Babys udvikling
SPONSORERET indhold

Kan din baby lege selv?

Hvis bare baby dog kunne lege lidt alene, så du lige kunne nå at få et bad … Få de gode råd til, hvordan du lærer din baby at underholde sig selv – i et lille stykke tid.

Af: Karen Greve, Januar 2009
30. jun. 2009 | Børn | Vores Børn

Baby pludrer lidt med ranglen og nulrer sine tæer, mens du går i bad. Eller sutter veltilfreds på sutten og lytter til en vuggevise, mens du laver kaffe.

Er det heller ikke sådan hjemme hos dig? Synger du i stedet hektisk for en mildest talt utilfreds baby placeret lige uden for brusekabinen? Laver du kaffe med én hånd? Og får du ikke lige klippet dine tånegle i tide?

Så er du ikke alene. For når vi taler om barnets første leveuger, så handler tilværelsen om tryghed. Og det får barnet i din favn, fortæller afspændingspædagog Gitte Pedersen, der gennem 26 år har undervist på kurser for gravide og nybagte familier.

“Inden for de første syv-otte uger vil de fleste børn helst være på arm hos mor og far hele tiden. De vil høre hjertelyd og åndedræt og mærke kropsvarme. Det giver ikke så meget mening at lægge de helt spæde for sig selv, for de har ikke redskaber til at få noget ud af det,” siger Gitte Pedersen.

Otte uger og klar til leg

Men efter de første par måneder er de fleste børn dog parate til at lege lidt på egen hånd. Og så gælder det først og fremmest om at finde et godt tidspunkt for din baby.“Fra cirka otteugersalderen giver det mening at lade baby ligge for sig selv. Det er faktisk vigtigt, at barnet kan ligge lidt. Det skal mærke sig selv, arbejde med sig selv og få løftet det der tunge hoved lidt op,” siger Gitte Pedersen og fortsætter:“Efter stimulation i små doser har små børn brug for hvile, og der kan de fint ligge lidt selv. Hvis du leger med barnet efter lur og mad, så kan det sagtens ligge og tage verden ind i et mere roligt tempo bagefter.”Når barnet nærmer sig 12 uger, kan det begynde at gribe ud efter ting eller sigte på at få fat i dem, og her kommer en periode, hvor det lille menneske godt kan være alene og underholde sig selv op til 15-20 minutter ad gangen. Baby begynder måske at rulle og får hovedet højere op, når den ligger på maven. Så kan barnet bedre underholde sig selv, fordi det kan bruge kroppen mere. Nogle kan endda selv koble ud og lægger sig simpelthen til at sove midt i legetøjet, når de har fået nok. Andre har måske brug for at blive taget væk og puttet, når de er færdige med alenetiden.

Spot signalerne

Gitte Pedersen råder dig til at være opmærksom på barnets små tegn. Sæt dig ned, og se på dit barn. Gnider baby sig i ansigt og øjne? Kigger han væk? Laver han suttelyde, når du stryger ham på kinden? Er hans lyde glade, trætte, frustrerede? Du får et tegn fra barnet, hvis du er tålmodig nok. Og dermed bliver du også bedre til at ramme det rette tidspunkt for at lege alene.Du kan derimod ofte gå fejl af din babys behov, hvis du for hurtigt prøver mange forskellige ting, når baby græder. Sæt tempoet ned, og kom barnet i møde i stedet, råder Gitte Pedersen.“Børns tempo er meget langsommere end voksnes. Når vi beder børn om noget, har de brug for at reflektere, og det foregår langsommere, end vi voksne ofte forventer. Det gælder også spædbørn,” siger hun og forklarer:“Når dit spædbarn græder, vil du selvfølgelig gøre alt for at standse gråden. Derfor prøver du typisk en masse ting i hurtig rækkefølge, og det går alt for stærkt for den lille.”

Svingende interesse

Det er også en god idé at huske, at babyer gennemgår en rivende udvikling i deres første leveår. De veksler mellem glæde og tilfredshed på den ene side og utålmodig frustration på den anden. Den ene dag er Peter Plys-uroen det kæreste eje, den næste dag tjatter barnet utilfreds til den.

Gitte Pedersen anbefaler, at du læser bogen 60 vidunderlige uger, der beskriver barnets udvikling fra nyfødt til 20 måneder. Bogen beskriver de såkaldte tigerspring, som er nogle forandringsfaser, dit barn gennemgår. For eksempel er der perioder med utryghed, hvor din baby pludselig reagerer på en rivende udvikling ved at afvise et ellers populært aktivitetscenter og bare vil være på din arm et par dage. Det kan være rart at være forberedt på disse perioder i barnets udvikling, hvor aleneleg måske ikke lige er sagen, men din arm klart er at foretrække.