Ide til madpakke
SPONSORERET indhold

Lækre opskrifter til nem madpakke, dit barn kan være med til

Mangler du ideer til madpakker, der ikke kommer retur med indholdet intakt, så tag dine børn med i køkkenet. Kostvejleder Lene Hansson giver ideer til madpakken.

Af: Karen Greve Foto: Getty Images
02. feb. 2010 | Børn | Vores Børn

Der er ikke noget i vejen med rugbrød og leverpostej. Slet ikke. Nogle børn har det bare med at skrabe pålægget af og efterlade brødet krøllet sammen i madkassen.

Andre børn er de fødte gourmeter og elsker muslinger og sushi, men ikke nødvendigvis makrelmadder i madpakken. Til gengæld er rigtig mange børn vilde med at lave mad, så løsningen er at lade dem være med og selv bestemme, hvordan madkassen skal komponeres.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd om madpakker

– Børn skal selv være med til at lave deres madpakke, for så siger de ikke nej til den. Det er pludselig deres egen kreation, siger Lene Hansson, kostvejleder, tv-vært og forfatter til adskillige bøger om sund kost og livsstil.

Lad børnene eksperimentere i køkkenet

Kan det ikke lade sig gøre at tage ungerne med hver eneste dag, så lav nogle månedlige maddage, hvor I fremstiller frikadunser og grovboller til madpakkerne, som kan fryses til senere.Det er vigtigt at give børn lov til at eksperimentere med maden, og de skal endelig bare smage undervejs, pointerer Lene Hansson.LÆS OGSÅ: Derfor skal junior hjælpe til
Lene Hansson anbefaler, at vi fra begyndelsen gør det til en vane at have vores barn i køkkenet, når familiens mad tilberedes.

Lad de små dufte til maden

De små under to år kan smage på og dufte til mange forskellige madvarer. Fra to år kan børnene godt være med til at blande en salat eller anrette mad i skåle.Større børn kan være med til det meste, så længe du holder godt øje med knive og andre farlige køkkenredskaber.Lene Hanssons fem sunde madpakker:

Madpakke 1: Veggie wrap

To tortillapandekager

Fyld af:
1 håndfuld babyspinat
1 gulerod
6 sukkerærter
1 avocado
2 spsk oliventapenade

Dressing:
2 spsk cremefraiche 9 %
1 spsk tomatsauce
1 tsk kryddersalt
1 tsk krydderpeber

Sådan gør du:

Bland alle ingredienser til dressingen, og fordel den over pandekagerne med en ske indtil en centimeter fra kanten. Læg spinatblade på. Skræl guleroden, og skær den i meget tynde stænger. Skær sukkerærter og avocadokødet i fine skiver. Fordel fyldet på pandekagerne, og slut af med en klat oliventapenade øverst. Rul pandekagerne sammen, skær dem eventuelt i mindre skiver, og sæt en tandstik igennem.

Tip: Avocado kan sagtens holde et par timer i madkassen, hvis du presser lidt citronsaft på stykkerne.

Madpakke 2: Kalkundeller med gulerodssalat 

Ingredienser:
50 g hakket kalkunkød
½ løg
1 fed hvidløg
1 tsk kryddersalt
4 spsk hakkede friske urter (f.eks. rosmarin og persille)
1 spsk olivenolie2 gulerødder
½ løg
1 håndfuld solsikkekerner
1 tsk kryddersalt
2 spsk olivenolie

Sådan gør du:
Hak løget fint, og pres hvidløget. Bland begge dele med kalkunkød, kryddersalt og finthakkede urter. Form farsen til deller, og steg dem i olivenolie på en pande, til de er gyldne. Skræl gulerødderne, og riv dem og løget. Bland med de øvrige ingredienser.

Madpakke 3: Fiskefrikadeller med urter

Ingredienser:
1 skalotteløg
300 g hakket fiskekød
2 spsk kapers
1 tsk kryddersalt
1 tsk krydderpeber
2 spsk solsikkekerner
1 fed hvidløg
1 tsk revet ingefær
½ tsk karry
1 spsk cremefraiche 9 %
2 spsk hakket persille
2 spsk palmeolie

Sådan gør du:
Hak løget fint, og bland det i kødet sammen med kapers, salt, peber og kerner. Pres hvidløget, og kom det i farsen sammen med ingefæren. Tilsæt karry, cremefraiche og persille. Rør godt rundt, og form farsen til små frikadeller. Steg frikadellerne to-tre minutter på hver side. Servér med stænger af peberfrugt, radiser og små tomater til.

Madpakke 4: Grov hjemmelavet paste med grønt

Ingredienser:
1 spsk palmeolie
100 g kogt frisk fuldkornspasta
1 gulerod
2 spsk hakket persille
2 spsk hakket purløg
5 centimeter agurk

Dressing:
1 spsk olivenolie
½ tsk kryddersalt
Saft af ½ citron

Sådan gør du:
Varm en pande op, og rist pastaen et par minutter ved høj varme. Skræl guleroden, og riv den. Kom krydderurter og gulerod på panden, og rist et par minutter sammen med pastaen. Hak agurken fint. Tag panden af varmen, og vend agurken i blandingen. Bland alle ingredienser til dressingen, og hæld den i en lille beholder med låg. Hæld dressingen over pastaen ved servering.

Tilbehør: Evt. en grovbolle.

Madpakke 5: Smørrebrød eller grovbolle

Skiver af rugbrød eller grovbolle
Kogt kartoffel og karse
Kiwi og banan

Alternativer:
Tomat og agurk med frisk basilikum
Avocado med citronsaft og salt

Hold et stabilt blodsukker:
Dit barn har brug for at holde blodsukkeret nogenlunde stabilt gennem dagen. Derfor er det rigtig skidt, hvis madpakken ikke bliver spist, fordi det giver et hul i maven. Børnenes trang til sødt bliver forstærket, og ulvetimen bliver hæslig. Sørg for fiberrig kost, det vil sige kornprodukter eller grønsager hver dag til frokost.

LÆS OGSÅ: Se min fine madpakke

LÆS OGSÅ: Guide: Lav en lækker, sund madpakke til dit barn

LÆS OGSÅ: Opskrifter: 5 børnefavoritter – på den sunde måde