Søskende
SPONSORERET indhold

Søskenderækken: Ældst, yngst eller midtimellem?

Storesøster er fornuftig – altid mors lille hjælper. Lillebror overlever på charmen – og får aldrig et lederjob som voksen. Eller hvad? Hør, hvad dit barns rolle i familien betyder, og få gode råd til, hvordan du støtter hvert barn bedst muligt.

Af: Rikke Dinnetz
13. okt. 2011 | Børn | Vores Børn

Det spiller en afgørende rolle for, hvordan dit barn udvikler sig og trives i familien, om han eller hun er din førstefødte, dit mellembarn eller din mindste.

Det fortæller den svenske forsker i søskenderelationer, Elisabeth Schönbeck, der også er adfærdspsykolog, pædagog og forfatter til bogen Ældst, yngst eller midt- imellem.

– Vi fortsætter alle med at opføre os, som vi gjorde som børn. Som du relaterer til dine søskende og forældre, sådan kommer du også til at relatere til din familie og dine kolleger som voksen, slår hun fast.

LÆS OGSÅ: Myter om søskende

Ifølge Elisabeth Schönbeck er der en klar tendens til, at vi forældre kommer til at behandle vores barn nummer et, to og tre på en forholdsvis stereotyp måde.

Pseudotvillinger 

For eksempel stiller vi ofte høje krav til barn nummer et, som vi roser for alle dets præstationer.Mellembarnet får mindre opmærksomhed, men bliver til gengæld mere social og fleksibel. Og så er der familiens mindste, som vi tit kommer til at fastholde i babyrollen.Foruden dit barns placering i søskendeflokken spiller det en rolle, hvor mange år der er imellem dine børn.LÆS OGSÅ:
Har du også et yndlingsbarn?Mest stereotype bliver rollerne, hvis der er tre-fire år mellem hvert barn. Er der blot halvandet år eller mindre imellem dine unger, er de såkaldte pseudotvillinger.

Husk den store stadig er lille

– Udfordringen med pseudotvillinger er at huske på, at jeres store stadig er lille, forklarer Elisabeth Schönbeck.Hun fortæller, at udfordringen er størst, hvis din ældste er en dreng, og din yngste en pige.Så kan det nemlig være, at din pige overhaler sin storebror, fordi piger generelt udvikler sig hurtigere end drenge.– I så fald er det vigtigt at rose din dreng ekstra meget, så han ikke mister sit storebrormandat og får dårligt selvværd. Den klassiske fælde er nemlig, at vi som forældre siger ‘hvor er du dygtig til at spise pænt’ til lillesøster, mens vi siger ‘nu må du altså snart lære at lade være med at spilde!’ til storebror, siger hun.

Funktionelle enebørn

Er der omvendt seks år eller mere mellem dine børn, er de ‘funktionelle enebørn’ og har samme personlighedstræk som enebørn. Forholdet mellem dem er da gerne ret ukompliceret.De leger ikke med det samme legetøj og konkurrerer ikke om jeres opmærksomhed, fordi de har brug for noget forskelligt.Vil du undgå at opdrage dine børn stereotypt, er det vigtigt, at du ikke kommer til at ‘detronisere’ dit ældste barn (det vil sige ‘afsætte din ældste fra tronen’, red.), når der kommer en lillebror eller lillesøster.LÆS OGSÅ: Søskende bliver klogere af at skændes– Lad stadig din store komme ind og putte hos jer og være med, når du ammer, så han ikke føler sig afvist, råder Elisabeth Schönbeck.

Sådan undgår du søskende-fælderne

Er det for sent at følge det råd, så fortvivl ikke, for du kan stadig nå at tænke på, at begge børn skal have plads på tronen.

I virkeligheden handler det bare om, at både små og store søskende får masser af kram og nærhed og bliver anerkendt som de hele mennesker, de er.

Det vil sige som både dygtige, sjove, kloge, kreative, empatiske, musikalske, boglige og så videre – så hvert barn ikke kommer til at få en for ensidig rolle derhjemme.

Derudover er det bedste, du kan gøre, at hjælpe hvert af dine børn til at udnytte sine potentialer, lægge mærke til, hvad de hver især er gode til og ikke sætte dem i situationer, hvor de konkurrerer med hinanden.

Det går ud over deres indbyrdes relation, fordi de dybest set kæmper om din kærlighed.

– Sæt ikke dine børn på samme svømmehold. For så kan det være, at din yngste lærer at svømme først, og det er hårdt for din ældstes selvværd, råder søskendeforskeren.

LÆS OGSÅ: Søskende bliver klogere af at skændes

LÆS OGSÅ: Hjælp dine børn til at blive gode søskende

LÆS OGSÅ: Kærligheden til dine børn kan godt være forskellig