Lucia Odoom om kvindekamp anno 2018: "Det skal ikke først være, når alt er brændt på, at vi begynder at tale"
SPONSORERET indhold

Lucia Odoom om kvindekamp anno 2018: "Det skal ikke først være, når alt er brændt på, at vi begynder at tale"

Vi kvinder skal droppe “perfekthedskulturen”, støje noget mere og tage på overlevelsestur én gang om året. I hvert fald hvis det står til nogle af de kendte, som ALT.dk fangede under Folkemødet på Bornholm for at blive klogere på, hvad de oplever som nogle af de største udfordringer for danske kvinder i dag. Her kommer Lucia Odoom med sit svar.

Af: Susanne Baden Jensen, Emma Kleist Christensen, Amalie Louise Larsen og Sara Wilkins Foto: Sara Wilkins
18. jun. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Lucia Odoom: Kvinder skal støje noget mere

 

Lucia Odoom er journalist og podcast-vært på Politiken. Tidligere har hun blandt andet være freelancejournalist for Eurowoman.dk. Foto: Theis Mortensen

Hvad er det største problem for kvinder i dag?

- Kvinder skal blive bedre til at tage ordet - også når der ikke er noget galt. Det er en helt lavpraktisk ting med at lære at synes, at det er OK at sige noget og mene noget. Jeg har snakket med mange kvinder, der ikke kan relatere til, at jeg fx er kritiker, fordi de synes, at det er svært at forestille sig at skulle være i konflikt med andre; at skulle være overdommer.

- De forestiller sig, at hvis de mener noget, så handler det om at stå over andre, og det er på en eller anden måde meget fremmed for dem. Men vi går jo alle sammen og har en oplevelse af det, vi ser, eller det samfund vi befinder os i, eller den kunst, vi oplever - og det kan alle mulige mennesker lære at kvalificere. Alligevel møder jeg mange kvinder, der synes, at det ville være grænseoverskridende at kvalificere det. Så måske skal man bare starte i det helt små til møderne på arbejde, hvor man måske ikke har så meget lyst til at sige noget, og så alligevel sige noget og finde ud af, at det ikke er super farligt.

- Det skal ikke først være, når alt er brændt på, at vi begynder at tale. Man kan også bare tale. Og man kan også mene noget, og man kan også have en kritisk holdning til noget, uden at det er en konflikt, eller at det på en eller anden måde gør, at man er overdommer. Det er en helt almindelig demokratisk ting i verden, som jeg synes, at kvinder skal blive bedre til.

Men skal man ALTID sige noget? Kan der ikke komme for meget støj, hvis man siger noget bare for at sige noget?

- Lige nu tror jeg, at kvinder skal lære at sige noget uanset hvad - også selvom det ikke måtte lyde så klogt. For det der med “for meget støj” - det får mændene jo lov til hele tiden. De støjer og støjer og snakker og snakker - det oplever jeg i hvert fald meget - og nogle gange har de ikke så meget at sige. De har bare været vant til, at andre folk synes, at det er vigtigt, at de siger noget.

- Så jo, kvinder skal støje noget mere. Og de skal faktisk også sige noget, de ikke lige har tænkt igennem. Fordi man så lærer at høre sig selv tale og høre en kvindestemme sige noget. Det synes jeg er en vigtig ting, for det er med til at være en ventil for sin måde at være i verden på.