Madrid
SPONSORERET indhold

Den perfekte weekendtur: 3 dage i Madrid

Madrid står i skyggen af Barcelona som det perfekte sted at holde weekend. Og det er synd. For byen har ud over shopping, seværdigheder og fantastisk mad også en stemning, der både har den internationale storhed og landsbyagtig charme.

Af: ALT for damerne Foto: Mette Mølbak
23. dec. 2011 | Livsstil | ALT for damerne

Fredag

Kan du komme fra København til New York på tre timer? Lige nu føles det sådan, når jeg står her på Gran Via, den store vej, der bugter sig majestætisk gennem det centrale Madrid med højhuse på begge side. Ikke med stål og glasfacader, men med et arkitektonisk overskud af krummelurer og detaljer, der giver mindelser om 30’ernes New York.

Men jeg er her ikke for at lade, som om jeg er i New York – men derimod for at udforske den spanske hovedstad.

Derfor drejer vi, min mand og jeg, væk fra Gran Via og går på jagt efter den spanske tapaskultur. Vi finder gaden Calle de la Cava Baja, også kendt som tapasgaden, der ligger i området La Latina med små snoede gader,  skæve huse og landsbyagtig charme.





Det kan umiddelbart lyde som en turistfælde, men det er det ikke. Langtfra. Vi går fra sted til sted og får den ene fantastiske tapasanretning efter den anden. Blandt andet den berømte, iberiske skinke, der smelter på tungen. Aften bliver til nat, og gaden forvandler sig mere og mere til et feststed, hvor de lokale hænger ud i de overfyldte lokaler, og hvor cocktailbarerne, der også ligger i gaden, har travlt med at lange stærke og billige drinks over disken.

 

Lørdag

Ingen storbyferie uden shopping. Derfor begynder vi omkring Puerto del Sol, byens pulserende centrum, hvor du primært finder de store budgetvenlige butikskæder, men vi bevæger os ned ad Gran Via og rammer Calle de Serrano – byens shoppinggade, hvor dyre og mindre dyre butikker blander sig med hinanden. Det er butikker, der er set i andre storbyer, men gå efter de spanske – for eksempel Zara, der ligger midt på strækningen, der kaldes den gyldne mil.

 

1- og 2-stjernet Michelin-mad

Efter at have gennemtravet gaden, er det tid til frokost. Madrid har mange fantastiske madsteder i alle prisklasser, men vi dropper alle tanker om mådehold og sætter os til bordet på La Broche, der er et af byens mest feterede spisesteder med en Michelinstjerne i samlingen.

Vi forsøger dog at gemme noget appetit til om aftenen og bestiller blot en enkelt ret, men inden vi når dertil, kommer der et væld af lækre appetizere, så vi kommer op på fire retter og en regning på ca. 700 kr. for to for en overdådig frokost i luksuriøse omgivelser.

I Madrid er det skik og brug først at spise omkring kl. 22. En stil, der passer godt til en weekendtur. Så er der nemlig plads til afslapning på hotellet efter en lang dags shopping og en drink på Plaza Mayor, inden vi skal spise.

Madrid er et oplagt turiststed, men det føles ikke sådan. De lokale er stadig i overtal og i modsætning til Barcelona, der nogle gange kan virke som en dansk provinsby, hvor man hører dansk alle steder, er stemningen her autentisk og emmer af spansk storhed. 

Vi rammer restauranten La Terazza del Casino kl. 21. Det har ikke noget med et casino at gøre, men derimod en bygning, der indvendigt ligner interiøret på Titanic og på øverste etage har en to-stjernet Michelinrestaurant. Og så går det ellers løs med den vildeste tastingmenu med retter i den molekylære gastronomis genre. Det er nemlig selveste Ferrán Adrià, den tidligere chef fra den nu lukkede El Bulli, der har været konsulent på stedet og giver os en uforglemmelig oplevelse, hvor maden nærmer sig kunst.

 



Søndag

Det er tid til at se på byens seværdigheder. Og vejret er med os til en gang udendørs sightseeing. Solen brager ned og rammer næsten de 30 grader her midt i september. Virkelig fantastisk. Især når byen ikke er større, end at vi kan gå til det meste. Derfor går ruten fra kongeslottet, Palacio Real, til markedet i El Rastro, der skal ses på grund af det livlige menneskemylder frem for håbet om at finde noget godt. Frokost bliver en stående servering på Mercado San Miguel, der kan gøre enhver madelsker euforisk.

Sidst på eftermiddagen slentrer vi igen ned ad Gran Via ned mod Prado-museet. Det er også her de andre verdensberømte museer som Thüssen og Reina Sofia ligger. Benene er ømme efter de mange timers vandring rundt i byen, og vi oplever ikke museerne indefra – men lover os selv, at vi gør det næste gang.

Vi går ud og spiser på Casa de Lucio – en institution i byen, hvor betjeningen er rap, og du ikke får lov at hænge længe ved bordet. Til gengæld er maden på tallerknen sublim – og meget fair i prisen.

Natten er lun, så vi tager en drink udendørs på det, der viser sig at være et chocolaterie. En specialitet for byen, hvor en slags aflange kager bliver dyppet ned i den flydende tykke væske. Vi holder os dog til mindre tunge sager i form af gin og tonic, mens vi indsnuser den umiskendelige lugt af hash fra nabobordet. Sådan er Madrid en søndag aften.

 

Mandag

Det er tid til at pakke sammen, købe de sidste souvenirs, beundre skinkerne, der hænger tætpakket i mange butikker og overveje, om man lige skulle have en med hjem. Men da oppakningen er muteret i løbet af weekenden, dropper vi idéen og tager i stedet en taxa til lufthavnen. Så kan vi også lige se det sidste af byen, tænker vi. Men det meste af Madrids vejnet er gravet ned under jorden – en lettelse når man vandrer rundt i byen og ikke bliver plaget af bilos i lungerne, men en skuffelse, når vi gerne lige ville have det sidste glimt med fra en storby, der kan det hele.

 

Her skal du shoppe

Zara, Spaniens svar på H&M, er grund nok til at tage til Madrid. Udvalget er langt bedre og større end i Danmark, og så er det ca. 30 procent billigere.

Der er butikker i hele byen, men den bedste (og mest overskuelige) ligger på Calle de Serrano, hvor butikken er i fire etager. Det er også omkring Calle de Serrano alle de internationale designerbutikker ligger. Tag en afstikker ned ad Calle José Ortega Y Gasset, hvor Chanel, Louis Vuitton og Burberry har butikker.

Omkring Gran Via ligger mange kædebutikker og stormagasinet Corte Inglés. Her ligger også mindre butikker med mindre spanske designere og madbutikker, der har bugnende vinduer med skinker. Tjek især Calle de Posta ud, hvis du elsker madbutikker.

 

TIP Mange butikker holder åbent om søndagen, så fortvivl ikke, hvis ikke du når det hele lørdag.

 

Her skal du spise

 

"I den dyre ende"

La Terraza del Casino. Nåede du aldrig at spise på El Bulli, så er chancen her. Ferrán Adrià fra El Bulli er nemlig konsulent på stedet. Og det kan smages i de innovative retter som f.eks. bacon-is. En tastingmenu på ca. 20 retter koster omkring 800 kr. Vi kom af med 2400 kr. i alt for to (kun en af os drak vin). I forhold til at stedet har to Michelin-stjerner, mad, der slår benene væk under en og en fantastisk tagterrasse, er det ikke dyrt.

Casinodemadrid.es

 

La Broche er en anden gourmet-institution i Madrid, hvor en frokost-menu kan klares for 34 euro, mens en aftenmenu ligger fra 70 euro. Sammenlignet med danske forhold er det meget rimelige priser.

Labroche.com

 

"Mellemklassen"

Calle de la Cava Baja er en gade, hvor tapasstederne ligger som perler på en snor. Og alle de steder vi prøvede, fik vi super mad. Lucio er en gammel institution i byen, hvor bl.a. Bill Clinton og Penelope Cruz har spist. De servede den mest silkebløde slikagtige skinke, jeg nogensinde har fået. Omkring 500 kr. for en fyldig frokost for to.

Gaden er også fyldt med gode barer, hvor der bliver rystet lækre cocktails. Både med og uden alkohol.

 

"Billigt"

Fast Good er endnu et skud fra El Bullis chef Ferrán Adrià.  Det er, som navnet antyder, fast food, men på den gode, sunde og nærende måde.

Ligger to – snart tre – steder i Madrid.

Calle Padre Damián, 23 og Juan Bravo, 3c, Fast-good.com

 

Lige ved siden af Placa Mayor ligger madhallerne Mercado San Miguel, der minder om Boqueriamarkedet i Barcelona, hvis du har der. Her er dog primært små tapassteder, hvor du kan spise dig mæt i østers, skaldyr, kager og lækre småretter, mens du enten står i baren og eller hænger ud på steder med et glas vin. Lækkert og relativt billigt.

Plaza de San Miguel, Mercadodesanmiguel.es

 

Rejsetidspunkt

Sommeren er hæslig varm i Madrid. Tag derfor af sted om foråret eller efteråret, hvor chancen for sol og varme er god, uden det bliver for varmt.

Vi rejste midt i september og havde 25-30 grader om dagen.


Vild med madoplevelser? Rejs til New York - men læs først vores guide til storbyens restauranter.



Nøgleord: Madrid, storbyferie, overnatning, restauranter, hoteller.