Tre veje til sikker nattesøvn
SPONSORERET indhold

Tre veje til sikker nattesøvn

Der findes adskillige bøger om børn og søvn. Her serverer vi tre milepæle inden for genren, og lader det være op til dig, hvilken metode der passer bedst til dit temperament. Læs også, hvad de erfarne mødre siger om den metode, de har valgt.

Af: Anette Kettler, Vores Børn, maj 2007
26. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

”Sov igennem uden gråd”

Bogen gennemgår de grundlæggende fakta om børns søvn, hvad realistiske forventninger er, og der tages hensyn til barnets alder. Desuden giver bogen et forslag til, hvordan man kan lave sin egen ”søvnplan”.

Denne bliver lavet ud fra, hvordan barnet sover. Planen skal følges over 10 dage, og dagene analyseres. Alt efter hvad der sker i de 10 dage, revurderes planen, og den nye, reviderede plan følges.
Udgangspunktet er hele tiden, at barnet ikke skal græde sig i søvn.

Bogen er skrevet af Elisabeth Pantley, oversat til dansk i 2006 efter ”The No Cry Sleep Solution”, som i forvejen var kendt af mange danske forældre. Bogen er udgivet fra forlaget Aronsen.

Charlotte Dahlmann Larsen fødte sin søn i januar og brugte ”Sov igennem uden gråd” til at få styr på sengelægningen.

„Det er mit første barn, så jeg havde selvfølgelig tænkt over, hvordan man gør det hele. Jeg stødte tilfældigt på bogen og blev straks tiltrukket af den. Den er skrevet i et jordnært, letforståeligt sprog, og metoden til den gode søvn er meget kærlig. Det handler om at få lagt sengetiden i faste rammer, så barnet føler sig trygt. Allerede nu har vi helt faste rutiner, og min søn falder i søvn på samme tid hver aften, helt uden problemer,” siger Charlotte og tilføjer:

„Jeg fik øjnene op for, hvor meget søvn betyder i de første tre uger af min søns liv. Fordi han var for tidligt født, havde han bøvl med sin mave, og han skreg fra midnat til klokken 6 om morgenen.”

”Sov godt, en guide til forældre med små børn” Bogen adskiller sig fra andre bøger om emnet ved at have en cd med, som forældre kan bruge, når barnet skal falde til ro. Ved kraft af hverdagslyde fra hjemmet, såsom støvsugere, kaffemaskiner og rindende vand sammen med moderlige, fysiologiske lyde som hjertelyd, indeholder cd’en rolige, rytmiske ”numre” uden pauser, der fungerer som kopier af de lyde, barnet oplevede i fostertilstanden.

Selve bogen er skrevet af den australske børnelæge, Dr. Zehnwirth, der giver gode råd til, hvordan man giver barnet et godt søvnmønster. Blandt andet anbefaler han, at børn ikke skal spise sig i søvn, men i stedet følge princippet ”spis-leg-sov”.
Bogen ser desuden på, hvad gråd er for noget og giver anvisninger til, hvornår man skal reagere anderledes, eksempelvis når barnet er ramt af sygdom.

Bogen blev første gang udgivet i Australien, hvor den fik stor succes. Bog og cd er udkommet fra forlaget Unique Australian og har forord af Sigrid Riise.

Dorte Rich, mor til Cecilie på ni år, Katrine på seks og lille Johanne på 10 måneder har læst og brugt både bog og cd.

„Jeg kan godt lide, at bogen ingen fordomme har. Den viser omsorg for forældrene på den måde, at den opfordrer os til at stole på os selv. Samtidig giver den forslag til, hvordan man kan indføre en god soverutine.
Den er meget anerkendende i forhold til de udfordringer, man som forældre står i. At man for eksempel er i søvnunderskud og synes, der er perioder, det er svært at komme igennem. Her bakker den op og giver lys forude.
Selv om mit yngste barn i realiteten ikke kommer op i kategorien ”uroligt barn”, har bogen været nyttig. Jeg har fået øjnene op for områder, der sagtens kunne ændres.
Især har jeg indført ”spis-leg-sov”-rutiner, hvilket har betydet, at mit barn (og jeg) nu sover i længere perioder ad gangen.
Der er jo næsten ikke ord for den positive kædereaktion, dette giver i en hel familie.
Cd’en har jeg brugt til alle børn, specielt i de sene eftermiddagstimer, hvor alle er trætte. Det er dog mest den sidste del, den med Mozart, der har været god her. D
en første del med de pudsige lyde har været god til at berolige min yngste, når hun skulle sove. Da hun hørte den første gang, smilede hun!”

Den omdiskuterede mulighed: ”Godnat og sov godt” Bogen udkom på dansk i 2003 og er både kendt og brugt af mange. Men også berygtet, i hvert fald i sin rendyrkede stil.

Metoden går blandt andet ud på at gå ind til det grædende/vågne barn med længere og længere tidsintervaller. I bogen hedder det, at man undervejs ikke må kærtegne sit barn eller tage det op, uanset hvor meget det græder.Det har mange, både sundhedsplejersker, børnepsykologer og søvnrådgivere skarpt taget afstand fra. Mange læsere og brugere har undladt at følge den slavisk.
Resten af bogen handler om at få faste rytmer og gode soverutiner, i stil med beskrivelsen i de andre bøger om emnet.

Bogen er skrevet af Eduard Estivill og Silvia de Bejar og udgivet på forlaget Borgen.

Louise Bové, mor til Paya på to et halvt år, fulgte nogle af bogens anbefalinger, da Paya var lille.

„Det var godt at have en plan at gå efter, det var en støtte. Men vi syntes, at minutintervallerne var for lange, så det satte vi ned. Og vi fulgte ikke det med, at man ikke må sige noget eller røre barnet.
Til gengæld fulgte vi meget det med helt faste putteritualer, og det gav ro.
Hun vidste præcis, hvad der skulle ske, og sådan er det også i dag, hvor vi stadig ingen problemer har med at få hende til at sove.
Jeg syntes, det var lidt hårdt, at hun græd, men der gik kun en uge, så var den nye rutine kørt på plads.”