Konfirmation 2024: Alt til konfirmationsfesten

Vil du lave en flot og personlig indbydelse til selve konfirmationen? En sjov sangskjuler til konfirmanden? Underholdning, der imponerer gæsterne eller komme med gaven, alle taler om?

Her kan du finde inspiration til en konfirmationsfest, hvor der er kræset for detaljerne med alt, hvad det indebærer af borddækning, menu, taler og takkekort.

Her er DIY-projekter på alle niveauer, så konfirmationen bliver en uforglemmelig oplevelse for det unge menneske, der træder ind i de voksnes rækker.

Læs mere

Der er noget helt særligt ved foråret. Træerne er lysegrønne, fuglene kvidrer, blomsterne er i begyndende, flor og så er det konfirmationstid. Butikkerne bugner af inspiration til den store dag og forventningens glæde er til at tage og føle på for de mange konfirmander, men også for deres forældre og den øvrige familie.

En konfirmation er en begivenhed, der kræver en del forberedelse. For de unge mennesker er det konfirmationsforberedelse og kirkegang, der går tid med, og for de voksne er det forberedelserne til festen, det gælder. Sidstnævnte kræver, foruden planlægning, utvivlsomt også, at pengepungen kommer op af lommen. Du frygter måske, at det bliver en dyr omgang. Men med alle de fif, tips og tricks, vi har samlet til dig her på ALT.dk, kan du få lov til at udfolde dig kreativt og ikke mindst spare penge på hele festen. Det bliver den ikke mindre god af.

En kirkelig overgang fra barn til voksen

Konfirmationen som begivenhed så først dagens lys for et par hundrede år siden, mere specifikt i 1736, da Christian 6. indførte konfirmationen som en kirkelig handling, hvor præsten velsignede den unge, som bekræftede sin kristne tro. Herudover var en konfirmation naturligvis også en begivenhed, der markerede overgangen fra barn til voksen.

Den kirkelige handling er på mange måder stadig en del af en konfirmation i dag, ligesom begivenheden også markerer overgangen fra barn til voksen, men en del har også ændret sig siden da. For en konfirmation har i dag nok mere karakter af at være en familiefest og er mest af alt en stor dag for konfirmanden. For det er formentlig den første – og største – fest, som det unge menneske har fået holdt for sig, og her spiller gaverne også en central rolle, om vi vil det eller ej.

Bliver konfirmationsfesten en dyr omgang?

Alt afhængig af ens økonomiske situation, kan der være en del bekymringer forbundet med det at skulle holde konfirmationsfest (eller nonfirmation for den sags skyld); hvor meget skal man regne med, at en konfirmation koster? Og vil det ende med at blive dyrere, end det beløb, der først var beregnet? Et bud er knap 30.000 kr. Det viser en undersøgelse, der er foretaget af Gallup, men det varierer naturligvis. Få klarhed over, hvad pengene typisk går til, når Ann Lehman Erichsen, der er forbrugerøkonom, giver dig et overblik over de poster, du skal regne med at bruge penge på, når der skal afholdes konfirmation.

Spar penge med en gør-det-selv-konfirmation

Når du har et overblik over posterne, er det også lettere at finde ud af, hvor det er nemmest at spare, og hvor der skal spenderes. En konfirmation er en stor begivenhed, og til selve festen skal der helst ikke mangle noget – men det er ikke ensbetydende med, at det er en fest, der behøver at vælte hele budgettet. Der er nemlig mange ting, du kan klare på vaskeægte gør-det-selv-måden. Det gælder alt fra indbydelserne, der skal sendes ud inden en konfirmation til selve festen i form af dekorationer, maden og ikke mindst underholdningen. Det sidste gælder både dig, der er kommende konfirmand, forælder til en konfirmand eller hvis du skal med som en af gæsterne og gerne vil byde ind med et festligt indslag.

Et af de festlige elementer, man næsten kan være sikker på at opleve til en konfirmation, er en lejlighedssang fra enten konfirmanden selv, mor, far eller måske fra den tætteste familie. Traditionelt gemmes printede versioner af sangen i en sangskjuler, som bliver sendt rundt blandt gæsterne. Her gælder det, at jo mere kreativ – og ikke mindst personlig – sangskjuleren er, jo bedre. Se vores bud på tre flotte sangskjulere, som konfirmander og gæster formentlig ikke har set før:

Hvis ikke en af de tre passer til konfirmanden, kan du garanteret finde en blandt disse 9 sjove sangskjulere til festlige lejligheder. Her er der sangskjulere til alle slags konfirmander; alt fra hestepigen, fastfood-elskeren, håndværkeren og ikke mindst en original sangskjuler til ham eller hende, der elsker hotdogs.  

Find den perfekte konfirmationsgave

Ingen konfirmation uden gaver. Vi kommer næppe uden om det, men til en konfirmation hører der konfirmationsgaver til. Penge er måske det, der står allerhøjest på ønskesedlen, og det resulterer ofte i, at konfirmanden får mange gavekort. Men hvorfor ikke give fysiske penge? En pengegave kan du nemlig lave på rigtig kreativ vis – se bare de her 10 sjove måder at lave pengegaver til konfirmanden på.

Det er naturligvis ikke kun penge, der udgør den gode konfirmationsgave. TV, smartphones, computere og cykler er også ofte at finde på konfirmandens ønskeseddel, men det er alle ting, der kræver, at du har et vist gavebudget til rådighed eller at I er mange, der går sammen om gaven. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal give den unge konfirmand, kan du få inspiration til gavekøbet med vores liste af 17 konfirmationsgaver, der ikke slår fejl. Her finder du også gaver, der ikke nødvendigvis koster dig en halv månedsløn.