Gwyneth Paltrow: Sund mad skal smage godt
SPONSORERET indhold

Gwyneth Paltrow: Sund mad skal smage godt

Efter et angstanfald opdagede den oscarvindende Hollywoodstjerne og nu livsstilblogger og kogebogsforfatter Gwyneth Paltrow, hvordan sund mad kan gøre dig rask og mindre stresset. I sin nye kogebog har hun omsat sine personlige erfaringer til inspirerende opskrifter efter devisen: Sund mad skal smage godt.

Af: Karin Gråbæk Foto: Ditte Isager
10. jun. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Resten af livet? Uden parmesanost, pasta, brød og rødvin? For en kort periode måske, men altid? Hun kunne lige så godt indse, at det ikke ville komme til at ske. Men kunne det være udgangspunktet? Kunne hun følge det de fleste dage, med en snydedag hist og pist? Jo, det kunne hun godt.

– De sidste par år har jeg tilstræbt at spise på den måde, og det er den diæt, jeg vender tilbage til og følger slavisk, når jeg har skejet for meget ud og har brug for at genopbygge eller udrense, siger Gwyneth Paltrow.

At Hollywoodstjernen reagerede sådan, da hun efter et mindre angstsammenbrud blev konfronteret med en stram udrensningskur, er lidt af en lettelse.

Måske er hun alligevel ikke helt så perfekt, som vi går og tror. Måske er hun lidt mere som dig og mig. Sådan en der falder i. Glemmer at lytte til sin egen krop, og tager et glas vin for meget. Eller spiser alt for mange pomfritter, når hun bliver stresset.

I sin nye bog "Alt det bedste – spis sundt og få det fantastisk" fortæller hun historien om, hvordan jagten på perfektionisme gjorde hende syg. Og hvordan en drastisk kostomlægning og en skrap udrensning gjorde hende rask igen. Med afsæt i de personlige erfaringer har hun sammen med madskribent Julia Turshen kreeret en masse superenkle og opfindsomme opskrifter på sund mad.

Perfekt superkvinde
Bogen strutter af madglæde, selvom den handler om grønkålsjuice, "scrambled tofu", muffins af søde kartofler og opskrifter renset for mælkeprodukter, hvede, gluten (næsten), sukker og alt det, der ellers umiddelbart sagtens kan opfattes som endnu et vidnesbyrd om, hvor perfekt Gwyneth Paltrow er.

Ordet perfekt nærmest klæber til den 41- årige kvinde med glødende, sund teint, en slank, trimmet krop, rock/popstareksmand og to vidunderlige børn, der bliver opfostret på sund kost og mandelmælk og undervist i oldgræsk, latin, fransk, spansk, musik, tennis og sejlads. Selv har hun nedtonet den oscarbelønnede skuespillerkarriere til fordel for en karriere som succesfuld blogger og kogebogsforfatter.

LÆS OGSÅ: Kidmann: "Jeg har bevidst ændret mit liv, så jeg ikke skulle leve sådan"

Ikke engang meddelelsen om separationen i marts kunne gøre op med glansbilledet – parret gik fra hinanden med stor forståelse og kærlighed og fokus på samspil om børnene. Og selv skeptikere har hendes nye bog stående, og er blevet inspireret af hendes budskab om, hvordan man godt kan bevare madglæden, selvom man vælger at droppe hvede, sukker, mælk eller andre madgrupper.

Troede jeg skulle dø
I bogen punkturer hun selv en del af myten om det perfekte ved at fortælle historien om sit sammenbrud.

– På en solskinsdag i London i foråret 2011 troede jeg – uden at lyde alt for dramatisk – at jeg skulle dø. Jeg havde lige serveret frokost i haven derhjemme. Jeg havde haft det skidt, mens jeg gik og lavede mad, men jeg kunne ikke rigtigt sætte en finger på, hvad det var. Jeg havde en svag følelse af, at jeg skulle besvime, og jeg kunne ikke tænke klart. Jeg var ret stille, mens vi spiste. Hele familien havde venner på besøg, og det var en smuk og varm søndag, men jeg registrerede det ikke rigtigt, for jeg var bekymret. Da jeg rejste mig for at rydde af bordet, ville min højre hånd pludselig ikke adlyde, og så svimlede det hele. Jeg mærkede en skarp smerte i hovedet, jeg kunne ikke tale, og det føltes, som om jeg ikke kunne trække vejret. Jeg troede, det var et slagtilfælde, skriver hun i forordet.

En veninde beroligede hende, og det viste sig at være et voldsomt migræne- og angstanfald. Tiden efter bød på mange lægebesøg og undersøgelser. Ud over en godartet cyste på den ene æggestok fungerede skjoldbruskkirtlen ikke optimalt, leveren var opsvulmet, hun manglede blod og D-vitamin, og hormonbalancen skulle rettes op. Det så med hendes egene ord ikke godt ud.

– Jeg havde haft et spændende og travlt år, og jeg vidste, jeg var udmattet af de mange flyrejser, adrenalinen og stress-niveauet. Men jeg havde ikke indset, hvordan den intense periode med speed-eren i bund og mit allerede udkørte system suppleret med rigelige mængder af pomfritter og vin, havde fået mig ned med nakken.

Askese og madglæde
Den stressede og trætte Paltrow var klar over, at det var tid til en gennemgribende forandring. I samråd med en helt særlig læge, og for at rense systemet helt ud, blev en lang liste over madvarer bandlyst fra hendes kost: kaffe, alkohol, mælkeprodukter, æg, sukker, skaldyr, dybvandsfisk, kartofler, tomater, peberfrugt, aubergine, korn, hvede, soja og intet forarbejdet overhovedet.

Ikke noget at sige til, at hun i løbet af de tre asketiske uger, indimellem have meget svært ved at finde på noget spændende at spise. Men hun fulgte recepten til punkt og prikke, og blodprøverne afslørede efterfølgende en helt ny Gwyneth.

LÆS OGSÅ: "Mit stressnedbrud var mit wakeupcall"

For en skuespiller, der er vant til at stå på den røde løber i tætsiddende designerkjoler få måneder efter at have født, er ord som "udrensningskure" og "detox" naturligvis ikke fremmede. Ikke desto mindre ændrede oplevelsen og mødet med den særlige læge, Dr. Sadeghi, hendes liv. Han er læge i almen medicin og praktiserer samtidig mere alternative behandlingsformer, og bruger videnskaben om ernæring og manuel medicin (osteopati) og teknikker fra ayurveda, tibetansk medicin, antroposofisk medicin, akupunktur og energiterapi.

Smagen er vigtigst
Noget Gwyneth Paltrow især har taget til sig fra mødet med Dr. Sadeghi og giver videre til læserne er, at mad skal smage godt og være en nydelsesfyld og spirituel oplevelse.

– Jeg vidste jo godt, hvad mad og udrensning kan udrette, men jeg havde aldrig rigtigt overvejet den følelsesmæssige betydning af det, vi putter i munden og hvorfor, skriver hun.

Som hendes læge siger, er der er en psykologisk sammenhæng mellem smag og sundhed. Hvis ikke vi kan lide den mad, vi spiser, uanset om det er broccoli eller brownie, optager vi simpelthen færre af næringsstofferne. For at få det fulde udbytte af næringsstofferne i maden, skal vi altså nyde det, vi spiser, lyder hans budskab baseret på talrige forsøg.

Inspireret af den viden var det magtpåliggende for Gwyneth Paltrow og medforfatteren Julia Turshen, at lave "comfy food", som dufter og smager godt. Bogen er heller ikke (kun) en bibel for fanatiske veganere. I bogen er der madplaner til dem, der søger radikal udrensning, til dem, der gerne vil følge en proteinrig kur, har fødevareallergi eller ønsker at styre uden om gluten, mælk og sukker. Men der er også søde sager og fin inspiration, hvis man bare gerne vil spise mindre hvede, få tip til sunde alternativer og drikke mindre kaffe.

– Ligegyldigt om det er lyst eller nødvendighed, der driver dig til at ændre din kost, skal måltider altid vække glæde. Hvis der er én ting, jeg har lært, så er det, at det hele er en vedvarende proces. Der er ingen grund til at skælde dig selv ud, hvis du "falder i" – det er en del af processen. Det tager tid at skabe kostmæssige forandringer, slutter Gwyneth Paltrow.

Ryd op i din kost
- Brug salatblade som wraps.
- Lav kødboller af det mere magre kalkunkød i stedet for svine- og kalvekød.
- Spis masser af fisk. Men når du skal rense grundigt ud i dit system, skal du holde dig fra skaldyr og dybvandsfisk som sværdfisk og til dels tun, som indeholder store mængder kviksølv. - Spis korn, kerner og frø. Alle de ernæringseksperter, læger eller sundhedsbevidste personer, jeg har mødt gennem tiden, anbefaler, at økologiske hele korn og kerner (ud over grøntsager) skal være en hoved-bestanddel på din tallerken, skriver Gwyneth Paltrow.
- Supper er fantastiske, fordi de er så mættende og beroligende, og så er det en rigtigt smart måde at fylde kosten med næring.


"Alt det bedste– spis sundt og få det fantastisk" af Gwyneth Paltrow og madskribent Julia Turshen, som fortæller om sin personlige kamp med overvægt og glæde ved at lave mad, Lindhardt og Ringhof, 299,95 kr. Bogen er illustreret med fotos af den danske fotograf Ditte Isager.


LÆS OGSÅ: Hun fik adgang til en hemmelig mandeverden