Her er de bedste løberåd til ferien
Endelig ferie! Så skal løbetræningen have en over nakken!
Den holdning møder Jacob Gliese, løbeekspert og selvstændig konsulent, hos flere af de løbere han personligt har været træner for gennem flere årtier i branchen. Men pas på med det, advarer han.
"Når man har ferie, bliver mange topmotiverede og får lyst til at løbe hver dag, fordi vejret er godt, og man har mere overskud. Men faren er, at man risikerer at overtræne," siger Jacob Gliese og tilføjer:
"Så selv om man har mere tid end normalt, skal man stadig tilrettelægge og planlægge sin træning. Løb er så belastende for kroppen, at, med mindre man er vant til at træne hver dag, skal man ikke begynde på det i ferien. "
Fasthold din træning
Omvendt skal du heller ikke trappe ned på træningen.
"I ferien tager vi os typisk et ekstra glas rødvin, snacker lidt mere og er sent oppe. Så det at bibeholde sin træning i ferien er endnu vigtigere end normalt. Det bliver man mere afslappet af, og man får bedre samvittighed, så man nyder sit glas rødvin mere, frem for at man propper mad og drikke ind i en inaktiv krop."
Jacob Gliese foreslår, at man løbetræner to til tre gange om ugen. På den måde tager man også hensyn til dem man holder ferie med, hvad enten det er familien eller venner, der ikke er lige så glade for løb og motion, som du er.
"Når man har ferie, skal man også tænke over at planlægge sin træning ud fra dem man er sammen med. Dels er fordelen, at man så får trænet, dels skuffer man ikke nogen, hvis man på forhånd har lavet en forventningsafstemning. Nogle har den forventning, at når det er ferie skal man være sammen med sine nærmeste 24/7. Så det er vigtigt, at du får kommunikeret, at du slapper bedre af og er mere nærværende, hvis du får mulighed for at træne og pleje dig selv."
Løb om morgenen
Det kan være en fordel at træne om morgenen, før familien vågner, eller før dagens sightseeing starter. Det er der også andre fordele ved.
"Er man Sydpå, hvor det er varmt, eller hvis det bliver varmt herhjemme, er morgenen det mest optimale tidspunkt at træne på, fordi dagens varme ofte holder helt til midnat," siger Jacob Gliese.
Når man træner om morgenen, skal man huske at gå lidt varsomt til værks.
"Man har måske ikke har fået mad og drikke i 8-10 timer, så det kan være godt at få et par kiks eller en halv banan i maven. Drik også et et glas vand, mens du tager tøj og sko på. Kroppen er lige vågnet, så den kan være lidt stiv, så tænk også over at varme den lidt op med hop på stedet og sving med armene. Ti minutters opvarmnning nedsætter skadesrisikoen med 60 pct.," siger Jacob Gliese.
Pas på bakker og skråninger
Når feriedestinationen kalder med helt nye løbemuligheder, kan det være fristende at løbe sin morgentur i vandkanten på stranden. God idé men tænk dig om, lyder det fra løbeeksperten.
"Det kan være meget opløftende at løbe i strandkanten, og man har straks lyst til at smide det på Facebook, men husk, at den typisk skråner ned mod vandet, så du risikerer at skævvride dit løb. Efter nogle dages træning, kan det give ømhed på ydersiden af knæene. Det samme gør sig gældende i sommerhusområder med små landeveje, som buer. Men det er ikke noget problem, hvis du ikke altid løber i den samme side. Når du er på stranden så løb enten frem og tilbage igen. Hvis du fra standen løber op i et skovområde, så prøv at vende din løberute om nogle dage, så du slutter på stranden i stedet."
Mindfull running
Når det er sagt, har Jacob Gliese kun godt at sige om at holde træningen ved lige i ferien.
"Brug ferien til at holde din træning kørende men til forskel fra din normale træning, kan du prøve at lade være med at måle dig selv og lave mindfull running, hvor du lader løberuret blive hjemme og løber i det tempo det passer dig til du ikke gider længere. Du kan også sagtens tage afstikkere ad nye veje, hvis du har et gps-ur, som altid kan vise dig tilbage til startpunktet, eller en smart phone med en kortfunktion," siger Jacob Gliese.