Oplev henrivende Hanoi
SPONSORERET indhold

Se de 10 bedste steder i Hanoi

Sydøstasiens mest stemningsfulde hovedstad må være Hanoi. Det mener i hvert fald ALT for damernes Camilla Folsach Madsen, der her giver dig en stemningsfuld guide til de ti bedste steder i den scooter-dyttende vietnamesiske hovedstad, som emmer af fransk kolonihistorie og asiatisk charme.

Af: Camilla Folsach Madsen Foto: Camilla Folsach Madsen
27. apr. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Når du besøger Hanoi, kan du godt regne med, at du kommer til at dele byen med de lokale. Du finder dem især i templer og ved den centrale sø – og ikke mindst i kø foran den afdøde nationalhelt Ho Chi Minhs glassarkofag. Og man forstår godt, at vietnameserne ikke selv er blevet mætte af atmosfæren i deres hovedstad, for ligesom med de knasende, sprøde forårsruller gælder det også for Hanoi, at når man først har smagt den, vil man gerne have lidt mere.

Fra byens åndehul, Hoan Kiem-søen, fejer en let brise ind over de smalle handelsgader i det gamle kvarter og får de grønne træer, kulørte markiser og røde flag til at vaje i middagsheden. Her møder koloniarv og parisisk ynde det antikke og eksotiske Asien. Samtidig er byen med 3 millioner indbyggere kompakt og let at finde rundt i – så længe man ikke lader sig skræmme af de 4 millioner scootere og motorcykler, der konstant passerer og tilfører noget nutidigt storbylarm til den 1.000 år gamle by.



1) Hanoi set fra en cykeltaxa

Trafikken i Hanoi er en historie for sig selv. Og for en vesterlænding er det en skræmmende én af slagsen. Et hav af cykler, biler, motorcykler, scootere og cykeltaxaer driver forbi i en turbulent strøm, der gør det aldeles uoverskueligt blot at krydse gaden. Derfor er en god (og relativ sikker) måde at opleve den helt specielle trafik på fra sædet i en cyclo – en cykeltaxa. Derfra vil du kunne betragte, hvordan de lokale med is i maven krydser trafikken, der kører i alle retninger, i et rolig, stødt tempo, mens alskens køretøjer driver udenom dem.

2) Byens populære vandhul
Det primære samlingspunkt i Hanoi er Hoan Kiem-søen, hvor familier samles og spiser is, når varmen mellem maj og september bliver for uudholdelig, og det er også her, de ældre danser, og de unge kærestepar mødes og kissemisser – langt væk fra forældrenes årvågne blikke. Om morgenen samles de lokale til fælles gymnastik, og om aftenen myldrer enorme mængder til byens vandhul for en aftenspadseretur. En rød bro fører over til Ngoc Son-templet, der ligger midt på søen. Husk at holde øje med den 100 år gamle skildpadde, "Tipoldefaderen", der ligesom de lokale også har søgt tilflugt ved denne dejlige oase.



3) Det gamle kvarter

I Hanois Old Quarter hviler den asiatiske sjæl. Kvarteret, der ligger vest for søen, er det eneste originale handelskvarter i Vietnam, og de 36 gader i kvarteret var for 1000 år siden delt op i 36 laug. Og stadig i dag handles der med specifikke ting i bestemte gader, såsom i "silkegaden" Hang Gai. Du vil uden tvivl komme til at fare vild i de små gader – men det er ikke værre, end at du altid har Hoan Kiem-søen som dit pejlemærke. Iagttag det pulserende gadebillede, der i modsætning til andre asiatiske storbyer ikke tager pusten fra dig – men indbyder til, at du danser med. Savner du et mere vestligt input, kan du i det sydlige, franske kvarter, ad beplantede boulevarder, vandre mellem hvide, franske bygninger fra kolonitiden i det 19. århundrede. Operahuset var franskmændenes krone på værket, men det hele er ærlig talt en smule kedeligt, når man kommer fra de tætpakkede, kulørte gader i det gamle kvarter, hvor det vrimler med dufte, lyde og nye indtryk.

LÆS OGSÅ: Marrakech - Fra tusind og én nat til super cool city

4) Streetsmart shopping
Al interessant shopping i Hanoi foregår på gadeplan. Hvad end du leder efter kommunistisk memorabilia som propaganda-plakater og flag med hammer og segl eller kopier af Ray-Ban-solbriller og Rolex-ure, finder du det i Hanois gader. Især gaderne Hang Bac og To Tich har et stort udvalg – der heller ikke lader noget tilbage at ønske for et souvenirsøgende hjerte. Skal du ud på en seriøs shoppetur, så medbring lommeregneren – omregningen fra dong til danske kroner kan godt være lidt kryptisk. (1 dansk krone er knap 4.000 dong). Og husk endelig at prutte om prisen!
I weekenden åbner det store, indendørs marked Dong Xuang i byens nordlige del, hvor du ikke må snyde dig selv for at besøge den smalle "madgade" lige bagved. Der kan du, fra en lille plastikskammel, smage på noget af al den spændende street food, der laves i Vietnam. Prøv den friturestegte pandekage Banh Ghoi med rejer og svampe eller den klassiske Pho Bo, der sælges over alt – suppe med glasnudler, forårsløg og oksekød. Gå efter de steder, hvor de lokale også spiser – de er som regel bedst.



5) Vietnamesisk wellness

Når du så har vandret rundt i nogle dage og suget til dig af stemningen, har du så afgjort fortjent en fodmassage. Mange steder i byen tilbydes massage, og her hænger pris og kvalitet ikke nødvendigvis sammen. Du kan sagtens få en overordentlig god fodmassage (der som regel også inkluderer arme, ryg og ben) for ca. 50 kr., men ønsker du lidt mere æstetiske rammer omkring foretagendet, lidt snacks og te og sagte pling-pling musik, skal du forvente at betale 200-300 kr. Og ikke nødvendigvis få mere eller bedre massage for pengene. I den store femetagers bygning ved den nordlige ende af søen, har de god, billig massage, mens et anbefalelsesværdigt sted i den finere ende af skalaen er La Siesta Spa ikke langt derfra i Hanoi Elegance Hotel. Her kan du få en traditionel vietnamesisk spa-behandling, der udover massage og akupressur under fødderne også inkluderer omslag af varme, friske planter og urter, der skal stimulere og forbedre blodcirkulationen og fjerne muskelspændinger og ømme led.
La Siesta Spa, 32 Lo Su, Old Quarter, Hanoielegancehotel.com

6) Hils på Ho Chi Minh
Nordvietnams tidligere leder, Ho Chi Minh, frigjorde landsdelen fra kolonimagten Frankrig, og er stadig i dag en højtæret person i mange vietnameseres bevidsthed. Han stiftede det vietnamesiske kommunistparti og takket være deres løbende kampagner, er det også lykkes at bevare et billede af "Onkel Ho", som mange kalder ham, som folkets mand. Et besøg i hans mausoleum er interessant, fordi man ser, hvordan vietnamesere og skolebørn med ærefrygt og forventning står i lange køer for at se de balsamerede rester af deres kære folkehelt, der mest af alt ligner en voksdukke. Bagved ligger Ho Chi Minh-museet, der også har specialudstillinger med andre kommunistiske ledere, bl.a. Nordkoreas Kim Jong-il.
19 Ngoc Ha, Ba Ding Square. Besøg i mausoleet er gratis, men det er kun åbent mellem 8-11 hver dag og lukket fredag og mandag. Entré museum: 8 kr. Se mere på Baotanghochiminh.vn

LÆS OGSÅ: Få de bedste tip til et besøg på Bali

7) Den etbenede pagode
Ikke langt fra Ho Chi Minhs jordiske rester står pagoden Chua Mot Cot på kun et ben. Det er et buddhistisk tempel, som kejser Ly Thai Tong fik bygget i 1049 under sit dynasti. Han havde ingen børn, og havde haft en drøm, hvori Avalokiteshvara, Barmhjertighedens Gudinde, havde skænket ham en dreng, mens hun sad i en lotusblomst – symbolet på renhed. Han giftede sig med en pige fra arbejderklassen, der fødte ham en søn og i taknemmelighed for det fik han bygget templet på en søjle midt i en dam af lotusblomster. Præcis som han havde set det for sig i drømmen.
Ligger ikke langt fra mausoleet på Doi Can, Ba Dinh Square.



8) Frås i forårsruller!

Du er i forårsrullernes land, og det skal selvfølgelig udnyttes! Du kan prøve kræfter med den lækre, vietnamesiske mad på et madlavningskursus, hvor du lærer, hvordan man folder en forårsrulle, og hvad sursød sauce egentlig består af. Hanoi Cooking Centre er byens mest velrenommerede af slagsen. Er du mere interesseret i blot at spise forårsrullerne, fås de i stort set alle beværtninger med respekt for sig selv – fra gademad til gourmetrestauranter. Et godt bud midt i mellem er restaurantkæden Highway 4, der serverer nogle usandsynligt gode forårsruller. Prøv den med friteret catfish (malle), mayonnaise og dild, eller den med rejer, svinekød, mynte, glasnudler, gulerødder og koriander. Hvis du spiser der til middag, kan du være sikker på, at de lokale forretningsfolk også spiser der og hygger sig højlydt over maden, som de deler.
Pris for 6 forårsruller: 15-30 kr. Pris for madlavningskursus: 300 kr. Læs mere på Highway4.com og Hanoicookingcentre.com

9) Litteratur-templet
Van Mieu er Vietnams første universitet og en velbevaret perle i Hanoi. Templet blev bygget i 1076 under Kong Ly Nhan Tong til træning af talentfulde, unge mænd. Templet er bygget i typisk 1100-talsstil med et lavt loft og overdækkede gange og rummer både klasseværelser og sovesale til 300. Det bruges ikke aktivt i dag – på nær når studerende kommer til templet med de fem skyggefulde haver inden en eksamen. Det siges nemlig at give held. Og hvis ikke det skulle hjælpe, kan man tilmed købe lykkemønter foran templet, der kan hjælpe med alt fra "velstand" til "hvad end du ønsker".
Litteratur-templet ligger ca. to km vest for Hoan Kiem-søen på Quac Tu Giam. Entré: 6 kr.

10) Traditionelt vanddukketeater
Det noget spøjse dukketeater i vand er en del af Vietnams kulturarv og stammer fra det nordlige Vietnam, hvor man brugte de oversvømmede rismarker som teaterscene. Eftersom det foregår på kinesisk, vil børn ikke få synderligt meget mere ud af det end voksne, men en forestilling på en time er alligevel ikke spildt, da orkestret spiller på instrumenter, du sikkert aldrig før har set, og sammen med korpigerne skaber de en vidunderlig vietnamesisk lyd, der sammen med dukkerne fortæller historien om vietnameserens liv med bøfler, arbejdssange, rismarker, fiskeri og – selvfølgelig – kærlighed.
Thang Long Water Puppet Theatre, 57B Dinh Tien Hoang. Spiller flere gange dagligt. Tjek tiderne ved billetstanden. Entré: 30 kr. Se mere på Thanglongwaterpuppet.org

+ Praktisk info
Rejsen: Flere rejsebureauer arrangerer pakkerejser til Hanoi, og flere flyselskaber flyver til Hanoi med en mellemlanding, f.eks. SAS, med priser fra ca. 10.000 kr. retur.

Bedste tidspunkt: Foråret – fra februar til april – er fugtigt og frodigt med temperaturer fra 15 til 20 grader. Efteråret – fra september til november – byder på gennemsnitstemperaturer på 25 grader og solrigt, tørt vejr med kølige briser.

Valuta: Vietnams møntfod er Dong. 10.000 Dong svarer til ca. 2,68 kr.

Vaccination: Ved storbyrejse i op til fire uger anbefaler Statens Seruminstitut vaccination mod difteri og stivkrampe samt smitsom leverbetændelse. Se mere på Ssi.dk


LÆS OGSÅ: Lad op med en yogaferie i Thailand