Gentleman
SPONSORERET indhold

ALT tester: Findes den moderne gentleman?

Trækker din bedre halvdel stolen ud for dig? Bærer han din kuffert? Og betaler han altid for middagen? Vores store fokus på ligestilling har sparket til de gamle gentlemandyder og banet vej for nogle nye. Den moderne gentleman laver mad, lader kæresten se sin yndlings-tv-serie og går ned med skraldet. Journalist Louise Gade Sig gik på gaden og testede: Findes den klassiske gentleman endnu?

Af: Louise Gade Sig Foto: Peter Nørby
18. maj. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

PÅ TRAPPEN
Så er den sminkede enmandshær klar! En af de klassiske gentlemandyder er at hjælpe en kvinde med at løfte tunge ting, og derfor placerer jeg mig for enden af en lang trappe med to kufferter, en gigantisk sportstaske og min skuldertaske. Den første, der tilbyder sin hjælp, er en kvinde. En vaskeægte gentledame. Fluks griber hun de to kufferter og tonser op ad trappen, med mig halsende bagefter. Jeg får helt ondt af hende og råber: "Vent, vent, bare stil dem igen..." og får elegant tilføjet: "Jeg jager mænd!" Hun griner og klukker: "Fair nok. Held og lykke" og er væk, før jeg får forklaret sammenhængen. Nu går der en kvinde rundt på Frederiksberg og tror, at der reelt findes kvinder, som laver opsatte gentlemanfælder i håb om at score. Hun har haft en god historie ved næste frisørbesøg.

Kort tid efter griber en venlig, jysk mand kufferten og fragter den til trappens top med forklaringen: "Det er da almindelig medmenneskelighed." Et par mænd hvirvler forbi mig, de har earplugs i ørene, går med en kvinde eller ignorerer mig slet og ret. Men så kommer dagens anden gentleman, Allan. Som det selvfølgeligste stopper han op og spørger, om han skal bære noget.

LÆS OGSÅ: Klumme: Hvem vil du date

Allan Silfverberg, 34 år
"Du havde så mange tasker, så jeg kunne se, at du havde brug for en hjælpende hånd. Når nogen har et behov, hjælper jeg. Eksempelvis letter jeg mig også fra sædet i bussen, når der kommer ældre eller børn, som man bør gøre. Jeg synes bestemt, der findes mange gentlemen i min omgangskreds, men jeg kan godt forstå, at der kan opstå forvirring, fordi der er så meget fokus på ligestilling og de stærke, selvstændige kvinder. Men mænd og kvinder er ikke skabt på samme måde, og det synes jeg sagtens, vi kan leve ud fra, så længe ingen af parterne føler sig underkuede."

Læs, hvordan det går på tankstationen, på næste side.PÅ TANKSTATIONEN
En kvinde kommer ind på et autoværksted og siger, "Jeg vil gerne have skiftet oliepinden." "Hvad er der galt med den," spørger mekanikeren, hvortil kvinden svarer: "Den kan ikke nå ned til olien!" Åh ja, værkstedshumor! Jeg forudser, at en ensom kvinde på en tankstation kan få gentlemanfølelserne frem i de fleste mænd. Jeg åbner kølerhjelmen og glaner spørgende ned i motorrummet. Det er svært at se seriøst fortabt ud, for normalt ville jeg til enhver tid tage sagen i egen hånd, ringe til en livline eller opsøge hjælpen selv. Den første bil triller ind på tankstationen, og ud træder Lars Johansen. Han skæver hen på mig, mens han tanker og betaler, kommer til sidst hen og siger: "Har du problemer? Jeg er altså ikke mekaniker, men jeg vil gerne hjælpe."

Lars Johansen, 36 år
"Jeg tilbød min hjælp, fordi jeg havde tid, og så håbede jeg på at få dit nummer, haha. Min dag har været så dårlig, så jeg samlede min sidste positive energi og gik hen til dig, fordi du så helt opgivende ud og blev ved med at stå og kigge ned i kølerhjelmen. Jeg er en gentleman. Jeg er godt opdraget og hjælper andre, når jeg kan. Havde du været en lille, libanesisk dreng, ville jeg også have hjulpet, og jeg forventer sådan set, at andre gør det samme mod mig. Dem, der mener, at den sidste gentleman er død, har kigget de forkerte steder."

LÆS OGSÅ: Her er, hvad mænd vil have

Kåre Stahl Jacobsen, 51 år
"Jeg synes, det var enormt mys-tisk, at du stod der og var hjælpeløs, så min nysgerrighed fik mig til at spørge, hvad der var galt. Kvinder i din alder plejer ikke at være så handlingslammede, I ringer eller tager affære, når I har problemer. Man er da nødt til at hjælpe en kvinde, der står og fumler ved bilen, men jeg havde nu gjort det, uanset, om du var mand eller kvinde. Jeg vil helt sikkert betegne mig selv som en gentleman, og faktisk kan jeg godt lide det der gammeldags spil, der ligger i at skubbe stolen ind for en kvinde og være galant. Jeg dyrker det både udadtil i offentligheden som nu, men i lige så høj grad indadtil over for min kæreste. Måske har mænds rolle som galante gentlemen fået det lidt sværere med tiden. Jeg tror, at især unge mænd kan have svært ved at finde ud af, hvordan de skal håndtere de selvstændige kvinder. Jeg har levet så længe, at jeg er ved at finde ud af det."

Læs, hvordan det går ved døren til et indkøbscenter, på næste side. VED DØREN
Jeg har plantet mig foran en tung dør til et indkøbscenter og tænker: "Er det ikke bare almindelig høflighed at holde døren for et menneske med hænderne fulde?" Åbenbart ikke, for flere både mænd og kvinder lader døren klappe i for næsen af mig eller forsøger at holde den åben med et halvhjertet tjat, før de stryger videre. På et kvarter gør kun én mand en nogenlunde hæderlig indsats for at lade mig og mine shoppingposer komme igennem døren:

Morten Mortensen, 35 år
"Du havde jo hænderne fulde af pakkenelliker. At være gentlemanagtig er egentlig ikke noget, jeg dyrker i hverdagen – mest over for min kæreste. Det sker ved at komme med blomster og holde døren for hende, men sådan noget vildt gentlemanagtigt noget med at trække stolen ud for hende, gør jeg kun, hvis det skal være rigtig fint. Nærmest aldrig."

KONKLUSION
Er den sidste gentleman død?
Det trækker op til en lidt lunken anmeldelse, det her. Gentlemen i Danmark er ikke en skrøne – de findes hist og pist. Nogle mænd var hurtige med en hjælpende hånd, mens andre traskede forbi med skyklapper på. Jeg havde forventet en mere overbevisende hjælpsomhed, men den moderne gentleman er gentle på andre måder. Som jeg fik forklaret, er hankønnet forvirret, fordi nogle kvinder opfatter gentlemangerninger som symbolsk overlegenhed. Men skal vi ikke bare aftale, at vi fra nu af fortolker kuffertbæring, holden-døre og betalte regninger som galante gestus og almindeligt, ligeværdigt overskud, der kan gå begge veje? Det synes jeg.

LÆS OGSÅ: Manu Sareen: Manderollen er under pres