredje gang. Så selvom hun havde et ønske om at tilgive, mærkede hun hele tiden en uro og usikkerhed og forsøgte at aflæse, om der skulle være signaler, der indikerede, at Peter var ”i gang” igen.

Læs også: ”Min mand er utro, men jeg har ikke lyst til at forlade ham”

Den sikre støtte

De havde fået til opgave at lave tillidsopbyggende øvelser, som kunne genetablere fortroligheden og tilliden og nærværet, og det gik egentlig ok, Camilla havde fået fri adgang Peters mail og telefon og kunne kigge, når hun ville, for at føle sig tryg, men der var stadig en følelse af mistro og uro.

"Jeg føler mig så svigtet og utryg, udbryder hun ulykkeligt og kigger bedende på mig, som om jeg kan fjerne den smerte, hun sidder med."

Fortæl mig lidt om den følelse?

"Peter har været det menneske, jeg har stolet allermest på, ham jeg altid har kunnet regne med, og som har haft min ryg. Og nu er det, som om hele min verden er usikker og utryg."

Kan du huske, om du har oplevet noget, der minder om det før?

Hun sukker … 

"Ja, min far forlod os … Han forsvandt bare."

Hvad skete der?

"Han fandt en anden kvinde og gik fra min mor, og så adopterede han ligesom hele den nye familie, og vi så ham ikke så meget derefter, som om den nye familie var meget mere værd end os …"

Læs også: "At bo sammen efter skilsmissen er som en åben hjerteoperation"

Og hvordan var den følelse?

"Det var forfærdeligt – han var min sikre støtte og ham, der altid passede på os, og så var han bare væk."

Og hvordan havde du det med at stole på folk efter det?

"Det har jeg altid haft virkelig svært ved, faktisk er du nok den første, jeg rigtig har turdet stole på", siger hun og kigger på Peter med tårer i øjnene.

"Og så sker det her … Det gør så ondt, at min klippe, min sikkerhed, ham, der passer på mig, sådan har svigtet, det er sgu ikke så meget det med hende, der er svært komme over.

Hvad får du lyst til, når du mærker den følelse?

"At gemme mig, passe på mig selv, trække mig fra Peter – jeg er ikke sikker på, jeg tør stole på ham igen."

Samtalen gav Peter og Camilla en indsigt i, at utroskaben havde større og dybereliggende konsekvenser, blandt andet fordi den aktiverede nogle svigtfølelser, Camilla havde med fra barndommen, og en automatisk forsvarsstrategi, der går ud på at trække sig følelsesmæssigt og skabe afstand for at beskytte sig selv mod yderligere smerte.

5 veje til at finde hinanden efter utroskab

1. Beslut jer for at arbejde sammen

Hvis I vælger at arbejde på at blive sammen, så aftal, at I de næste tre måneder ihærdigt vil bruge energi på hinanden, at I ikke må gå fra hinanden eller true med at gå fra hinanden. Forpligt jer til tre måneder med fuldt engagement og hårdt arbejde. Vis kærlighed – sørg for at tale den andens kærlighedssprog, og skriv hver dag fem ting ned, I holder af og værdsætter ved den anden. På den måde bliver det en vane at fokusere på det positive. 

2. Hav fuld åbenhed

Tilliden er brudt, og der er utryghed mellem jer, så det kan være en tryghedsskabende faktor, at der er 100% åbenhed og adgang til digitale medier. Så den utro part åbner op for adgang til beskeder på alle platforme, og den anden vælger at tjekke i ny og næ for langsomt at etablere en tryghed og tillid. Ja, det kan være grænseoverskridende for begge parter, men gør det alligevel. 

3. Tal om jeres længsler

Hvad er grunden til, at dette er sket? Hvad er det, jeg længes efter, hvad er det, der mangler i mit forhold. Utroskab sker sjældent i et velfungerende parforhold, men er et symptom på noget andet, der er i vejen, som måske har stået på længe og har dybere rødder. Hav modet til at være åbne om, hvad der rører sig inden i jer, og tal om jeres længsler, så I lærer hinanden at kende på et dybere plan og dermed styrker jeres forhold.

4. Stop jagten

Det kan være meget opslidende at blive ved med at snakke om det, der er sket, og den, der har været utro, kan føle sig jaget og hele tiden udsat for kritik. Vælg evt. bestemte tidspunkter, hvor I kan tage de følelser op, der stadig rumsterer, og der kan stilles spørgsmål. Accepter at følelserne kan overvælde jer indimellem og poppe op, selvom man tror, man er videre.

5. Se forsvarsstrategierne

Ofte kan utroskab aktivere nogle grundlæggende følelser af svigt og angst. Det kan være, vi før er blevet svigtet af omsorgspersoner og har haft svært ved at knytte os til andre, og et nyt svigt kan aktivere vores angst for at blive forladt. Læg mærke til dine forsvarsstrategier – om du trækker dig fra relationen eller søger bekræftelse eller bliver tom og ligeglad. Og sig det højt: Jeg kan mærke, at jeg trækker mig lidt nu for at beskytte mig selv. Klar tale giver mere tryghed, og I slipper for at være tankelæsere og kan give hinandens sårbare sider omsorg frem for at skabe mere afstand.

Rikke Thuesen

Rikke Thuesen er psykoterapeut, sexolog og parterapeut og certificeret PREP-leder. Hendes passion er parforholdet, og hun tilbyder individuelle parsamtaler og holder foredrag om, hvordan man bliver en bedre kæreste og får et godt og udviklende parforhold. Hun hjælper par til at forstå hinandens forskelligheder og behov og at kunne kommunikere hensigtsmæssigt og tydeligt. Læs mere på Rikket.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold, Skilsmisse, Parterapi, Utroskab og Psykologi