Skuelspiller Ditte Gråbøl om et helt særligt skørt, om at blive piftet af og om at ikke at frygte.
SPONSORERET indhold

Ditte Gråbøl: Mit livs største nedtur

Skuespillerinde Ditte Gråbøl er kommet i den varme stol og svarer på nærgående spørgsmål.

Af: Simone Brandt Hald Foto: scanpix
03. jan. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Hun er en af de kvinder, hvis kloge ord vi gerne lytter til. Hun er ikke bange for at komme med opråb til politikerne om at stå ved deres holdninger og ideologi, og så mener hun, at enhver kvinde bør kunne lægge et budget. Her får du Ditte Gråbøl:

Hvad har været den mest udfordrende rolle, du har spillet?
– Det er svært at nævne én, men hvis jeg skal, må det være en monolog af Dario Fo, som hedder "Kvinden alene", fordi jeg simpelthen var helt alene på scenen i en time og et kvarter. Der lå udfordringen i at fylde rummet selv og have publikum som eneste medspillere.

Hvilken bog bør enhver kvinde have læst?
– Alle mennesker skal mindst én gang i deres liv læse "Buddenbrooks" af Thomas Mann. Det er en hel kulturs forfald beskrevet gennem et familiedynasti. På en måde bliver det et billede på Europas og den vestlige verdens opløsning. Den er meget gribende.

Hvilken del af din garderobe har den bedste historie?
– Det er et vidunderligt skørt, som min mor syede til sig selv, lige da hun havde født mig. Så det er 55 år gammelt. Jeg husker hende tydeligt gå med det i min barndom. Det er lavet i et fantastisk blomstret stof. Fint, men ikke på den der puttenuttede måde. Pludselig røg det i klæd-ud-kassen. Jeg havde det engang på til fastelavn, da jeg skulle være schweizisk bondepige. Og så genopdagede jeg det i 80'erne, lagde det lidt op og gik med det igen. Jeg har det stadig og havde det sidst på for tre år siden, men nu er det meget slidt efter alle de cykelture, jeg har budt det. Folk beundrer det altid, når jeg har det på.

Hvad bør enhver kvinde have opnået, inden hun dør?
– At kunne finde ud af at lægge et budget.

Hvornår vidste du, at du var god til det, du laver?
– Jeg optrådte meget i skolen, og det kunne jeg ret hurtigt mærke, jeg var god til, fordi jeg både kunne få folk til at grine og holde kæft. På scenen var jeg helt mig selv.

Hvornår føler du dig allermest som kvinde?
– Når jeg er i Sydeuropa. Der må man gerne pifte efter damerne uanset alder. Det bliver jeg glad i låget af. Så ranker jeg ryggen lidt mere og får lyst til at lakere negle.

Hvad er dit livs største nedtur?
– Det var voldsomt for mig, da jeg som 19-årig fik konstateret sukkersyge og samtidig ikke var kommet ind på nogen af landets teaterskoler. Jeg var i tvivl om, om jeg skulle lægge hele mit liv om og tænke i nye karrierebaner, for det var ikke første gang, jeg var blevet afvist på teaterskolen – det var fjerde gang. Min mentor Asger Bonfils, som er sceneinstruktør, havde jeg lært at kende et par år tidligere, fordi jeg læste med hans kone, og ham gik jeg til for at finde ud af, om jeg var idiot, hvis jeg blev ved med at søge ind. Jeg kunne jo også starte på HF. Han sagde til mig, at han syntes, jeg skulle læse HF. Da kunne han se i mit ansigt, at jeg var ved at tude. Og så sagde han: "Du skal søge ind igen". Det var et fantastisk psykologisk greb, og året efter kom jeg ind. På den måde lærer livet jo også én, at man for helvede ikke skal frygte. Jeg har oplevet så mange gange i mit liv, at det, jeg frygtede eller ikke turde, blev en kæmpe belønning i sidste ende.

Hvad er den største skandale i nyere dansk tid?
– At vi fik en socialdemokratisk regering, som overhovedet ikke har talt de svagestes sag. De har gjort nogle ting, som har gjort uligheden i det her land større. For eksempel har de nedsat dagpengeperioden i en tid, hvor der er stor arbejdsløshed, og så har de skåret ned på kultur og undervisning. Det er en kæmpe skandale.

LÆS OGSÅ: Christian Grau om sin skilsmisse: "2013 var et lorteår"

LÆS OGSÅ: Lykke May "Jeg har aldrig haft mere angst i livet"

LÆS OGSÅ: Du gætter aldrig disse kvinders alder