Babys udvikling
Hey, jeg har lige travlt med at filme med fotografen, mor! Foto: Maria Sattrup
Vores Børn

Babys udvikling

Baby-dagbog: 6 måneder gammel

Hvor blev min lille baby af, spørger Maja i sin dagbog fra sin barsel med Theodor. Knapt et halvt år gammel elsker han at sjaske med skemad, synge i sengen – og at kysse på mor.

Af Maja Claver Thorsdal, Vores Børn, august 2014. 13.aug.2014 Børn
Faktaboks

Mor: Maja Claver Thorsdal, 25 år, studerende, på barsel.

Far: Mikkel Baarts Thorsdal, 25 år, læser til bygningskonstruktør.

Barn: Theodor, 6 mdr.

07.00
Theodor ligger og snakker i sin seng. Jeg puffer til Mikkel, og han står op og skifter hans ble. Jeg putter mig ned under dynen og lukker øjnene igen. Theodor og jeg skal til babysvømning i dag, så jeg har egentlig ikke tid til at sove mere. Jeg hiver mig modvilligt ud af sengen. Mikkel skal af sted.

07.40
Tid til at amme. Theodor spiser kun en enkelt gang om natten nu, og det er efterhånden mange timer siden, han sidst fik noget. Selv om den første lille mælketand er brudt igennem for nylig, synes jeg heldigvis ikke, jeg mærker noget til det. Til gengæld har Theo efterhånden ret svært ved at koncentrere sig om at spise – han skal hele tiden liiige holde øje med, om der sker noget andet, der er mere spændende. Han har fået for vane at ligge og vifte med den ene arm og gerne op i mit ansigt, når han spiser. Så tager han fat i alt, hvad han kan få fat i, næse, hage, læber, kinder, huden på halsen.

Det kan gøre ret ondt, så jeg prøver at holde ham i hånden i stedet, ikke altid med lige stor succes. Da han er færdig, ligger han og ser op på mig med store øjne. Jeg tager ham op og vil bøvse ham, men han griber fat i min ene kind og i de små nakkehår og hiver mit ansigt ind til sit og placerer en stor åben mælkeklistret mund på min kind. Jeg bilder mig ind, at det er et kys. Vi lægger os ned på hans legetæppe og leger lidt. Jeg lægger ham lidt på maven, selv om han lige har spist. Jeg ved, at der garanteret ikke går længe, før han selv vender sig om på ryggen igen. Han er blevet så stærk – og selvstændig!

LÆS OGSÅ: Babys udvikling: Fra første smil til første ord

08.50
Lille T gnider sig i øjnene, og jeg putter ham i voksiposen. Heldigvis lukker Theodor øjnene, da han får sutten, og voksiposen bliver lukket om ham. Så behøver jeg ikke gå i gården med ham, men kan lægge ham i barnevognen på altanen. Jeg skynder mig at tage et hurtigt bad, mens jeg studser lidt over, at han faktisk er et halvt år i dag. I badet kigger jeg ned på min krop og kan slet ikke forstå, at maven har været så stor og rund, at jeg næsten ikke kunne se mine egne fødder – og at han har ligget derinde. Bliver lidt bange ved tanken om, hvor hurtigt tiden går og ved tanken om, hvor stor min lille baby allerede er blevet … men så har jeg heller ikke tid til at stå der og fundere mere.

Jeg skal gøre klar til, at Theodor kan få en gang ske-mad, inden vi skal gå. Vi startede på skemaden ret tidligt. Faktisk var han kun tre en halv måned. Vi havde længe givet ham en flaske modermælkserstatning om aftenen, men den var han pludselig holdt op med at ville tage. Vi kunne tydeligt mærke, at han ikke fik nok i løbet af dagen ved kun at få mælk fra mig. Vi startede med risgrød og majsgrød, og det virkede, som om at det var lige det, der skulle til. Han var hurtig til at lære skeen at kende og god til at sluge maden. Så snart vi havde sat skemad på programmet, sov han også bedre om natten.

LÆS OGSÅ: Babyspa: Lille, lækker og velplejet

Læs videre på næste side …

10.00
Pludselig bipper en sms ind fra svømmehallen. En baby har kastet op i vandet, og de må lukke for hold resten af dagen. Jeg skynder mig at skrive det til min mødregruppe, som vi går til svømning med. Jeg foreslår, at de kommer hjem til os i stedet og holder legedag på Theos tæppe. Den er de heldigvis med på. Jeg når kun lige at smide alt Theos legetøj op i legetøjskassen, før han giver lyd fra sig på altanen.

For tiden vågner han og giver sig til at synge. Så kan man stikke hovedet ud, og så ligger han bare lige så roligt og nynner en lille melodi. Jeg elsker, når han vågner på den måde. Meget bedre end når han vågner med et hyl. Jeg giver ham en ren ble og bærer ham ud i køkkenet. Det er tid til hans formiddagshavregrød, som jeg har lavet på vand fra kogte æbler.

10.25
Theodor sidder i sin høje stol og spiser løs. Pludselig kløjes han i grøden, og jeg holder hans arme op over hovedet, mens han hoster. Jeg hoster med for at vise ham, at han skal hoste. Det synes han er sjovt. Til gengæld bliver jeg så badet i et springvand af havregrød. Tak for det lille T.

11.35
Det vælter ind med babyer og mødre. Bebserne bliver pakket ud og lagt på tæppet. Jeg lægger Theo ned til dem. Han giver sig straks til at lege, mens de andre børn ligger med store øjne og kigger på ham. Det er tydeligt, at han er på hjemmebane.

12.30
Theodor er træt igen – godt selskab tærer på kræfterne – og jeg må en tur i gården med ham og gå med barnevognen, til han sover. Vi drikker kaffe og snakker, mens de børn, der stadig er vågne, leger på tæppet. En enkelt har lært at møffe sig baglæns og sidder hele tiden fast mellem stolebenene.

LÆS OGSÅ: 3 mødre: De bedste tips til din barsel

13.20
Theodor vågner, og det er tid til mad igen. Så lister de af, mens jeg giver lille T mad. Bagefter får han en ren ble. Vi sætter os ind på tæppet, og jeg leger nogle fagtelege med ham, som jeg har lært til mandags-rytmik med mødregruppen. Bagefter tager jeg ham på armen og rydder lidt af bordet og henter vasketøj. Jeg lægger Theo på tæppet, mens jeg hænger det op i stuen.

14.40
Han bliver pludselig irriteret og pjevset. Vi sætter os i sofaen, og han får en lille tår mælk. Så falder han i søvn, og jeg pakker ham forsigtigt og lægger ham ud i barnevognen. Jeg rydder det sidste op og tager en mad. Men så beslutter jeg mig for lige at sidde et øjeblik i sofaen – finder et blad, som jeg kigger fraværende i.

Læs videre på næste side …


16.00
Theodor vågner og er helt ulykkelig – der er vist slut med hyggelige opvågninger med sang for i dag. Mens jeg ammer, kommer Mikkel hjem. Bagefter går Mikkel ud og skifter Theos ble. De lægger sig ind på tæppet, og vi snakker lidt om, hvordan dagen har været. Jeg går i køkkenet for at lave aftensmad til os og kartoffelmos til Theodor.

LÆS OGSÅ: 10 trin: Forstå din babys far

18.00
Mikkel går i gården med lille T. Vi spiser, mens han sover.

18.40
Theodor vågner, og Mikkel henter ham, mens jeg laver kartoffelmosen færdig. Så giver jeg bryst, og Mikkel giver mos bagefter. Theo virker stadig helt træt. Jeg sætter en cd på med klassisk hvilemusik, som vi spiller hver aften inden sengetid. Så tager jeg ham med ind til puslebordet og giver ham nattøj og natble på, mens jeg synger ‘Langt ude i skoven lå et lille bjerg’. Den passer perfekt i længden til, at jeg kan skifte det hele i et roligt tempo. Så kommer Theo ind og sidder på skødet af sin far i sofaen.

19.50
Jeg lægger Theodor ind i seng, men han kan ikke rigtig falde til ro. Jeg synger en godnatsang for ham. Jeg synger altid Pippis godnatsang til hr. Nilsson. Jeg fik selv sunget den højt ved puttetid, da jeg var lille. Lille T ligger og drejer hovedet, som når han søger brystet. Jeg tager ham op og ammer ham. Han falder til ro i mine arme, og jeg lægger ham og kysser ham godnat. Jeg står et øjeblik ved døren. Det virker, som om han er faldet i søvn. Jeg falder ned i sofaen ved siden af Mikkel og piller havregrød fra i formiddag ud af håret.

LÆS OGSÅ: Mor-rollen: Brug dine instinkter

21.30
Klokken er pludselig blevet mange. Jeg er træt og gør mig klar til at gå i seng. Mikkel er ikke træt endnu, så jeg lister ind alene og putter mig under dynen. I sengen for fodenden af min egen, kan jeg høre lille T trække vejret tungt.

02.00
Theodor sparker til dynen og laver lyde. Jeg sætter mig op og lægger ham til. Han når næsten ikke at vågne om natten, når han skal have mad. Men som regel er det ikke nok med sut, og han falder ikke til ro igen, før han har fået lidt mælk. Da han slipper brystet, lægger jeg ham forsigtigt tilbage og kryber selv ind til Mikkel igen.

06.00
Theodor er vågen. Han får lov at ligge en lille halv time og synge og pludre, inden Mikkel står op med ham. Jeg bliver liggende i sengen, så længe jeg kan. Vi skal hjem til min mor i dag og fejre Theos halvårsfødselsdag med mine bedsteforældre. Jeg glæder mig til at fejre min lille ‘store’, dejlige dreng.

LÆS OGSÅ: Baby-dagbog: 3 måneder gammel

dupa

Henter...