Tag gode billeder af børn
SPONSORERET indhold

Fotoskole: Tag de bedste feriebilleder

Pas godt på dine rejseminder med de fineste feriebilleder. Fotograf Frederikke Brostrup deler ud af sine bedste tips.

Af: Marie Wiuff Kruse og Mette Siemann Simensen Foto: iStock
02. aug. 2017 | Børn | Vores Børn

Du husker sikkert, hvordan du blev stillet op til foto foran iskiosken, Peterskirken eller hotellet som barn – med en direkte opfordring fra mor eller far om at smile (stort).

Billederne skulle helst sidde lige i skabet, for de var dyre at fremkalde – og resultatet kunne først ses, når I for længst var vendt hjem, og filmrullen var byttet ud med et chartek fyldt med mere eller mindre vellykkede feriefotos.

LÆS OGSÅ: Foto: Magiske billeder af legende børn

I dag er du (heldigvis) ikke længere begrænset på samme måde, for med digitale kameraer og mobiltelefoner kan du straks se, om din dobbelthage tager sig ekstra stor ud, om børnene mod forventning rækker tunge, eller om du rystede lidt for meget på hånden, da du skød løs. Pyt – du tager bare et nyt billede. Eller 10. 

Sådan lyder budskabet fra Frederikke Brostrup, hvis bedste råd er at knipse derudad, for måske findes det allerfineste billede i det uperfekte øjeblik. 

Billeder af børn

Når du skal tage billeder af dine børn, er fotografens råd – stik mod fortidens fotofiduser – at undgå at forstyrre børnene i deres leg. Fang i stedet den stemning, de befinder sig i. Måske er de dybt optaget af at bygge et sandslot. Eller øver sig i at hoppe i poolen selv. De behøver ikke kigge i kameraet og smile imens. Tag billeder af alt det, du nyder at betragte hos dem. På den måde fanger du netop de historier, du bliver allergladest for, når du kommer hjem; de naturlige feriestunder og øjeblikke, som er umulige at planlægge og posere sig frem til.Gå ned i børnehøjde, når du fotograferer ungerne. Herfra kan du fange de gode detaljer og de rigtige proportioner. Samtidig får du chancen for at zoome ind på vigtige detaljer, såsom børnenes fødder i sand, fedtede isfingre med afskallet neglelak eller små dun på en barnepande i sollys. Vær dog obs på, at zoom på mobilkameraet forringer billedkvaliteten – gå i stedet tættere på).Tænk over at tage billederne fra andre vinkler. Det kan være, mens du ligger på maven eller står på en stol eller et stendige. Et billede af børnene bagfra, mens de løber eller går med hinanden i hånden, kan blive nærmest poetisk.Giv evt. børnene lov til at lege fotograf – de små har ofte et sjovt og spændende perspektiv på verden og ser noget andet gennem linsen end vi voksne.TIP! Køb et stort memorycard – gerne med 32 gb inden afgang, så I ikke er begrænsede af plads på kameraet.

Fotos af natur og landskaber

Noget af det bedste ved at være på ferie er udsigten til noget andet end det vante. Smukke bjerge, lækre sandstrande og azurblå bølger, så langt øjet rækker. Det er let at lade sig betage. Men også værd at overveje, hvor mange natur- og landskabsbilleder, du i virkeligheden gerne vil have med hjem.Tag dig tid til at finde de steder, som favner alt det fantastiske allerbedst. Hold øje med, at horisonten er vandret, og brug gerne et par sekunder ekstra på at overveje kompositionen i billedet. Er det for eksempel bedst, at ­familien står ude i siden, så de ikke ‘tager udsigten’? Og er der mulighed for at skabe dybde med en for- og mellemgrund – for eksempel dit barn, en blomst eller en badebold? Udsigten til smuk natur kan fungere som det perfekte bagtæppe og give en flot dybde i et børneportræt. Snup det på stranden, på udflugten til den lille bjergby eller på hotelbalkonen. Pep eventuelt portrættet op ved at lave lidt sjov og ballade – så smilet hos den lille kommer naturligt frem. 

Redigering 

Gode redigeringsapps til telefonenSnapseed: Superbrugervenlig og giver mulighed for både at arbejde med manuel justering (lys, kontrast, rotering etc.) og har et stort udvalg af lækre filtre.Gode redigeringsapps til computerenWindows 10 har et indbygget billedbehandlingsprogram, som du finder ved at klikke på Start-knappen og vælge ‘billeder’. Markér et billede, og klik på blyantikonet ‘rediger’. I programmet kan du klare alt det basale, såsom at beskære, rette en skæv horisont samt justere lys og farver. Du kan også give billederne forskellige retroeffekter.GIMP er det mest populære gratis billedredigeringsprogram. Det er let at gå til, men dybest set handler det om at finde det redigeringsprogram, du lettest navigerer i – de ­fleste computere har et fint billedbehandlingsprogram ­indbygget, og det fungerer for de fleste. Brug tid på at udvælge de billeder, som rummer jeres ferie allerbedst – og vær modig i udvælgelsen. Det behøver ikke være så pænt – billeder med børneskænderi og gråd kan være lige så værdige blandt ferieminderne som smilene. Slet alle de billeder, der ikke klarer den endelige udvælgelse. De er alligevel overflødigt fyld. Leg lidt med farvemulighederne Det samme billede kan have forskellige udtryk, afhængigt af om det er i sort-hvid eller farve.  LÆS OGSÅ: Sjove fotos: Utrolige undervandsbabyer

Telefonen

Fotografer ikke direkte fra Instagram – billederne bliver gemt i en al for lav opløsning. Fotografer ikke med filtre på – opløsningen bliver dårlig. Filtre kan du lege med ­efterfølgende. Stil skarpt ved at trykke på det spot på skærmen, du ­ønsker skal være skarpt.Brug minimalt blitz. Blitz kan dog med fordel bruges i modlys på en strand, så ­personerne oplyses. Forsøg altid at fotografere i skyggen eller med solen i ryggen, når du fotograferer med din telefon. Det er for svært at styre lyset, når du fotograferer i modlys – på den anden side vil de fleste misse meget med øjnene, hvis de får solen lige i ansigtet. Lyset i skyggen på en sommerdag er altid blødt og giver ikke hårde skygger i ansigtet.Vent med at slette billeder, til du kommer hjem og har billederne på computerskærmen – der kan gemme sig guld i et umiddelbart uskarpt billede.TIP! Lys er alfa og omega. De allerbedste chancer for smukt lys får du først og sidst på dagen – det, der blandt fotografer kaldes for ’den gyldne time’. 

Spejlrefleks-kamera

Det er tungt at slæbe rundt på, så tænk over, hvornår det skal i brug. Tag det med, når du har lyst til at bruge lidt ekstra energi på at tage billeder, eller hvis du gerne vil forevige bes­temte oplevelser i særlig god kvalitet.

Leg med selvudløseren og tag sjove billeder, hvor I alle sammen er med – brug et kamerastativ eller sæt kameraet på et fast underlag.

Sæt ISO’en op og blænde- og lukketiden ned, hvis du fotograferer indenfor, hvor lyset ikke er så godt. ISO-funktionen findes på alle spejlreflekskameraer og afgør, hvor kraftigt lyset ­bliver ­opfanget. Jo lavere du sætter din ISO, desto mindre lys opfanger sensoren. Det vil sige, at billedet bliver mere skarpt end et billede med høj ISO, da disse bliver meget grynede.

Bruger du flash, så medbring en flash med ­roterbart hoved. Drej den op mod loftet eller bagud – det giver det bedste resultat.