Regnbuefamilie
SPONSORERET indhold

To fædre, to mødre, to børn - én familie

Familie handler om, hvem der er der for dig. Det mener Tommy og Søren, der er fædre til tvillinger, hvis familie ikke helt ligner alle andres.

Af: May Kjærsgaard Foto: Privat
17. aug. 2016 | Børn | Vores Børn

Selvom der er fire forældre fordelt i to hjem, kan der godt være tale om en samlet familie, for de to fælles børn. 

Søren og Tommy er kærester og fædre til tvillingerne, Samuel og Theodor. Deres familie er opstået på lidt utraditionel vis. Tommy er biologisk far til de to drenge, som han har fået med et lesbisk par, Sandie og Kjersti, mens Søren først kom ind i familien et par uger før drengenes fødsel.

LÆS OGSÅ: Silas Holst og hans regnbuefamilie

Tvillingerne bor både hos deres fædre i København og hos deres mødre i en forstad.

Det lyder lidt kringlet, men hverdagen i familien er slående normal. Måske er det mest ualmindelige, hvor meget overskud og tid der er til børnene, når der er fire forældre.

En aktiv far

Tommy møder i 2000 Sandie på studiet. De bliver hurtigt meget tætte, skriver flere af deres opgaver sammen og da Sandie bliver gift med sin norske kæreste, Kjersti, er Tommy med til deres bryllup.Efter Tommy og Sandie afleverer deres bacheloropgave sammen, fortæller Sandie, at hun og Kjersti længe har talt om, at de gerne vil have børn, og hvordan det skal foregå. De vil gerne undgå at bruge en donor, og de er meget bevidste om, at det er vigtigt for børn at have en far.LÆS OGSÅ: Undgå triste delebørn– De vil gerne have en far, som er meget aktiv i børnenes liv. De spørger, om jeg har lyst til at være den far. Jeg tøvede ikke et sekund, jeg sagde ja med det samme, fortæller Tommy.For ham er det løsningen på en udfordring, der længe har rumsteret i baghovedet.– Jeg har altid vidst, at jeg gerne vil have børn. Men jeg gik gennem mine tyvere med en bevidsthed om, at det ikke rigtig kunne lade sig gøre. Jeg kendte ikke andre homoseksuelle, der havde børn, så jeg vidste ikke, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, siger Tommy.

Opgiver sine rettigheder

I de følgende år bruger de tre meget tid på at tale om børneopdragelse og deres hver isærs indstilling til at skulle være forældre. De tager på ferier sammen og bliver endnu tættere.

De to mødre kommer på et tidspunkt med et krav, som Tommy skal tage stilling til. Det er vigtigt for dem, at den mor, der ikke er biologisk, bliver sikret nogle juridiske rettigheder.

LÆS OGSÅ: Enebarn? Det er ikke så ringe endda

– I Danmark kan der kun være to juridiske forældre, så det, vi skulle gøre, var at lade Sandie stedbarnsadoptere, mens jeg opgav mine rettigheder. Den skulle jeg lige sluge, fortæller Tommy.

Han ender dog med at sige ja til deres betingelse. Han ved jo, at det er vigtigt for mødrene, at der er en far, og de kender hinanden så godt, at han stoler på, at der ikke bliver nogen problemer ud af det.

En familie har ingen kontrakt

Herudover bliver der ikke lavet nogen aftaler, og de laver ikke nogen kontrakt på den kommende familie. Det er vigtigt for Tommy, at vilkårene i deres familie ligner de vilkår, der normalt er i familier. I andre familier er der jo normalt heller ikke kontrakter og skriftlige aftaler om, hvem der gør hvad hvornår og hvor børnene skal sove den nat.– Det hele er baseret på tillid. Ligesom det er i alle andre familier. Vi er én familie – ikke to, forklarer Tommy.For dem har det betydet, at de har holdt deres relation som forældre konfliktfrit.– Jeg synes, det er synd, at der skal være en kontrakt i en familie. Hvis man skal lave en kontrakt og opremse regler og krav, så bliver der allerede dér en masse forhandlinger, og det kan gøre forholdet lidt konfliktfyldt, siger Tommy.Han understreger dog, at det er en hel anden sag, hvis man bestemmer sig for at starte en regnbuefamilie med nogen man ikke kender eller kender dårligt. I dag er det muligt at finde andre par eller singler at starte en regnbuefamilie med over nettet, blandt andet på regnbuebarn.dk.– Risikoen er selvfølgelig større, jo mindre man kender hinanden. Sådan er det jo i alle relationer, siger Tommy.

Fik børn på anden date

Tommy og Søren møder hinanden på en bar i København få uger før, tvillingerne bliver født. Søren bor på det tidspunkt i Odense og tager efter weekenden hjem igen. Han taler med Tommy om, hvornår de skal ses igen, og her nævner Tommy lidt henkastet, at han lige om lidt bliver far.– Han siger: “Du kan godt komme over, men hvis min veninde ikke har født mine børn endnu, så bliver hun sat i gang den weekend”, siger Søren med et smil.Søren tager til København, og mens han og Tommy er på Glyptoteket, ringer Sandie og siger, at nu er det nu. Tommy tilbyder, at Søren kan tage med, men han synes, det er lidt for meget at tage med ind og overvære en fødsel på anden date. Han har heller ikke mødt de to kvinder endnu.– Men jeg møder dem allerede ugen efter, hvor de jo lige er blevet mødre. De har alligevel det her kæmpe overskud. De havde hørt om mig og ville rigtig gerne møde mig. Det var tydeligt, at de havde en kæmpe tillid til, at hvis Tommy synes, jeg var vigtig, så havde de fuld tillid til mig, fortæller Søren.

Alt eller intet

Søren får med det samme en meget aktiv rolle i forhold til de to små. Fordi der er to babyer, bliver det hurtigt sådan, at Søren også sidder med en baby, så snart de er sammen med tvillingerne.– Hvis der kun havde været ét barn, havde min rolle i starten nok været meget at sidde ved siden af og sige “sikke et sødt barn du har”. Men fordi der er to, er der også brug for mine arme, forklarer Søren.Hele situationen tvinger Søren til på rekordtid at tage stilling til, hvad han vil med den mand, han lige har mødt.– Det er meget overvældende at træde ind i nogens liv på så vildt et tidspunkt. Det er en ret ekstrem ‘take it or leave it’-situation. Hvis jeg vil have den her mand, så følger alt det her med, siger Søren. Men Søren har altid gerne selv ville have børn, så den del skræmmer ham ikke. Og han vil rigtig gerne den her nye mand, han lige har mødt. Han er mest bekymret for, hvad det kan betyde for børnene, hvis det nye forhold viser sig ikke at holde. Så han læser en masse om børnepsykologi og kommer frem til, at hvis forholdet går i stykker, og han forsvinder ud af drengenes liv igen inden for det første år til halvandet, så ville de ikke tage skade.Så han sætter alt på ét bræt og bliver kæreste med Tommy og medfar til nyfødte tvillinger.

Gong – Søren – far 

Søren er hundrede procent far helt fra starten. Eller måske kun 99 procent.– Det eneste, jeg fortryder, er, at vi ikke fik taget stilling til, hvad drengene skulle kalde mig. Tommy er far, Sandie er mor og Kjersti, der er norsk, er mamma. Jeg er den eneste af os forældre, der ikke har en betegnelse, fortæller han.Da tvillingerne lige lærer at tale, kan de ikke sige Søren, så han hedder Gong i drengenes sprog. Men med tiden lærer de at sige Søren, og det er han egentlig lidt ked af.– Jeg havde tænkt, at måske skulle jeg bare være Gong, og så var det et ord for far, siger han.Fædrene håber, at drengene selv finder på en betegnelse for deres anden far, når de bliver store nok til at være bevidste om at han mangler en titel.

Blod er ikke tykkere end vand

Drengene er nu fem år gamle og bor både hos deres to fædre, der har et rækkehus på Islands Brygge, og hos deres mødre, der bor i hus i Ishøj. Der er ikke nogen fast aftale om, hvor lang tid de er hvert sted.

– Det ændrer sig hele tiden efter behov. Nogle gange er fordelingen 50/50, andre gange mere 40/60, fortæller Tommy.

Deres samarbejde er efter eget udsagn meget mere velfungerende og fleksibelt end i andre todelte familier, der typisk er opstået på baggrund af en skilsmisse. Noget af det, der især præger de to hold forældres forhold og samarbejde, er, at der i modsætning til i skilsmissefamilier aldrig har været et konfliktfyldt brud. Der er ingen sårede følelser, ingen bristede drømme – tværtimod.

De prøver på at ses alle sammen som familie én gang om ugen. De holder jul og fødselsdage sammen, de tager på skiferie, sommerferie og campingferie.

Og tvillingerne har helt styr på, hvordan deres familie hænger sammen.

– Nogle børn har én forælder, nogle har to og de har fire. Sådan er det, det forstår de godt, siger Søren.

De to fædre er enige om at børn godt forstår, at familie ikke nødvendigvis handler om, hvem du deler DNA med.

– Blod er ikke tykkere end vand. Det handler om, hvem der er der for dig. Hvem der elsker dig. Det viser vores familie jo virkelig. Sandie og Søren er 100 procent lige så meget forældre som mig og Kjersti, siger Tommy.