"Her i Alperne er det lavstatus, når kvinder arbejder"
SPONSORERET indhold

”Når børnene er sat af i klassen, kaster de sig ind i deres "konebiler" – Range Rovers og Land Cruisers – og stiler alle mod de lokale ridebaner eller motionsstien”

Ugens debattør er flyttet til en fransk by i Alperne, hvor de kvinder, der ikke har råd til at gå hjemme, kan søge et særligt muttijob. De slipper for dårlig samvittighed – men set fra Alperne er vi alligevel kommet rigtigt langt i Danmark.

Af: Maiken Skeem Foto: Andreas Bogh Rasmussen
03. jun. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

DEBAT: Her i Europas hjerte mellem Jura-bjergene og Alperne på grænsen til Schweiz skal vi bo de næste fire år. Vi troede, at det var nemt at flytte fra Asien tilbage til Europa: I Asien blev vores verdensopfattelse konstant udfordret og vendt på hovedet – men i Europa tilhører vi alle samme stamme, som lever vores liv ud fra samme grundvilkår og værdier... eller? Vores franske hverdag er i gang, og meget vender allerede på hovedet.

Arbejdsdelingen i familien er lige nu sådan, at min mand træder hamsterhjulet på arbejdsmarkedet, og jeg holder hjulet derhjemme i gang med børn, hund og praktikaliteter, imens jeg passer et par freelancejobs. Hver morgen bliver familiens to drenge afleveret i den lokale folkeskole. Klokken 8.15 præcis går dørene op, og en hær af mødre – unge, smukke kvinder – myldrer ind på gangene i tætsiddende træningstøj eller med blanke ridestøvler.

LÆS OGSÅ: Her er de 3 mest sexede ord en mand kan sige

Når Mathieu og Matisse er sat af i klassen, kaster de sig ind i deres "konebiler" – Range Rovers og Land Cruisers – og stiler alle mod samme destinationer: de lokale ridebaner eller motionsstien omkring den nærliggende sø. Rønnebærrene er vel lidt sure, når jeg sætter mig ind i min rustne 90'er-Yaris Verso for at køre hjem og sætte en vask over...

Klokken 11.30 er første del af skoledagen slut, og her udspiller samme scene sig igen. Mødrene har smidt deres svedige træningstøj og beskidte ridestøvler og har lagt en diskret makeup og står parat med et sprødt baguette og et Marie-Claire under armen. Lille Mathieu og Matisse skal hjem og have varm frokost. To timer senere afleveres de mætte og tilfredse på skolen igen for at tage den sidste tørn, inden de igen skal hentes – af deres mødre – 16.30. Min første tanke var, at det er ærgerligt for de kvinder, at de sådan skal ræse rundt for at nå alle deres gøremål, at deres hverdag bliver skudt i partikler, og at de derfor hverken har tid til at søge eller passe et job ude på arbejdsmarkedet. Men så gik det op for mig, at det slet ikke var det, de ville. I Schweiz og her i det franske grænseland, regnes det nemlig for lavstatus, at kvinder arbejder. At lade børnene blive på skolen for at spise deres frokost – for det er faktisk en mulighed – er nærmest børneplageri og noget, man kun gør, hvis man absolut ikke har andre muligheder. Det er primært økonomisk trængte familier, hvor begge parter er nødt til at arbejde, som lader deres børn trækkes med den gastronomiske trerettersmenu, der hver dag serveres på skolen. Så dér sidder mine to drenge ugens fem dage sammen med det arbejdende folks børn og kører boeuf bourguignon, mousse au chocolat og andre lækkerier indenbords. Og jeg arbejder ikke engang... sådan rigtigt...

LÆS OGSÅ: Se øvelserne, der giver dig mere selvværd 

Veluddannede mødre
Nu skal det ikke forstås sådan, at slet ingen kvinder arbejder. Nogle bruger deres uddannelse, for den har de nemlig som regel på plads – og der er selvfølgelig også familier, som har brug for to indtægter. Men de færreste vælger den forkromede model med to fuldtidsjobs. I min søgen på de lokale jobportaler gik det op for mig, at her eksisterer et helt unikt marked for deltidsjobs. En enkelt schweizisk portal lever fænomenet helt ud og kalder sit site for Muttijobs. De har specialiseret sig i udelukkende at formidle deltidsjobs til kvinder. Zoomer man ind på ligestillingen mellem kønnene i Schweiz, så falder tiøren: I 2013 var det kun 41 procent af kvinderne mod 85 procent af mændene, der var aktive på arbejdsmarkedet. Sammenligner man med Danmark var 76,5 procent af mændene og 72,4 procent af kvinderne mellem 16 og 64 år i beskæftigelse i 2011.

I Schweiz dropper kvinderne typisk ud af arbejdsmarkedet, når de stifter familie. Strukturerne i samfundet gør, at det er svært at kombinere familie og karriere. At det er kvinderne, og ikke mændene, der kvitter jobbet, skyldes nok især, at mænd i gennemsnit tjener 17 procent mere end kvinderne for at udføre det samme stykke arbejde.

LÆS OGSÅ: "Mens jeg skriver dette, er jeg skaldet. Det er gået op for mig, hvor meget håret betyder for os kvinder"

Set med skandinaviske briller ser et samfund uden ligestilling mellem kønnene forældet og patriarkalsk ud. Her vil de måske hævde, at de er snedigere end os, fordi de slipper for at slæbe rundt på en rygsæk fyldt op af stress, evig dårlig samvittighed
og manglende evne til at få enderne til at mødes. Er de i virkeligheden klogere, fordi de har indset, at børn og karriere kan være en sprængfarlig cocktail for parforholdet, og har de til forskel fra os forstået, at man som kvinde ikke kan "det hele" men at man må vælge? "Mais, non!". At vores mødre tog bh'en af og de røde strømper på, har ikke været forgæves. Deres kamp er vores gevinst. At de råbte højt, gjorde det muligt for os kvinder at komme ud på arbejdsmarkedet. Der blev skabt nogle samfundsstrukturer, som giver os alle muligheden for at udfolde vores talenter og udleve vores ambitioner – uanset køn. Der er stadig plads til forbedringer, men set her fra Alperne er vi kommet rigtigt langt.

Vil du kommentere dette debatindlæg, så gå ind på ALTfordamerne.dk/debat, og skriv din kommentar nederst på siden. Vil du skrive et nyt debatindlæg til disse sider? Send det til Kathe Japp på japp@altfordamerne.dk, og skriv "Debat" i emnefeltet. Indlægget skal fylde cirka 900 ord.

LÆS OGSÅ: Det kan du lære af ulykkelige forelskelser

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Lever du efter dine værdier?

LÆS OGSÅ: Det er blevet in at være introvert og særligt sensitiv