Pisa: Den perfekte weekenddestination
SPONSORERET indhold

Pisa: Den perfekte weekenddestination

Pisa er mere end det skæve tårn. Få journalist Mi Skjold Brix' bedste tip til den lille italienske by.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Mi Skjold Brix
05. okt. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Pisa er med sine pittoreske piazzaer, charmerende indbyggere og lokale leben meget mere end sit berømte tårn. Riv en weekend ud af kalenderen og lad op i efterårssolen med det bedste fra Italien - uden at drukne i et hav af turister eller flænse din sparegris.

Italien er den anden mest populære feriedestination hos danskerne ifølge Danmarks Statistik. Især om vinteren og sommeren er det ikke svært at få øje på kvaliteterne ved støvlelandet mod syd, men det byder på meget mere end solens varme stråler og sneklædte bjerge i højsæsonen. I Pisa finder du en toscansk bouillonterning af alt det bedste, Italien har at byde på. Vin, mad, musik, historie og ikke mindst is! Så tag en veninde eller kæresten under armen og nyd en lang weekend i Pisa.


Mere end en arkitektfejl
Pisa er ikke større, end at man kan få det meste med på en weekend, men mange undervurderer byen og kommer til Pisa for at sætte kryds på tjeklisten ud for det skæve tårn på Piaza dei Miracoli. Bevares, tårnet bliver den ene dags klimaks, ikke mindst fordi det er flankeret af de mange boder på pladsen, der kan stille shoppetrangen med lædervarer og klassiske souvenirs. Men det er virkelig en skam at slå sig til tåls med tårnet og den bemærkelsesværdige hældning, for de nærtliggende smalle gader gemmer på autentisk, italiensk varme og hygge. De er spækket med små restauranter, billige pizzeriaer og lige rundt om hjørnet gemmer sig altid en overraskelse, en isbutik eller en fin lille nicheforretning.

I weekenderne er gaderne så fyldt med liv, at det er svært at forestille sig, at det bare er en helt normal weekend. Med gadebands, der marcherer gennem Pisa centrum og dansende indbyggere, der slanger sig efter, er det utroligt, at byen kun ligger et par timer fra Danmark, og at det ikke engang er højsæson.

OVERBLIK
Pisa, der kan dateres mere end 3000 år tilbage i tiden, er delt i to af floden Arno. Mod syd ligger togstationen og hovedgaden, Corso Italia, hvor du finder en fin palet af highstreet-shopping, blandt andet undertøjsbutikken Intimissimi og makeupmekkaet Kiko. Men det er mod nord, byen er mest interessant. Her mærker du historiens vingesus, når du slentrer rundt i det tætte net af Venedig-lignende stræder opbrudt af de mange piazzaer, der skaber luft i byen. Det er også her, du finder tårnet og et væld af oldgamle bygninger, der vidner om den lange historie, der knytter sig til den lille by.

I dag er byen kendt for tårnet – selvfølgelig – men også for universitetet, der blev grundlagt helt tilbage i 1340'erne. At Pisa er en universitetsby mærker du tydeligt, hvis du ankommer, når turistsæsonen ikke er på sit højeste. Den vrimler med studerende og professorer, der er ude og mingle i det lune vejr. Så det gælder om at tage af sted inden slutningen af juni eller lidt senere på sæsonen, hvor turisterne igen erstattes af læseheste, og det lokale liv blomstrer op.

LÆS OGSÅ: Tag på efterårssmut til engelsk universitetsby

BO
I Pisa finder du en håndfuld hjemlige, små bed and breakfasts, og jeg vil uden at tøve anbefale dig at booke et værelse. Det er som at have sin egen lokale guide til at yde førstehjælp ved planlægningen af dit ophold, og din vært ved præcis, hvor du finder den bedste is, de sprødeste pizzaer og de hyggeligste kroge til eftermiddagskaffen. Vi boede hos et venligt ægtepar fem minutters gang fra Pisa centrum.

Lucia og Fabrizio Benvenuti har i stueetagen i en stor ejendom, som Lucia har arvet efter sin far, indrettet værelser til udlejning. Lejligheden er, som italienske hjem er flest: Fyldt med mørke træmøbler og med finurlige stillebener på hver en overflade – ikke just som revet ud af en typisk skandinavisk boligreportage, men autentisk og italiensk. Selv bor parret i lejligheden ovenpå og er altså kun en håndsrækning væk.

Hver morgen kan du "styrke" dig på en klassisk morgenmadsbuffet, som man nyder den på disse kanter. Det indebærer en del kager og søde sager, så hvis du er sukkerforskrækket eller glutenallergiker, kan det være, du skal nyde morgenmaden ude i byen. Hvis ikke, er det bare om at gå om bord og nyde Lucias dejlige kaffe til lyden af jazz fra de gamle højttalere.
Pris pr. person for tre nætter, ca. 900 kroner.
Via C.Ridolfi 24, 56124 PISA, Bedandbreakfastsanmichele.com

SPIS

De bedste is

Når du er i Italien, er is et absolut must. I Pisa skal du ikke snyde dig selv for et besøg hos Gelateria de Coltelli. Ismejeriet slog dørene op til sit kølige univers for syv år siden og er blandt de lokale kendt som det absolut bedste sted at købe is. Med overraskende varianter som pære og peber, chokoladesorbet, ingefær og det antioxidante bær acai går du formentlig en ny smagsoplevelse i møde. Bonus er selvfølgelig, at stedet giver smagsprøver, inden du beslutter dig for, hvad dit bæger skal fyldes med. Og så er det rasende billigt. Knap 20 kr. for tre slags.
Lungarno Antonio Pacinotti, 23 56020, Pisa. Decoltelli.it

Enkelt og godt
Med en billet til Pisa i hånden, står du også med et menukort med de bedste retter fra det italienske køkken. Risotto, pasta, pizza og salater i utallige afskygninger. Som mange andre steder i Italien, er man her i byen mestre i at lave simpel og velsmagende mad af gode råvarer.

Prøv en klassisk caprese-salat, der består af solmodne tomater, fuldfed mozzarella og kraftfuld olivenolie på Café Salza. Enkel og velsmagende og usammenlignelig med den slags ingredienser, du kan købe i Danmark. Den uprætentiøse risotto gør det også særligt godt, hvis sulten er til lidt mere end en salat. Salzas menukort er skåret ind til benet, og det samme er retterne, men sanserne bliver i den grad stimuleret på den hyggelige café, der også er en bager med speciale i egnens kager og chokolade.
Borgo Stretto, 46 56127 Pisa, Salza.it

LÆS OGSÅ: 24 timer i Amsterdam - Oldschool charme

Lady og Vagabonden

Når klokken slår ti minutter i aftensmad er det tid til at orientere sig i slaraffenlandet af restauranter, Pisa har at byde på. Både billigere og dyrere alternativer. Ristorante alle bandierine ligger i mellemklassen. For ca. 600 kroner fik vi (to personer) forret, hovedret, dessert og en flaske hvidvin.

Skal du gøre, som italienerne selv gør det, skal du starte med en antipasto efterfulgt af primi og evt. secondo, som kan betegnes som hovedretter. Til slut er det kutyme at få en kaffe og runde af med en limoncello, der er en klassisk italiensk likør lavet på citron, som smager sødt, kraftfuldt og tager toppen af mætheden. Det bliver et helaftensprojekt at indtage aftenmåltidet, og i de hyggelige Lady og Vagabonden-omgivelser på Bandierine, er der intet hastværk med at komme ud ad døren igen.
Ristorante alle Bandierine, Via Mercanti 4, 56127 Pisa. Ristoranteallebandierine.it


Hemmelig café
Foruden de mange restauranter, der også er flittigt besøgt af de lokale, som gerne spiser ude flere gange om ugen – også de studerende – rummer Pisas stræder små barer og caféer. Blandt andet den lidt spøjse og hjemlige café Sottobosco, der føles som at træde ind i en kulisse fra "Den Fabelagtige Amélie". Her serveres lidt til sulten og ellers de klassiske våde cafévarer. Om aftenen kan du være heldig at havne på første parket til live jazz og andre underholdende indslag, og er du ferm til italiensk, kan du købe dig en bog med hjem fra de høje, røde reoler.
Sottobosco, Piazza San Paolo all'Orto 3, 56100 Pisa.

Familiebryg
Orzo Bruno er navnet på en bar, som specialiserer sig i økologisk øl og tilbyder fire forskellige hjemmebryg. Stedet er et familieforetagende, og stemningen er festlig. Bestemt et besøg værd, hvis du vil have en god øl i Italien. Prøv stedets honningøl, montemagno – den er himmelsk!
Via Case Dipinte n. 6/8 56100 Pisa.

OPLEV
Og nu til det, de fleste kommer for. Tårnet. Selvfølgelig kan du ikke tage til Pisa uden at dvæle ved den absurde fejl, arkitekten bag tårnet, begik, da han glemte at tage højde for det bløde sand- og lerunderlag, tårnet skulle bygges på, og som har resulteret i den bemærkelsesværdige hældning. Book i god tid en tur op i tårnet, senest to uger før, så du også får det flotte syn med, der ligger for enden af de 293 trin, der fører dig til tops. Prisen er ca. 110 kr., og det er bestemt pengene værd! Glem ikke også at slå et smut forbi Domkirken, dåbskapellet og kirkegården, der til sammen udgør en fascinerende bid af den historiske del af dit Pisa-besøg.

Piazza Alighieri Dante
Når du slentrer rundt i gaderne i Pisa, så find universitetsbiblioteket, Pisa University Library. Det ligger skjult fra vejen langs floden på en stor plads, der er omgivet af hyggelige spisesteder med priser, der passer til en studerendes pengepung. Samtidig lever retterne op til en italieners raffinerede smagsløg – fordelagtig kombination!

På pladsen finder du også en isbutik, der har specialiseret sig i yoghurtis og en fin antikvitetsforretning.

FAKTA
Vejret
Gennemsnitstemperaturen for en aprildag i Danmark er på sølle 10 grader, og i oktober er den 12 grader. Pisa derimod kan prale af gennemsnitlige dagtemperaturer på 18 i april og 22 i maj og henholdsvis 26 og 21 i september og oktober. Var det ikke noget med et lunt lynvisit?
Kilde: DMI

Rejsen dertil
Du kan finde lavprisbilletter til Pisa hos flere flyselskaber, bl.a. flyver Norwegian fra både Billund og København til priser fra 399 kr. for en enkeltbillet, og Ryan Air flyver fra Billund til priser fra knap 300 kr. for en enkeltbillet.
Ryanair.com/da og Norwegian.dk

Toget til Firenze
For 105 kr. kan du komme til Firenze og tilbage igen. En dejlig mulighed at have, hvis man skulle trænge til et skud storby, og shoppetrangen er til mere end et par timer. Turen tager kun en time med tog.

LÆS OGSÅ: Tag på kaffe-ferie i Wien