Præsten fra Gift ved første blik
SPONSORERET indhold

Præsten fra "Gift ved første blik": Her er hemmeligheden bag et lykkeligt ægteskab

Hvis antallet af skilsmisser skal bringes ned, har Michael Brautschet godt råd. Vi fangede ham over telefonen for at tale om, hvorfor så mange af os bliver skilt, og hvad formålet er med atvie folk for åben skærm, når nu detikke var nogen succes i første sæson af "Gift ved første blik",hvor ingen af parrene er sammen i dag.

Af: Tine Brødegaard Foto: Snowman
28. okt. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Michael Brautch er til daglig sognepræst ved Frederiksberg Slotskirke og feltpræst ved Forsvaret. Han afløser præst Pernille Østrem, som i sidste sæson var med til at matche parrene i DR's ægteskabs-eksperiment, som han ikke tøvede med at sige ja til at deltage i.

- Det er en meget spændende men også en vigtig opgave at se på ægteskabet og at løfte det op fra den meget faste plads, det har i vores samfund og i den måde vi indretter os på. For måske kan vi gøre det på andre måder? Over 40 procent af alle par bliver i hvert fald skilt igen, siger Michael Brautsch, som mener, at vi har en tendens til at overromantisere parforholdet.

- Vi er vant til det følelsesmæssigt baserede ægteskab. Det er nærmest en hellig gral, at vi skal have store følelser for hinanden fra start. Men nu ved vi godt, at alle forelskede mennesker er momentant sindssyge, og at kærlighed gør blind. Derfor er det interessant at lave et eksperiment, hvor vi ser, hvad der sker, hvis man starter med fornuften, og så håber man, at følelserne kommer for de fire par.

Eksperimentet blev jo også gjort sidste gang, og der lykkedes det jo ikke. Hvorfor skulle det komme til at lykkes denne gang?
- Nu er jeg jo den nye specialist på holdet, så jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfor det ikke gik sidste år. Men programmet er løftet fra DR3 til DR1, så det er blevet mere landsdækkende og spredt aldersmæssigt, når det gælder deltagerne, hvor det sidste år var yngre par fra københavnsområdet. Nu kender rigtig mange også programmet, så det har været lettere at få folk til at tilmelde sig, og mange er sorteret fra.

Men en ting er de fire par, der deltager i programmet. Noget andet er de mange mennesker, som sidder og kigger med derhjemme.

- Det er dem, jeg synes er interessante at være der for, siger Michael Brautsch. Programmet skal sætte nogle af de spørgsmål på dagsordenen, som vi tager op vedrørende, hvad skal man passe på i et forhold, og hvordan skal man nærme sig hinanden. Så hvis folk hjemme i sofaen også taler om det, har de bedre forudsætninger for at blive sammen.

Hvordan kan man som præst bakke op om et relativt videnskabeligt eksperiment?
- Jeg havde ikke sagt ja til det, hvis de skulle giftes i kirken. Der er jo ingen religiøs tilgang til eksperimentet i programmet, selvom der er en præst med. Men som præst ved Frederiksberg Slotskirke, hører jeg rigtig mange historier om, hvorfor folk tror, at de passer sammen, og mange historier om, hvorfor de ikke gør, når forholdet går i stykker. Jeg synes, det er vigtigt, at der er en præst med i programmet, når folkekirkepræster står for så mange bryllupper, som de gør.

Michael Brautsch vil dog meget nødig have siddende på sig, at den romantiske tilgang til ægteskabet bare skal droppes. Den har han nemlig en personlig og meget positiv oplevelse med.

- Jeg er selv i et ægteskab, hvor vi startede med at være forelskede. Jeg taler om, at det er værd at se på, om der er flere måder at indgå ægteskab på en den vi primært kender i dag. Jeg synes for eksempel, at det kan være dybt inspirerende, når folk der er lykkeligt gift bor hver for sig.

Hvad mener du er hemmeligheden til at få et ægteskab til at fungere og at undgå skilsmisse?
- Der er i hvert fald et ord som skal highlightes: tålmodighed. Man skal være tålmodig. Langt de fleste som indgår ægteskab, gør det jo ikke som en femårsplan. I kirken stiller vi jo spørgsmålet: "til døden skiller jer ad". Det er nok de færreste som siger, at man bare prøver ægteskabet af i fem år, og ser hvad der sker. Vi har jo den store horisont med, og så bliver du nødt til at kunne tåle en, uge en måned et år eller flere, hvor det ikke er så sjovt. Hvis man skulle dæmme op for nogle af skilsmisserne tror jeg også, at man skal smide mere nysgerrighed ind i forholdet og være lidt mere ydmyg over, at en person har valgt at bruge sit liv sammen med en.