Guide til Sydfyn ALT for damerne
SPONSORERET indhold

Ferie på smukke Sydfyn: Få en insiders guide til de bedste tips

Idyllen er tyk på Sydfyn. Der er havudsigt overalt, musik, særlige vandreruter, glamping og stærke dufte af syrener og ramsløg. Jannie Schødt Kold er kulturjournalist, forfatter og presseansvarlig for BaggårdTeatret i Svendborg og guider dig her til helt særlige sydfynske oplevelser.

Af: Juliane Nyborg Foto: Knud Mortensen, VisitDenmark og private
30. jul. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Efter 20 år i København flyttede hun sammen med sin mand og deres to børn til Sydfyns darling, Svendborg. De ønskede at bo ved vandet og var betagede af byens rige kulturliv. Netop det med kulturlivet skal tages dybt seriøst, når det kommer fra Jannie.

For Jannie er et rigt kulturmiljø uundværligt, og Svendborg leverer bredt på dette punkt, og det er på ingen måde svært at komme til som ny ude fra – heller ikke, hvis du bare er på ferie.

LÆS OGSÅ: Få de bedste tips til Blåvand: "For mig er området lig med ro og inspiration"

11jannie_knudmorten1.JPG.jpg

Ifølge Jannie er netop dette særligt.

– Vi var rundt og inspicere flere byer rundt omkring i landet for at finde et livligt kulturmiljø, fordi det på ingen måde er en selvfølge for byer, der ikke er Aarhus eller København, men vi fandt en kreativ stemning og en åbenhed blandt de mennesker, vi mødte i Svendborg.

Jannie, manden og de to børn har nu boet i byen i tre år. Jannie fik arbejdet på teatret, efter familien flyttede til byen. Selvom hun ikke længere arbejder fuld tid som skrivende kulturjournalist, så skriver hun faktisk endnu mere nu end før, og æren for skriveriet får det inddragende miljø, der findes i byen, forklarer hun.

– Jeg var klar over, at der var mange musikere i Svendborg, men her er faktisk også mange forfattere, hvilket kom bag på mig. I København skulle man nærmest stå i kø for at komme med, men her bliver der rakt ud. Folk vil gerne have nye med i læse- og skrivegrupper. Det har jeg ikke prøvet før. Der er en enorm åbenhed og rummelighed, og her er ikke "provinset".

Jannie erkender, at det nok hænger sammen med, at der er færre mennesker, men hævder, at det i høj grad også har noget med havnebyens mentalitet at gøre.

– Som havneby har folk været vant til, at der kom fremmede sejlende fra alverdens steder, og det, tror jeg, har levet videre igennem de seneste årtier, hvor mange også er flyttet til byen. Byens befolkning er blevet en blanding af sømænd, hippier, hipstere, musikere, højskolefolk, iværksættere, lærere og forfattere – og på en eller anden vis er det nemt at blive suget ind i, forklarer hun.

– Fordi man ikke er i en storby, så tager folk selv ansvar for byen og bærer selv kulturen. Det kan jeg godt lide. Folk arrangerer ting, og folk møder op, for ellers har det konsekvenser. Livet har lidt flere konsekvenser, og det er en rigtig god ting.

påtoppenaflivet.jpg.jpg

både på sundet.jpg.jpg
Man skal selvfølgelig ud på vandet, hvis man er på Sydfyn, og hvis man vil lære noget samtidig, er Den Sejlende Højskole et godt bud.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Her er de bedste cykelruter i smukke Danmark

– Derudover er naturen ekstraordinær, nærmest eventyr-idyllisk, og havet er altid lige om hjørnet. De 55 øer og holme ud for Sydfyn var under sidste istid landfast med Sydengland og Sydsverige – men nu er de hjem for øboere og rejsemål for naturbeundrere.

– Når man er her, skal man komme ud i naturen så meget som muligt. Om man vil sejle, vandre eller cykle kommer ud på ét, bare man kommer ud, for her er så smukt.

Hvad skal jeg vide om egnen?

– Man skal vide, at der er andet på Sydfyn end både på sundet. Selvfølgelig skal man ud at sejle og drikke et glas hvidvin, men der er langt mere at komme efter. Særligt Svendborg har en stor musikscene, bred litteratur og et mangfoldigt teater. F.eks. den nye festival, 5700 Summer, hvor der bliver spillet en masse musik rundt omkring i byens charmerende baggårde, og Den Sejlende Højskole, hvor man kan lære en masse, imens man sejler rundt på en træbåd. Eller tag med på Luna Parks sanselige byvandringer.

båd.jpg.jpg

Hvad skal jeg se?

– Danmarks Forsorgsmuseum er virkelig et spændene sted. Det er Skandinaviens eneste bevarede fattiggård, som lægger rammen om museet, der handler om samfundets skyggesider. Derudover skal man gå ned på Kammerateriet og købe en drink, sætte sig ved havnen og kigge efter den delfin, der holder til dernede. Den hedder Delle og lever frit – derfor er der selvfølgelig ingen garanti for at se den, men den viser sig ofte. Kammerateriet er et spillested, der ligger på den gamle værftsø, hvor industrien er nedlagt og kulturen opblomstret. Det er et virkelig fedt sted, som jeg vil anbefale på en sommeraften.

Hvor skal jeg spise?

– På Skarø ligger Café Sommersild, der er et af de bedste spisesteder hernede. De har en hjemmebygget røgeovn, hvor de røger laks og pølser, som de laver af deres får. De serverer gode drinks, og der er ofte folkemusik om sommeren. De serverer ofte platter med alt muligt hjemmelavet. Det kan være røget laks, tærte, hjemmebag og noget syltet. De serverer også toasts og almindelig cafémad, men alt er lavet af ordentlige råvarer og er meget smagfuldt. Ud over maden har de også nogle skurvogne, der er nydeligt indrettede, shelters og en sauna. Så hvis man kan komme med en båd eller færgen til Skarø, spise på Café Sommersild og overnatte der, bade og gå i sauna, så har man fået en helt særlig oplevelse.

cafesommersild.jpg.jpg
Café Sommersild på Skarø er et af de bedste spisesteder på Sydfyn. hvis man er til røget laks og pølse og lækre drinks.

Hvor skal jeg bo?

– Det kommer selvfølgelig an på, hvad man er til, men jeg synes, at man skal være så tæt på naturen som muligt. Næsten alle, der bor her, bader året rundt, så det synes jeg også, man skal gøre imens. man er her.  Det er ret unikt at vågne op til udsigten over sundet og kunne trisse ned og bade. Der er ret mange glamping-steder på egnen, så det vil jeg også anbefale folk at prøve. Det er fedt, at man kan blande luksus og natur. Der er blandt andet Tiki Camp på Langeland og Thorséng Nature Resort, hvor de også har spa. Hvis man er til ren luksus, skal man bo på Hotel Stella Maris. Det er byens dyreste hotel, men det ligger utroligt smukt og har en fantastisk udsigt over sundet. Ellers er byerne på Sydfyn fyldt medBed& Breakfast steder, som varierer meget, men dermed findes der også noget for de fleste.

Hvad er dit yndlingsspot?

– Jeg er helt vild med Thurø kirkegård. Jeg bor på Thurø, der er en ø ud for Svendborg. Øen er landfast via en dæmning, så her er nemt at komme over. Kirkegården herovre er noget helt særligt. Man har hentet inspiration i italienske forbilleder og bygget den i plateauer. Fra plateauerne har man udsigt over vandet, og det er uden tvivl Danmarks smukkeste kirkegård. Den kendte forfatter Tom Kristensen ligger også begravet her. Jeg kigger ofte på hans gravsten med det fine og tankevækkende citat: ”Bøjer jeg mig så dybt som jeg kan, vokser min verden sig stor”. Jeg tænker på, hvor stor verden bliver, når man f.eks. lægger sig i græsset og kigger op i himlen.

Tom Kristensen gravsten.jpg.jpg

LÆS OGSÅ: Guide: Camønoen – Kongerigets venligste vandrerute

Hvor skal jeg gå ture? 

– Her er virkelig mange stier. Jeg går selv ofte Thurø rundt, men der er uendeligt mange smukke ruter. Det særlige ved at gå ture her er duften. Det er svært at beskrive, men duftene her er virkelig kraftige. Når man går tur om foråret, vil man opleve, at der pludselig dufter helt vildt af syrener eller ramsløg. Det er næsten for meget, for idyllen virker så tyk, når man går igennem det smukke univers, som naturen her er.

Hvad skal jeg prøve?

– Man skal prøve Det usynlige teater, der er et app-baseret teater, som har fået stor succes. Der er tre ruter, en i Svendborg, en i Svanninge Bjerge ved Faaborg og en helt ny, der tager dig rundt på Langeland. I Svendborg hedder den Sundets Stilhed, og der er det Lars Mikkelsen, du har i ørerne, mens du vandrer ud langs sundet. I Faaborg hedder turen Under Isen og byder blandt andet på selskab af Pilou Asbæk og Sonja Richter, mens den på Langeland har et kæmpecast på tyve skuespillere. Man downloader app’en BaggårdTeatret og køber den tur, man gerne vil gå. Kultur og natur i ét – what’s not to like?

både på havnen.jpg.jpg

Anbefalet til dig