SPONSORERET indhold

"Din søn mangler sin far"

Eva, som er alenemor til Noah på 4½ år, er ved at være desperat. Hun føler, at Noah kører hende rundt i manegen med sin vrede, og hun kan snart ikke holde til mere. Derfor har hun opsøgt familieterapeut Jesper Juul.

Af: Rie Helmer Nielsen, Junior, Maj 2009
20. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Eva føler ikke, at hun kan magte sin søn Noah og hans voldsomme vredesudbrud. Hun føler sig efterhånden som en mislykket mor. Eva er begyndt at blive hjemme med Noah, fordi hun synes, det er pinligt, når hun ikke kan håndtere konflikterne med ham. Han er tit meget ked af det, når hun afleverer ham i børnehave, og han bliver rasende, når Eva ikke vil, som han vil.

Jesper Juul: Hvordan er det med Noahs far?

Eva: Han er faktisk inde i billedet igen nu, og det tegner godt. De har ellers ikke set hinanden i to år. Jeg føler nu, at Noah er mere i balance og har knyttet sig til sin far igen meget hurtigt. I starten kunne han ikke huske ham, og Noah knytter sig normalt ikke så nemt til andre, så det er lidt vildt at se.

Jesper Juul: Når man er 4½ år kan man kun sige, hvad man har lyst til – ikke hvad man har brug for. Noah svinger mellem at ville have dig og ikke have dig, og det får mig til at tænke på hans forhold til sin far. Meget tyder på, at de fleste børn har en særlig forbindelse til den ene forælder. Man kan kalde det en intuitiv forbindelse, selv om det nu er lidt for alternativt for mig.

Det handler IKKE om, at barnet elsker den ene mere end den anden, og det handler heller ikke om, hvor meget forældrene er sammen med barnet – hvad denne sag jo er et tydeligt eksempel på. Det handler om, at barnet skal lære, hvordan man lever, helt enkelt. Og det er det, Noah mangler fra sin far. Det betyder ikke, at Noah skal BE-læres om livet af sin far. Han skal i stedet optage viden om livet, som en plante optager ilt, simpelthen ved at være sammen med sin far.

Hvis jeg skal oversætte Noahs frustration, så siger han: ”Jeg mangler noget!” Og her er det meget vigtigt at huske, at der er stor forskel på at savne noget og mangle noget. Man kan savne og lære at leve med det, men det er et problem, hvis man mangler noget. Det, Noah siger, er: ”Jeg mangler det her rigtig meget, og jeg skal have det NU!” Så kommer du med et alternativ – nemlig dig selv – og så siger han ”Det er ikke det!”. Det er smertefuldt for dig at være hans mor, fordi du hele tiden bliver diskvalificeret. Ikke på grund af det du er – men det, du ikke er.

Det handler ikke om, hvor vidt Noah savner og elsker sin far, men om den her særlige forbindelse. Hans far har noget at byde på i kraft af den forbindelse, som du ikke har. Beviset er, hvor hurtigt Noah falder i hak med sin far. Det er, som om Noah kommer med et stik, og nu har fundet ud af, at det er her – i hans far – at stikket passer.

Eva: Jeg føler også, at de to har en connection, som jeg slet ikke har med Noah, og jeg tænker, hvor kommer den fra?

Jesper Juul: Vi kan spekulere længe over hvorfor og hvordan. Men den gode nyhed er, at det IKKE er dig, der er noget i vejen med.

Eva: Det har jeg følt!

Jesper Juul: Det kan jeg sgu’ godt forstå! Men det er det ikke. Noah har simpelthen manglet noget, – og det har ikke noget med følelser at gøre. De fleste mennesker, der ser tilbage, kan identificere, hvem af deres forældre, de selv har haft det sådan med. Man kan også sagtens overleve, uden at den forbindelse er aktiv, men det er meget bedre, hvis den er aktiv. Jeg havde selv den forbindelse med min far, men desværre var den kun aktiv i cirka 15 sekunder.

Eva: Jeg har troet, der var noget galt med Noah. Han bliver så frustreret, og jeg kan intet gøre.

Jesper Juul: Nej, det kan du ikke. Men der er god udsigt til, at hvis der bliver mere samvær og leg mellem Noah og hans far, så vil der også komme mere efterspørgsel på det, du har at byde på. Når du nu får den her samtale skrevet ud, så må Noahs far lynhurtigt læse udskriften og tænke sig alvorligt om, hvad han gør med den her forbindelse. Noahs liv afhænger af, hvordan hans far tilrettelægger sit liv, og det kan betyde, at far må gå på nogle kompromisser.

Eva: Planen er nu, at han skal have Noah hver anden weekend.

Jesper Juul: Hvorfor har de ikke set hinanden fast?

Eva: Fordi Noahs far har meldt sig ud af hele familien. Han har for eksempel ikke overholdt sine aftaler, og han er meget egenrådig. Noah ligner ham meget. Han gør også tingene på sin egen måde.

Jesper Juul:
Noahs far bliver nødt til at tage stilling til det, for han kan ikke efterlade Noah hos dig igen. Og så er det også vigtigt for Noah at have en mor i god form.

Eva: Ja, det har jeg ikke været.. Jeg har faktisk isoleret mig. Jeg gad ikke være sammen med andre mennesker, fordi jeg følte, at Noah styrede mig, og at andre tænkte ’Hvorfor siger hun ikke fra?’. Men det kunne tage halvanden time med skrigeri og raseri, hvis Noah for eksempel ville have, at jeg satte mig på en anden stol, eller at jeg skulle drikke af en anden kop. Og jeg har følt, at det var forkert ikke at sige fra over for ham.

Jesper Juul: Det var netop ikke forkert.

Eva: Der var hele tiden konflikter. Der var skrigeri fra morgen til aften. Jeg hadede mig selv, og selv om man ikke må sige det, så hadede jeg også Noah. Jeg hadede hver eneste dag. Alle de kampe. Og dagen efter var det igen det samme… Så jeg har bare prøvet at finde ud af, hvordan jeg kunne gøre det tåleligt, og det har så været ved at give efter.

Jesper Juul: Jeg vil foreslå, uanset hvad der sker med hans far, at du hurtigst muligt, for eksempel, når du kommer hjem i dag, siger til Noah: ”Jeg har været så ked af vores slagsmål, så nu har jeg talt med en mand, der har forstand på børn, og han har sagt sådan og sådan: At far er vigtigere for dig, end vi har troet, at du mangler far, og at du ikke hader mig, men at far skal være der meget mere, end han er”.

Det er meget vigtigt, at du ikke siger det pædagogisk, – du skal tale til ham som til en veninde. Så vil du se – hvis jeg har ret – at enten græder han, eller også bliver han enormt glad. I begge tilfælde slapper han helt af i kroppen. Du får en lynhurtig kvittering. For det bliver en lettelse for ham. Det er jo også et mysterium for ham: ”Hvorfor er jeg så ond ved min mor, for hun er jo sød nok?”. Han er så gammel nu, at det kan han godt mærke.

Hvis vi bruger et billede fra madens verden, så er det sådan, at i Noahs opfattelse er far forretten og hovedretten, og mor er dessert. Og Noah har ikke til sinds at nøjes med dessert. Han har en stærk vilje. Ligesom sin far. Sandsynligvis taler vi om en grundlæggende ensomhed i Noahs far også. En relation til Noah ville være enormt godt for dem begge to.

Eva: Det vigtigste er, at de er sammen.

Jesper Juul:
Ja, og at du forbereder dig på, at det kan være nødvendigt, at Noah på et tidspunkt er meget mere sammen med sin far end med dig. Men du har jo været klar over, at den særlige forbindelse ikke er mellem dig og Noah. Du er jo ikke sentimental omkring det her.

Eva: Nej, jeg ønsker jo bare, at Noah er glad. For eksempel når jeg henter ham i børnehaven, så kan jeg se, at han bliver glad for at se mig, men i stedet for at kramme mig, slår han mig.

Jesper Juul: Der sker nok det, at hver gang han ser dig, så føler han, at han får spisekortet, men han får ikke maden. Så derfor bliver det sådan.

Eva: Hvad gør jeg for eksempel, når han siger, jeg skal drikke af et andet glas?

Jesper Juul: Jo mere hans far er i stand til at stille op med en eller anden form for stabilitet, jo mindre vil der være af den slags. Ellers er det kun et spørgsmål om at sige det til ham: ’Jeg ved godt, du ikke er tilfreds med mig, men det betyder ikke, at du bestemmer over mig, det gør jeg selv nu. Hvis du er utilfreds med det, må du snakke med far om det’. Nu bliver Noah i stand til at høre, og det har han ikke været før.

Eva: Jeg kan også allerede mærke, at det har hjulpet også at flytte ham til en mindre børnehave.

Jesper Juul: Ja, og ved du hvorfor? Fordi når han mangler sin far, mangler han selvfølelse. Han kan ikke føle sig sikker i sig selv og må have en slags stillads omkring sig, og så er en mindre børnehave bedre end en stor, for her mister han sig selv. Han bliver usikker på, hvem han selv er.

Eva: Jeg har følt, at han ikke var i balance med sig selv og ikke havde selvtillid.

Jesper Juul: Han mangler selvfølelse. Og det er det alvorligste. Jeg håber, at hans far er villig til at tage udfordringen op. Noahs far lyder heller ikke uansvarlig, han er bare anarkist. Ingen skal bestemme over ham. Så der er al mulig grund til at se frem til en roligere fremtid, meget snart. Og nu kan det være, at du – Eva – kan få dig et liv også.

Eva: Ja!

Jesper Juul: God fornøjelse!

På næste side kan du læse, hvordan det gik…

SÅDAN GIK DET:

Eva: Efter mødet med Jesper Juhl var jeg utrolig lettet og glad. Omverdenen har jo set på mig som alt for blød og eftergivende og Noah som en møgunge. Men jeg har selv følt, at Noah havde det dårligt, jeg kunne bare ikke finde ud af, hvad der var galt. Nu faldt det på plads. Jeg startede så med at tale med Noahs far og fortælle ham, hvor vigtig han er i Noahs liv, og at han er nødt til at være der for ham. Derefter talte jeg med Noah om, at han har manglet sin far, og at han nu skal til at være i hans liv.

Jeg fik præcis den reaktion, Jesper havde forudset: Noahs skuldre faldt helt ned, og han grinede og gav mig et knus for første gang i mange år! Siden har Noah været hos sin far så meget han har haft lyst til – typisk 2-3 dage ad gangen – og det har hjulpet helt fantastisk. Hans vredesudbrud er blevet færre, og det er, som om han har fået mere lyst til også at være sammen med mig, nu hvor jeg ikke er der hele tiden. Han er stadig en dreng med temperament, men nu har jeg fået selvtillid til at stå ved min måde at takle ham på – også selvom andre ruller med øjnene.


{fact}Om Jesper Juul

Jesper Juul er, siden han i 1995 skrev Danmarks mest solgte bog om børn, Dit kompetente barn, blevet betragtet som en af Skandinaviens førende familie- og børneterapeuter. Siden da har han udgivet en lang række populære bøger om familieliv. I 2003 stiftede han Familielaboratoriet, som tilbyder en lang række seminarer til forældre i hele Danmark. Se mere på www.familielaboratoriet.dk{/fact}

Vil du VINDE en dag med Jesper Juul?
Har du et problem i din familie, som du gerne vil have familieterapeut Jesper Juuls råd til at løse?
Så kan du blive den heldige vinder af en coaching med en af Danmarks mest respekterede familieeksperter. Din historie vil blive beskrevet i Junior under fuld anonymitet. Skriv til familie@juniormag.dk