Fucking flink
SPONSORERET indhold

Derfor skal du tage en selfie sammen med en turist

Jo mere, du giver andre, jo mere succes får du selv.

Foto: Alamy
01. okt. 2015 | Livsstil

"Det var da også på tide," tænkte Lars AP, da en bil endelig stoppede for ham ved et fodgængerfelt en hverdagsmorgen. Indtil da var han blevet så provokeret af bil efter bil, der var kørt forbi ham, at han hverken jublede, smilte eller hilste på chaufføren, der rent faktisk holdte for ham og lod ham krydse vejen.

Netop Den oplevelse og mange flere i den dur fik Lars til at udgive "Fucking Flink Dig Selv". Det er hans anden bog om at være flinkere over for andre, og, som det ligger i navnet, handler den om, hvordan du konkret kan gå ud og være bedre ved de mennesker, du møder på din vej.

Det lyder måske lidt som drysset på en kage, der ikke er nødvendigt, men som er flot at pynte med. Men flinkhed er meget mere end pænt pynt på hverdagen, hvis man spørger Lars, der blandt andet har skrevet sin bog ud fra en række forskeres undersøgelser.

- Forskningen viser vi får mere personlig succes af at inddrage og hjælpe andre, siger han.

- Og så har vi også enorme underliggende samfundsproblemer som ensomhed, vi rent faktisk kan forebygge ved ganske små ting som at smile mere og huske at gøre ting med folk, vi ikke kender. Ved at komme lidt ud af den sociale comfortzone.

Lars AP skrev sin første bog "Fucking Flink" om at være, ja, fucking flink, tilbage i 2010. Siden da har han etableret en virksomhed af samme navn med syv ansatte, der blandt andet driver Facebook-siden af også samme navn. I dag har den over 175.000 følgere.

Nu er det ikke længere nok at 'synes godt om' gode historier på Facebook og være klar over, det er en god ide at være flink, siger Lars. Nu er det tid til at optræne din sociale sixpack.

Men er den ikke allerede ret spændstig?, kan man spørge sig selv. For eksempel er den igangværende flygtningesituation et godt eksempel på, at vi hjælper andre med mere end likes på Facebook.

Lars negligerer ikke danskeres aktioner ved flygtningesituationen. Han synes, det var og er fantastisk at se tusindevis af mennesker stå bi med hjælp på hver deres måde.

- Vi skal også være imødekommende, nysgerrige og omsorgsfulde, når det ikke er undtagelsessituationer men ganske almindelig hverdag, siger forfatteren.

Det handler om, at vi ikke prøver at holde grundformen ved at løbe et maraton, siger han, men at vi i stedet sørger for at holde det flinke bindevæv elastisk ved at træne lidt flinkhed i alle de mikro-øjeblikke, der uundgåeligt er i løbet af en dag, hvor vi møder andre mennesker. Vi skal huske at komme hinanden ved og blotte os selv selv lidt, så vi lukker andre ind og lukker op for dem.

Det kan være svært for en dansker, der igennem flere hundrede års social interaktionsarv har indarbejdet, at det er høfligt ikke at spørge for meget ind til andre. Og at det både kan virke overdrevet og forkert, hvis man er en omvandrende lykkeballon, der hopper ind foran fremmede med spørgsmål, smil og overskud. Det kan sågar virke både angstfremkaldende og overfladisk for de fleste.

- Det også okay at være et røvhul. Men det kan faktisk virke så nedtrykkende, at der skal seks gange overskud til at opveje de negativt ladede ting, man siger og gør – eller gode ting, man glemmer at gøre for andre, siger Lars.

- Det her er noget, der skal ske i det små. Måske bare fem minutter hver dag. For med tiden bliver det mere og mere naturligt. Du kan heller ikke bænkpresse 140 kilo første gang, du går ned i fitnesscenteret og løfter stangen, men med tiden bliver det mere og mere let og naturligt for dig. Og sådan er det også, når du træner din sociale adfærd.

Lars AP slutter af med nogle forslag til, hvad du eksempelvis kan gøre:

  • Gå fra selfie til pedelfie: Invitér kollegaen, en turist, eller pedellen med i billedet næste gang, du bruger selfie-stangen.
  • Vær diskret flink: Genert? Så vis overskud undercover. Som de nytilflyttede, der overrasker de andre beboere med indpakkede chokolader på alles dørmåtter i opgangen.
  • Vintertid. Så stiller vi havemøblerne ind. Prøv noget helt andet: Ta' havebænken fra terrassen, stil den ud ved fortovet og giv plads til spontane møder for folk fra nabolaget.
  • Sig tak - Giv igen af overskuddet: Bag en kage til dit barns fodboldtræner, så træneren får et fad overskud med hjem til familien.

Og som Lars tog sig selv i ikke at gøre for et par år siden:

Vær flink og vink: Stopper bilerne ikke for dig ved fodgængerovergangen? Super irriterende. Men glem dem, der overser dig. Og fokusér på dem, som stopper for dig: Giv thumbs op og vink til bilisten, som holder tilbage.