Er utroskabt blevet legalt i det moderne forhold?
SPONSORERET indhold

Alle har ret til at være utro - eller hvad?

Noget tyder på, at der er ved at ske et skred i vores holdning til utroskab. På utroskabssitet Victoria Milan er der i hvert fald 250.000 medlemmer. Og med generel fokus på individet, er utroskab nærmest blevet en rettighed. Men er det bare helt okay at have en affære?

Af:: Missu Schneidermann Foto: Getty images
15. aug. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

I foråret kunne lytterne af P3's populære program "Mads & Monopolet" høre en livlig debat mellem skuespiller Christiane Schaumburg-Müller, politiker Pernille Rosenkrantz-Theil og tv-vært Emil Thorup. Dilemmaet, der bragte sindene i kog og stemmerne op i et af og til hidsigt leje, var en gift familiefar, der havde haft en lang og lummer sms- og Facebook-korrespondance med en gammel (gift) flamme, der var resulteret i en enkelt nat på et hotel – og masser af lumre sms'er efter det.

Christiane Schaumburg-Müller argumenterede for, at det var fuldstændig uacceptabelt, både den lumre kontakt og ikke mindst selve akten. Emil Thorup sagde overrasket, "Gud, hvor er du gammeldags og oldschool", for han mente, at manden "sagtens kan elske sin kone, børn og alt, hvad de har sammen og stadig have den kontakt med en anden". Schaumburg-Müller holdt fast i sine idealer, hvortil Emil Thorup indvendte, at "man kan ikke holde fast i den kernefamilietanke, det fungerer jo ikke i virkeligheden". Det hele endte dog med, at Emil Thorup sagde, at han jo godt kunne se, at det var forkert, når den forsmåede kone og mand intet vidste om utroskaben.

Men havde han alligevel fat i noget, der breder sig i tidsånden? Er utroskab blevet en ting, vi på en eller anden måde har fået en mere afslappet holdning til?

"Gør livet levende – ha' en affære"
Noget kunne tyde på, at der er sket et skred i vores opfattelse af utroskab. I hvert fald opgiver Victoria Milan, at mere end 250.000 danskere har en profil på deres datingsite for folk, der er gift eller i parforhold. Under parolen "Er du gift eller i et forhold, men savner lidenskab? Gør livet levende – ha' en affære", reklamerer Victoria Milan med, at det er 100 procent anonymt og fortroligt at have en profil på deres datingsite, hvor de kan møde ligesindede. Utroskab sat i system og sikret, så du ikke bliver opdaget.

Mange af os spærrede øjnene op ved de første reklamer for Victoria Milan. Er der virkelig så mange, der bevidst og systematisk vil være deres partner utro, at der ligefrem vil være business i at skabe kontakten mellem de utro typer? Er utroskab ikke sådan noget, der sker, fordi en mulighed viser sig, og "jeg var også fuld, og det skete bare"? Åbenbart ikke.

Siden Victoria Milan blev lanceret i 2010, er det ifølge selskabets egne tal blevet en kæmpesucces. I Danmark alene opgiver de at have 253.000 medlemmer, i Skandinavien 1.023.000 og på verdensplan – hold fast – over fire millioner medlemmer i 33 lande.

Så skal man se forretningsmæssigt på det, fandt stifteren, norske Sigurd Vedal, et hul i markedet med et uudnyttet økonomisk potentiale.

LÆS OGSÅ: 10 måder at forføre din partner

Utroskabsskole
– Jeg faldt over nogle artikler om dating på nettet, der fascinerede mig. Jeg kunne godt lide hele forretningsmodellen i et sådant site – ingen import, ingen salg, forsendelse osv. – så jeg lavede research på de 80 ledende datingsites på nettet. Derigennem fandt jeg ud af, at 43-45 procent af brugerne på datingsites, der var tiltænkt singler, faktisk allerede var i parforhold, og at hovedparten boede sammen med deres partner, siger Sigurd Vedal, der argumenterer for, at de har lavet et clean cut mellem de ægte singler og dem i parforhold, der bare gerne vil have lidt lir. Og på den måde er medvirkende til, at enlige mødre, der leder efter en seriøs partner, ikke har så stor risiko for at møde en mand, der allerede er taget.

Men hvad med det moralske aspekt? Er det ikke en lidt ubehagelig omstændighed at bygge en profitabel forretning på?

– Utroskab har altid været der. Vi har bare systematiseret det. Så når folk anklager os for at skabe utroskaben, passer det ikke – jeg er mere realist end romantiker, og tallene talte deres klare sprog, siger Sigurd Vedal, der også peger på, at de fleste af deres medlemmer gerne vil blive sammen med deres partner, men blot savner spænding og lidenskab på hjemmefronten.

– Kan vi lide utroskab som koncept? Nej. Men er det mere rigtigt at splitte en familie op og gå fra sin bedste ven og livspartner, fordi den ene ting – lidenskaben – er gået fløjten? Der er mange par, der har været sammen i 20 år, som ikke har sex og passion i deres relation, men de har så meget andet. Skal de give afkald på alt det, de har bygget op, fordi de mangler den ene ting? Jeg har ikke selv fundet svaret, men jo
mere jeg læser, og jo mere viden, jeg får, des sværere synes jeg, det er at sætte to streger under det rette facit, fortæller Sigurd Vedal.

For nylig har Victoria Milan oprettet en decideret utroskabsskole, hvor du kan lære, hvordan du holder dine affærer skjult. Hvordan du opbygger tillid med en "partner" på sitet, hvordan du uploader billeder, der ikke gør dig for genkendelig, hvor I kan mødes uden at blive opdaget. Og så videre.

– Fordi vi har vores store sikkerhed om anonymitet og vores råd til, hvordan du kan have en diskret affære, har vi reddet tusindvis af ægteskaber, siger Sigurd
Vedal.

Ingen løgn i nære relationer
Hos Center for Familieudvikling kan leder Søren Marcussen godt genkende tendensen til, at vi er begyndt at tale om utroskab på en anden måde i den debat, der kører i det offentlige rum, hvor der sker en opblomstring af legitimiteten i utroskab, f.eks. gennem sites som Victoria Milan.

– For mig at se handler sites som Victoria Milan om at tjene penge på noget, der reelt bringer smerte og kan ødelægge den nærmeste relation, vi voksne mennesker har, nemlig relationen til vores partner. Og det spiller på det fysiske behov for sex og intimitet, vi mennesker har. Med den store fokus på individet i vores kultur er det, som om vi føler, vi har ret til det, der kan møde vores behov. I den debat glemmer vi et andet stort behov, vi mennesker har, og det er behovet for de nære relationer. Dem har vi brug for, og dem må vi værne om. Men jeg har stadig til gode at se det par, der tager let på utroskab i deres forhold. Der er en stor afstand mellem, hvordan vi taler om utroskab i det offentlige rum, og den måde, det enkelte par oplever det på, når utroskaben sker. Der oplever jeg ingen større tolerance, fortæller Søren Marcussen, som understreger, at vi alle har et ansvar for ikke at påføre smerte i vores nære relationer.

– Man skal huske, at man på én aften kan ødelægge to familier, for utroskab påvirker jo ikke kun de implicerede, men begge deres familier. Jeg køber ikke den med, at utroskab faktisk kan redde et forhold. I vores arbejde med par er det ikke den oplevelse og den logik, vi møder. Så snart man indleder intimitet og et fællesskab med en anden end ens partner, er man begyndt at fjerne sig fra forholdet. Og utroskaben kommer jo sjældent alene, den er fulgt af løgn og bedrag, fordi den utro holder sin utroskab hemmelig for sin partner. Løgn hører ikke hjemme i nære relationer. Vi lærer vores børn, at man ikke må lyve; at man skal kunne stole på hinanden, og det klinger altså hult i en familie, hvor de
næreste relationer lyver, siger Søren
Marcussen.

På Center for Familieudvikling er de også stødt på utroskabssager i forbindelse med, at parret lige har fået barn, og at mændene i den periode har oplevet, at kvinden ikke har været fysisk til stede for ham, og mentalt har været meget fokuseret på barnet.

– Næsten ingen ord kan beskrive, hvor stort et svigt det er for kvinden. Lige der, hvor vi skal være familie og opbygge vores fælles projekt, der svigter du mig. Når man er utro, træder man den nærmeste over tæerne, og man er derinde, hvor det gør allermest ondt – i den relation, hvor man bør være mest tryg, der svigter den, man troede, man kunne stole på og regne med.

I dag viser flere undersøger, at utroskab er den største udløsende årsag til skilsmisse. Den primære årsag er gerne dårlig kommunikation og mistet nærhed og intimitet.

– Utroskab er for nogle en vej ud af et forhold, der ikke fungerer. Men de burde tænke sig bedre om, da det er en meget smertelig vej ud af en relation. Hvis man ser på, hvilke skilsmisser, der er vanskeligst, er det dem, hvor der har været utroskab, og hvor der er en ny partner inde i billedet. Det er ekstremt vanskeligt for den forladte part, men i særdeleshed også for børnene. Utroskab eskalerer konflikter, og når man som forældre afslutter med utroskab, starter man samarbejdet omkring børnene på den dårligst tænkelige måde. Det er svært at opbygge tillid til den utro part som forælder, forklarer Søren Marcussen.

Kilderne
Søren Marcussen er leder og underviser på Center for Familieudvikling/ Familieudvikling.dk
Sigurd Vedal er stifter af utrosskabssitet Victoria Milan/ Victoriamilan.dk


LÆS OGSÅ: Hver tredje besøgende på pornohjemmesider er kvinde