Michael Robak
SPONSORERET indhold

Kære Robak: "Skal vi holde ferie med vennerne?"

Hver uge svarer Michael Robak på spørgsmål om livets små og store dilemmaer.

Af: Kicki Thomsen
12. feb. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Michael Robak

Kære Robak
Vi har de sidste par år holdt sommerferie med et vennepar og deres tre børn. Sidste år var alt dog ikke kun fryd og gammen. Vi oplevede, at vi er meget forskellige, når det kommer til børneopdragelse. Vi var uenige om det meste. Fra småting, der handlede om, hvor mange is børnene måtte få – til måden, man skulle gribe ind på, når der opstod konflikter mellem børnene. Nu er vi kommet i tvivl om, om vi overhovedet har lyst til at holde ferie med vores venner til sommer. Vi voksne hygger os og har det rigtig godt i hinandens selskab, når vi bare mødes en enkelt eftermiddag eller aften. Eller når vi er sammen uden børn.

Men en ferie skal jo helst være hyggelig og dejlig for alle – også børnene. Vores store søn har meldt ud, at han faktisk ikke har lyst til at holde ferie med vores venner og deres børn i år. Han bemærkede utvivlsomt sidste års konflikter. Vi synes, at det er rigtig svært at skulle sige til vores venner, at vi ikke har lyst til at holde ferie med dem i år. Hvad tænker du, at vi skal? Håber på et godt råd.

Mange hilsener Den Rådvilde Mor

Kære Rådvilde Mor
Ferier er forstørrelsesglas. På både godt og ondt bliver alt meget tydeligere, når vi er tættere på hinanden i mange og lange dage. De små uoverensstemmelser, man kan have i et parforhold eller et venskab, bliver meget mere synlige, når man er ude at rejse. Jeg prøvede det selv for flere år siden, hvor jeg var på ferie med et sødt par fra min vennekreds. Vi havde lejet et hus for enden af en grusvej. Det var langt ude på landet, og derfor gik der flere dage mellem indkøbsturene. En formiddag, hvor vi var løbet tør for det meste, tog venneparret af sted for at handle. Jeg havde skrevet "vin" på indkøbslisten og havde ærlig talt ikke forestillet mig, at de søde venner tog det så bogstaveligt, for så havde jeg skrevet "vine". De kom med hjem med én flaske hvidvin, der skulle dække fire voksnes vinøse behov i tre dage. Det er muligvis mig, der er noget ferie-forslugen, men et fingerbøl vin til hver er ikke meget. Slet ikke når man er på ferie. Det viste sig selvfølgelig, at det ikke bare var vinen, der skulle spares på. Vores grænser for påholdenhed var helt forskellige, og vi kom heller aldrig sammen på ferie igen. Ingen af os foreslog, at vi skulle gentage succesen.

I jeres tilfælde er jeg ikke i tvivl. Det lyder, som om du bare mangler det sidste skub. Det får du her: I skal ikke af sted med vennerne til sommer, det bliver alt for anstrengende. For alle. Og meget forskellige syn på børneopdragelse er ikke noget, man lige kan tale sig til rette om, aftenen inden man skal af sted. Din søn har bemærket de dårlige vibrationer. Det har jeres venner sikkert også og har det muligvis på samme måde som jer. Jeg synes, at du og din mand skal planlægge ferien efter jeres egne ønsker. Hvis venneparret spørger til jeres planer, så siger du det bare, som det er: I er i fuld gang med at arrangere ferien, og jeres familie har behov for at komme alene af sted i år. Ærligt og u-sårende. Mere forklaring behøver man ikke at give.


LÆS OGSÅ: Kære Robak: Min mand virker ligeglad med dåbsfesten

LÆS OGSÅ: Kære Robak: Jeg kan ikke lide min søsters kæreste 

LÆS OGSÅ: Kære Robak: Min kollega er ulideligt humørsyg