Backstage Hollywoodfilm
SPONSORERET indhold

14 ting, du ikke anede om populære Hollywood-film

Kom med backstage på en af Hollywoods helt store produktioner, der løfter sløret for en lang række sjove og mærkelige detaljer, du garanteret ikke vidste om de dyre film.

Af:: Frederikke Pontoppidan Foto: Getty Images
19. jan. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Vidste du godt, at det har stor betydning for en film, om blodet er mørkt eller lyst? Og at støv og mudder bliver specialfremstillet, når en actionfilm bliver produceret?

Det gjorde vi heller ikke. Men det er ofte de bittesmå detaljer, der får betydning for, om en film sælger godt, og der bliver brugt mange timer på at finpudse og redigere i slutprocessen.

Det forklarer producer Graham King og makeupdesigner Jan Sewell, som vi drog til London for at besøge i forbindelse med optagelserne til den nyeste Tomb Rader-film med Alicia Vikander i hovedrollen. De løftede også sløret for en lang række andre sjove og mærkelige detaljer, som filmholdet kredsede om under optagelserne, og som er sigende for Hollywood-film generelt.

1. I den nyeste Tomb Raider-film skal hovedrollen Alicia Vikander se beskidt ud næsten uafbrudt. Derfor fik makeupdesigneren specialfremstillet kunstigt mudder, snavs og sand. Lyder det fjollet? Ikke når man tænker på, at skuespilleren skulle have det på kroppen og i ansigtet hver eneste dag i flere måneder. Det var simpelthen for at undgå bakterier.

Foto: SF Studios. Her er et eksempel på en af de scener i "Tomb Raider", hvor skuespilleren Alicia Vikander er særligt dækket i kunstigt mudder og snavs. Alt er specialfremstillet.

2. Makeup-designerens job består i at udtænke både en overordnet plan for alle skuespillernes makeup og en mere detaljeret plan for den enkelte. Det er altså makeupdesigneren, der står for udviklingen i en karakters udseende igennem filmen og for eksempel kortlægger, hvor skrammer og sår skal placeres i en actionfilm. Vedkommende arbejder desuden tæt sammen med instruktøren og kostume- og special effects-afdelingen.

Foto: SF Studios. Skrammer og rifter, der udvikler sig scene for scene i en actionfilm, bliver sirligt dokumenteret for hver enkel skuespiller, så makeuppen altid ved, hvor de skal lave dem.

3. Nogle makeupdesignere udfærdiger en hel bog om hver enkel skuespillers makeup i filmen. Det betyder, at der er billeder fra hver eneste scene af den specifikke makeup. Det er nogle virkelig store bøger.

4. Tomb Raiders Lara Croft er kendt for sit lange, mørkebrune hår. Den nyeste film er ingen undtagelse, og derfor fik Alicia Vikander specialsyet to parykker. Den ene havde et "wet look", der skulle passe til de mange vandscener, og den anden var til det tørre. Den våde paryk blev indsmurt i gelé, hvilket forhindrede den i at blive gennemblødt hver gang, hun hoppede i vandet. Det gav den også et konstant vådt udseende, så de ikke behøvede at spraye den med vand hele tiden. Det er nemlig eftersigende en ret kold oplevelse for skuespilleren.

Foto: SF Studios. En af scenerne, hvor "wek look"-parykken bliver brugt.

5. Sår og skrammer ses oftest i actionfilm, og det er nærliggende at tro, at det er nogle, som makeupartisten maler på skuespillernes hud. Men de får faktisk lavet det, der hedder "transfers", som ligner de sår og ar, man kan købe hos Fætter BR op til Halloween. Det er altså et færdigproduceret sår, man limer på huden. Samme koncept gælder, når filmens karakter har tatoveringer. På den måde bliver det nemlig meget nemmere at sørge for, at makeuppen på skuespillere og stuntmennesker ser ens ud hver dag.

6. Alicia Vikander udførte de fleste af hendes stunts selv i den nye Tomb Raider-film, og alligevel havde hun intet mindre end syv stuntkvinder. De fire af dem var sat af til vandscenerne, hvor de skulle lave forskellige svære stunts. Derfor tog stuntkvinderne skiftevis væk for at øve de forskellige scener mellem hver optagelse.

7. Når en film er færdigoptaget, skal den klippes sammen. I den proces kan det ske, at fx instruktør eller producer pludselig synes, at der mangler en scene eller et enkelt klip, og så må hele holdet mødes igen for at optage. Det kaldes at lave "pick-ups".

8. Kvaliteten på kameraer er steget drastisk de seneste år, og det er selvfølgelig ikke gået filmindustrien forbi. Derfor skal makeupartisterne nu være endnu skarpere til deres arbejde, fordi detaljerne afsløres i langt højere grad end før.

9. Makeupartister arbejder tæt sammen med special effects-afdelingen. Nogle gange lægges der kun en halv makeup, og så tager special effects-afdelingen over senere. Et mere kompliceret look kan også kræve, at skuespilleren dækkes til med prikker overalt, så udtrykket primært bliver special effects. Det er ofte, når det drejer sig om at lave unaturlige eller overnaturlige ting, der stadig skal se realistiske ud. Det er til gengæld ofte den dyreste metode.

10. I actionfilm bruger man ofte det, som kaldes "zombie-blod", hvilket har en meget mørk farve. Det lyder måske som en minimal detalje, men det kan få afgørende betydning for, hvor mange penge en film indtjener. Jo mørkere blodet er i en film, desto lavere en aldersbegrænsning får den nemlig. Så hvis filmholdet ønsker at nå ud til en yngre målgruppe på 16 år, duer det ikke at bruge for lyst blod, for så tjener de ikke nok penge.

11. Når produktionen skal vælge, hvor de skal optage filmen, handler det allermest om at finde et sted/land, der tilbyder størst mulig variation. Især i en actionfilm er det vigtigt, at de både kan skyde fx klatre- og vandscener i samme område.

12. Den nye Tomb Raider-film er optaget i Cape Town og i London. Men i filmen er der adskillige scener fra havnen i Hong Kong. Det skyldes, at filmholdet har bygget en 1:1 kopi af Hong Kong Harbour i Cape Town, og samtidig hyret 300 asiatiske statister. Det var simpelthen nemmere.

Foto: SF Studios. Alicia Vikander i den specialfremstillede Hong Kong Habour i Cape Town.

13. Mange tror, at en film altid bliver optaget i kronologisk rækkefølge, men sådan er det sjældent. I den nyeste Tomb Raider-film blev filmens begyndelse skudt til allersidst. Produceren var nemlig af den overbevisning, at skuespillere ofte spiller bedst i de sidste optagelser, og da man oftest ønsker en stærk start, var dette en fordel.

14. Det kan hænde, at udvælgelsen af biroller bliver afgjort af skuespillerens skema. Altså, hvilken skuespiller er ledig, når filmholdet optager? Det var sådan, udvælgelsesmetoden startede, da rollen som Lara Crofts far skulle udfyldes. Valget faldt på Dominic West.

Anbefalet til dig