Åbent brev til Sofie Linde
SPONSORERET indhold

701 kvindelige kollegaer takker Sofie Linde i rørende brev: "Du har ret. Vi oplevede det også"

Over 700 kvinder fra mediebranchen viser deres støtte til Sofie Linde i et åbent brev, hvor de bakker tv-værten op i, at der har været - og stadig er - sexisme i branchen. Læs brevet i sin fulde længde her.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Anthon Unger/Her & Nu
10. sep. 2020 | Livsstil | ALT.dk

"Du har ret. Vi oplevede det også."

I et åbent støttebrev til Sofie Linde har over 701 kvinder fra mediebranchen skrevet under på, at tv-værten har deres fulde opbakning, da hun under årets Zulu Comedy Galla holdt en tale om, at der er et problem med sexisme i branchen.

Blandt de mange hundrede underskrivere er bl.a. navne, som Stéphanie Surrugue, Petra Nagel, Sara Bro, Michèle Bellaiche, Sanne Cigale Benmouyal, Divya Das, Janni Pedersen og Mette Walsted Vestergaard fremgår det af den fulde liste af navne, som Politiken bringer.

LÆS OGSÅ: Dybt rørt Sofie Linde takker mediekvinder på Instagram: “Tak for at tage mig i hånden”

Fra scenen under showet fortalte Sofie Linde, at hun bl.a. som 18-årig oplevede, at en ”tv-kanon” til en julefrokost på DR forsøgte at true hende til at ”sutte” hans pik med ordene, at ellers ”så fucking ødelægger jeg din karriere”.

Efterfølgende har det været meget kritik af Sofie Linde, fordi hun ikke vil sætte navn på denne mand. 

Men i det åbne brev, som seks kvindelige journalister fra TV 2 i begyndelsen af ugen tog initiativ til, får hun opbakning fra kvindelige kollegaer rundt om i hele mediebranchen.

– Mange har afkrævet dig svar på, hvem “den store tv-kanon” er. Du har fra starten insisteret på, at det vil du ikke sige. Fordi det her ikke bare handler om en enkelt mands grænseoverskridende opførsel for 12 år siden. Du har ret. Debatten må ikke strande der. Den rækker nemlig langt ud over en enkelt episode og en enkelt person. Det ved vi. Vores ærinde er at flytte debatten væk fra om det sker og i stedet tale om, at det sker, og hvad vi sammen skal gøre for at stoppe det, lyder det i brevet.

Her takker de også tv-værten for at havde modet til at tale højt, og der står videre:

– Dem, der mener, at denne sexistiske kultur ikke længere eksisterer, tager fejl. Hverdagssexismen findes stadig blandt nogle mænd i mediebranchen, men også i andre brancher og på andre typer af arbejdspladser. Mange tænker desværre stadig, at “sådan er det bare” - og det er dén kultur, hvor sexistiske bemærkninger ikke for alvor bliver set som et problem, vi vil gøre op med.

Opbakningen fra de hundredvis af kvinder i mediebranchen er ikke den eneste støtte. Flere kendte kvinder er også begyndt offentlig at dele deres oplevelser med sexchikane og sexisme i branchen – heriblandt journalister og tv-værter, som Iben Maria Zeuthen, Ditte Haue, Janni Pedersen, ligesom Miriam Zesler, Ditte Okman og Mette Walsted Vestergaard er stået frem i Berlingske.

Hvis du selv har oplevet sexisme på jobbet? Så læs med under brevet her.

Har DU oplevet sexisme på jobbet?

ALT.dk sætter i den kommende tid fokus på problemet med sexisme og seksuel chikane generelt på alle landets arbejdspladser. Fordi #sexismefindes.

Vores ønske er at fjerne ansvar og skyld fra den, krænkelserne går ud over, og i stedet sætte fokus på konkrete løsninger, der kan gøre arbejdspladserne endnu mere trygge. Og ikke mindst blive klogere på krænkernes adfærd: Hvorfor gør de det? Hvordan kan de stoppes? Og vi har brug for din hjælp!

Send os din personlige oplevelse med sexchikane eller sexisme i bredere forstand på arbejdspladsen. Eller hvis du er en af dem, der har krænket andre.

Fortæl kort, hvad du – mand som kvinde – har oplevet, og send det til tip@alt.dk og skriv 'sexisme’ i emnefeltet. Vi samler alle oplevelserne i en stor artikel med vidnesbyrd på ALT.dk.

Oplevelserne har ingen udløbsdato, og du vælger selv, om du vil være anonym, oplyse dit fornavn eller dit fulde navn. Redaktionen skal dog være bekendt med din fulde identitet. Vi nævner ikke den konkrete arbejdsplads.

Anbefalet til dig