Foto: Alamy | Følelsen af ikke at have noget at tage på, kender de fleste kvinder til. Men hvorfor får du det sådan, når skabet er proppet til randen med tøj, og hvordan undgår du tøjkriser?
Eurowoman

Derfor hader jeg indimellem alt mit tøj

Følelsen af ikke at have noget at tage på, kender de fleste kvinder til. Men hvorfor får du det sådan, når skabet er proppet til randen med tøj, og hvordan undgår du tøjkriser?

Af Amalie Nebelong 12.jan.2016 Livsstil

KLUMME: Hylder fyldt til randen med tøj, der skriger på at blive gået med. Men som alligevel ofte kun bliver taget på én gang, for derefter at miste sin nyhedsværdi og gå en grum fremtid i møde i skabets dybe og mørke utrøstelighed.

Dét var realiteten for mit tøj, da jeg var teenager og i starten af tyverne. Ikke så mærkeligt at jeg i dag, som 31-årig, må kæmpe med at betale et studielån af hver måned, der til dels er af en betydelig størrelse, fordi jeg som ung kvinde led af fænomenet, der burde anerkendes som en sygdom, nemlig ikke-at-have-noget-at-tage-på-syndromet. Et syndrom, der hos mig ledte til følelsen af, at jeg var grim i mit tøj.

LÆS OGSÅ:Vi vil alle sammen gerne have mere af alt det gode. Men hvad er det der er godt?

Ny top før hver bytur
Flere gange om måneden købte jeg en ny gå-i-byen-top – oftest noget billigt bras fra H&M – men lige så ofte noget af højere kvalitet som for eksempel By Malene Birger eller Dolce & Gabbana (dengang deres net-t-shirts i leopard og zebra var hotte). Det gjorde ondt i pengepungen, og allerede dengang undrede jeg mig over, hvorfor en top, der kunne synes sååå uundværlig, allerede dagen efter virkede støvet og afdanket.

Begrundelsen, der ligger lige til højrebenet, var, at jeg var usikker på mit eget værd, hvis ikke jeg havde noget nyt og lækkert på, hver gang jeg skulle i byen og "sælge mig selv" (misforstå mig nu ikke). For tilbage i mine teenageår handlede byturene en hel del om at møde mænd og være så velplejet som muligt. Men jeg er ikke sikker på, at det kun var det, det handlede om for mig. Det handlede nemlig også om, at med et skab fyldt af tøj, kunne jeg ikke se skoven for bare træer. Overfloden af tøjbunker gjorde, at det var nemmere at købe noget nyt og friskt end at skulle tage stilling til virvaret af klædestykker i mit teenage-hvide-Jysk-sengetøjslager-skab. Lidt ligesom at købe nye tallerkener, fordi du ikke gider vaske op.

LÆS OGSÅ: Derfor får smukke kvinder bedre karakterer

De seneste år har jeg ydet en stor indsats for at få ryddet ud i mit skab, hvilket hele less is more-bølgen har inspireret mig til. For hvorfor have alle de ting hængende, hvis jeg ikke længere bruger dem? Og er det ikke i grunden passé at kaste penge til højre og venstre på uholdbart tant og fjas?

Mine garderoberegler
I min iver efter at få skåret min garderobe ind til benet, har jeg oplistet et par regler for mig selv:

1. Hvis jeg ikke har haft det på inden for det sidste halve år, ryger det ud (dette gælder ikke festkjoler).
2. Sko og tasker skal være i så god kvalitet som muligt, så det holder længe.
3. Smykker skal fortrinsvis være i guld (igen, så de holder så længe som muligt).
4. Samlet set må der kun være 40 beklædningsgenstande i mit skab (eksklusiv undertøj, strømper og træningstøj).
5. Tingene skal i udgangspunktet passe sammen på kryds og tværs, så helst være klassiske snit i grå og sort, der kan tilsættes en mønstret kjole eller nederdel.
6. Køb én ting af høj kvalitet en gang imellem i stedet for en masse i dårlig kvalitet.

Forleden havde jeg en veninde på besøg, og hun blev temmelig overrasket, da jeg viste hende mit "udvalg". Da jeg altid har været modeinteresseret og shoppet meget, havde hun forventet, at mit skab ville være bugnende. Men jeg fortalte hende, at jeg gennem de sidste år har ryddet kraftigt ud og ikke shoppet så meget, som jeg har gjort tidligere. For med alderen har jeg opnået en større ro, der har gjort, at jeg ikke absolut skal have det nyeste nye på for at have det godt med mig selv. Mindre i en bedre kvalitet kan gøre det.

Smide alle regler ud af vinduet
I dag har jeg stort set kun ting i mit skab, jeg bruger hver uge og elsker at have på. Og dét har elimineret tøjkriserne til et minimum. Det har gjort mig lykkeligere at have en garderobe på max 40 ting.

Men når det er sagt, skal det siges, at jeg stadig kan blive fristet. Som da samme veninde som før ankom i den fineste gulvlange kjole i (min svaghed) leopardmønster fra Ganni. Næste morgen var jeg den første til at troppe op i min lokale Ganni-butik, smide alle regler ud af vinduet og købe den. Så mens jeg inspirerede min veninde til at få ryddet op, inspirerede hun mig til at shoppe lidt mere. Men Ganni-kjolen overtog pladsen på min bøjlestang fra en gammel sag, jeg mest af alt holdt fast i af nostalgiske grunde.

Måske skulle du også prøve at gennemgå din garderobe? Har du virkelig haft alt på inden for det sidste halve års tid?

LÆS OGSÅ: Vi dokumenterer alt på Facebook. Undtagen vores privatøkonomi – hvorfor egentlig?

LÆS OGSÅ: 6 grunde til din veninde glemmer dig (for en stund) når hun bliver mor

LÆS OGSÅ: Udsalg: 12 fund under 1.000 kroner

Amalie Nebelong (f. 1984)
Amalie har en cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling og arbejder som freelancejournalist for Egmont.

Privat bor hun på Østerbro i København med sin mand og sine to børn.

Henter...