SPONSORERET indhold

12 måneder - Spise selv

Af: Uddrag fra bogen Tumlingekalenderen
18. feb. 2009 | Børn | Vores Børn

Væksten fra 1 til 2 år

Jeres barns kropsproportioner og udseende vil ændre sig meget i løbet af det kommende år. Fra at have været meget babyagtigt vil barnet få mere karakter. Hvor hovedet hos den etårige stadig er stort, og arme og ben er korte, vil kropsdelene nu langsomt få mere ”voksne” proportioner.

Barnet vil vokse 10-15 centimeter i det kommende år, og det vil tage cirka tre kilo på. Men specielt vægten kan være meget forskellig fra barn til barn. Lad være med at kigge for meget på vækstkurver i denne alder – kig på barnet. Ser det ud til at trives og have det godt, så er der ikke noget at være bekymret for.

Spise selv

Lad jeres barn øve sig på at spise selv, selv om det griser meget. Det er dejligt for barnet at mærke maden, og det er med til at udvikle sanserne og motorikken. At øve sig med ske er også sjovt og vigtigt. Det er en god idé indimellem at snige lidt mad ind i munden på barnet, hvis der ryger for meget ved siden af.

Hvis barnet kaster med maden eller kaster tallerkenen på gulvet, er det vigtigt at sige nej og stop og eventuelt fjerne tallerkenen. Omkring 15-16-månedersalderen vil de fleste børn kunne spise rigtigt med ske.

Helbredsundersøgelse og vaccination

Når jeres barn er et år, skal det til undersøgelse og vaccination hos egen læge. Lægen vil undersøge barnets generelle udvikling og færdigheder og give den tredje Di-Te-Ki-Pol og Hib vaccine (difteri, stivkrampe, kighoste, polio/børnelammelse og hib-meningitis).

Afvænning fra bryst og flaske

Jeres barn er nu så stort, at det kan spise og drikke nok til at undvære bryst/flaske. Man må amme sit barn, så længe man har lyst, men det kan i mange tilfælde være godt for både mor og barn at stoppe omkring etårsalderen. Ofte vil barnet sove bedre om natten, og de børn, der har lidt svært ved at spise, begynder ofte på det, når amningen/flasken ophører. Barnets tænder har heller ikke godt af det mælkesukker, som modermælken og erstatningen indeholder.

Hvis du vælger at stoppe, er det bedste råd til at stoppe dag-amningen/flasken at slutte fra den ene dag til den anden. Barnet vil ikke kunne forstå, hvis det må få mælk for eksempel om morgenen, men ikke om eftermiddagen. Når barnet begynder at ville have en tår mælk, for eksempel ved at søge efter brystet eller pjevse, så afled opmærksomheden og skab fokus på noget andet, eller lad far tage barnet.

Hvis jeres barn plejer at blive ammet, når I vågner, så lad mor stå op lidt før, så hun ikke fysisk er tilstede. I løbet af 2-3 dage vil jeres barn have glemt alt om amning og flaske. Hvis du stadig ammer om natten, så flyt ud af soveværelset nogle dage, og lad far tage over.

Vitaminer

Tidligere ville I nu være færdige med at give jeres barn D-vitaminer, men Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at alle børn får D-vitamintilskud indtil det er to år.

Kost

Appetitten vil ofte svinge i det kommende år. Jeres barn vokser ikke så hurtigt længere og har derfor i perioder heller ikke brug for så meget mad som tidligere. Barnet kan spise alt det, resten af familien spiser, og vil fortsat være ret interesseret i nye smagsoplevelser, men vær opmærksom på, at børn typisk bedst kan lide, hvis maden ikke er blandet sammen på tallerkenen. De vil gerne kunne se, hvad det er, de spiser.

De fleste forældre oplever, at deres børn er ”kræsne” i perioder. Det skal de have lov til at være. Lad være med at gøre for meget ud af det. Det kan hurtigt udvikle sig til en svær magtkamp. Prøv altid at gøre måltidet til en hyggelig stund. Tag det roligt – jeres barn skal nok trives fint, selv om det til tider er småt spisende. Barnet må godt gå over til de magre mælkeprodukter som for eksempel letmælk nu.

Pasning

Mange børn vil nu være startet i en eller anden form for pasningstilbud. Men det kan også være, at I først lige har fået tilbudt plads, og at jeres barn skal starte nu. Det er en god idé at bruge 8-14 dage på stille og rolig indkøring. På cirka 3. dagen kan barnet prøve at være der alene nogle timer.

Hvis jeres barn græder, når I går, må pædagogen eller dagplejemoderen tage over, holde barnet og vinke. Gør afskeden kort. Det kan for nogle børn gøre afskeden sværere, hvis I bruger for lang tid på at sige farvel. Det er meget hårdt at forlade sit grædende barn, men oftest holder barnet hurtigt op med at græde, når I først er ude af syne.

Søvn

De fleste børn har brug for en god nattesøvn og to gange søvn i løbet af dagen – 12-15 timer i alt i døgnet. Mange børn vil nu sove igennem om natten, men der kan være mange drømme i denne periode, og søvnen kan indimellem være urolig. Nogle børn er så glade for at stå oprejst, at de også rejser sig op i søvne i løbet af natten. Men de er ikke klar til at vågne, så I må lægge dem ned igen og sige godnat.

I løbet af en nat kan det godt blive til en del renden frem og tilbage for jer. Alternativet er at tage barnet over i jeres egen seng i løbet af natten, men det er noget, I forældre skal være enige om først.

Putteritualer

Jeres barn skal selvfølgelig være træt, når det skal puttes, men ikke overtræt. Et overtræt barn kan ikke falde i søvn. Så hold øje med de signaler på træthed, som barnet sender: Det kan være, at det gaber, gnider sig i øjnene, klør sig på næsen, river i ørene, græder, ikke vil have kontakt og så videre. Dét at komme i seng skal være en hyggestund og skabe tryghed hos jeres barn. Udover at give nattøj på og børste tænder, kan I kigge lidt i en billedbog sammen, og du kan synge en sang. Og så godnat.

Det er vigtigt, at I udstråler, at det er dejligt at komme i seng. Den etårige vil ofte rejse sig op og bøvle lidt rundt i sengen. Det er helt i orden. Hvis jeres barn bliver meget ked af det, kan I gå ind og putte ham/hende, synge lidt mere og gå igen.

12-13 MÅNEDER

Babytegn

Barnet har et langt større ordforråd og begrebsapparat, end mundens muskulatur er udviklet til at kunne sige. Ved at kombinere din tale med ”tegnsprog” kan du dels kommunikere langt bedre med dit barn i denne alder og dels hjælpe dit barn til hurtigere sprog-indlæring. I har sikkert allerede fundet på at omtale forskellige dyr som ”vov-vov” og ”mjav” – altså et lydsprog, som er nemmere end ”rigtige” ord.

Når I skal spise, kan du for eksempel pege på din åbne mund, mens du siger, at der er mad. Når det er puttetid, kan du forme en hovedpude med dine hænder, som du lægger hovedet på skrå på. Når du så samtidig siger ordet eller sætningen, du udtrykker med tegnet, bliver ordene også hurtigere forståelige for barnet.

Mellemmåltider

Barnet bevæger sig meget og har brug for meget energi, men mavesækken er stadig lille. Derfor kan jeres barn endnu ikke klare sig med tre hovedmåltider, men har brug for yderligere cirka tre mellemmåltider. Disse skal være sunde og nærende, og for eksempel indeholde brød, surmælksprodukter og frugt. Dog er frugt i større mængder ikke godt, da det kan give tynd mave. Søde sager duer slet ikke; de giver ikke barnet næringsstoffer, men tomme kalorier, og tager plads fra anden mad. Og så skader de tænderne.