Lær klokken
SPONSORERET indhold

Jeg vil lære klokken, mor!

Der er grund til at klappe, når junior kan klokken, for det er svært. Rigtig svært! Men unægtelig praktisk at kunne. Få inspiration til at lege forståelsen ind hos dit lille skolebarn.

Af: Karen Greve
15. nov. 2011 | Børn | Vores Børn

Hvornår kan vi begynde at øve klokken?
Det bedste er at begynde, når dit barn selv viser interesse. Måske hører du pludselig spørgsmål som ‘hvornår er klokken 11?’, og ‘er klokken fem tidligt?’. I skolealderen bliver dit barns dag for alvor skemalagt, så selv om junior ikke kan klokken, så ved han godt, at klokken 11 spiser vi frokost, klokken 13 går vi i SFO, og om fem minutter ringer klokken. Hvis dit barn virker nysgerrig efter at forstå, hvad tidspunkterne sådan nærmere går ud på, så skrider du til handling!

Trin 1 Køb et timeglas
Et gammeldags timeglas er genialt til at give dit barn en fornemmelse af, hvad tid er for en abstrakt størrelse. Når sandet er løbet igennem glasset, så er der gået et minut. Det er til at forstå. Du kan eventuelt købe et par stykker i forskellige størrelser for at vise forskellen på et minut og fem minutter.

Trin 2 Hel og halv i farver
Videre til det rigtige, runde ur: Tegn et ur på et stykke papir, og lav visere i to farver. Det kan være svært at se forskel på en lille og en stor viser. Vis, hvordan viserne står, når klokken er hel og halv.

Trin 3 Fortæl en historie
Der skal være en historie, hvis du skal holde en seksårigs interesse fanget. Det kan være, at der sidder en dreng og spiser aftensmad klokken seks. Klokken syv må han få en is. Så, mens viseren bevæger sig til kvart over, spiser han sin middagsmad færdig. Viseren rykker videre til halv, mens han leger med lego. Så spiller han kort med sin far, mens viserne når hen til ti minutter i syv, og så kan han lige nå ud at tisse, inden klokken er istid.

Trin 4 Lav jeres eget øve-ur
I kan meget let lave et ur til at øve på af en paptallerken, papirvisere og et par klips. Gør det til en del af legen at fremstille uret, så dit barn selv kan skrive 5, 10, 15, 20, 30 og så videre langs kanten. Bagefter kan I øve jer med konkrete eksempler som ‘når vi står op, så er klokken sådan, og når vi ser Disney Sjov, så står viserne sådan’.

LÆS OGSÅ: Børn og tidsfornemmelse: Hvornår er det fredag?

Kilde: Mette Frank, børnehaveklasseleder.