ALT for damerne fylder 70 år: her er de 9 sjoveste sundhedstips
SPONSORERET indhold

Læs de 9 sjoveste sundhedsråd, som ALT for damerne har givet læserne gennem tiden

Vores syn på sundhed har i den grad ændret sig siden 1946, hvor det første ALT for damerne kom på gaden. Vi kan afsløre, at et af rådene inkluderer, at du skal spise gær mod uren hud.

Af: Amalie Holm
06. okt. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

I anledning af ALT for damernes 70-års fødselsdag fik vi for nyligt adgang til de støvede arkivmapper i kælderen, som indeholder vores ældgamle ugeblade. Vi blev ret hurtigt klar over, hvor meget tiden egentlig har ændret sig siden 1946, hvor det første ALT for damerne kom på gaden.

LÆS OGSÅ: ALT for damerne i 70 år: Find ud af om du ville være en god hustru anno 1967

Vi fandt alt fra brevkassedilemmaer omhandlende kvinders utilfredshed med at være underlagt de traditionelle kønsrollemønstre til husholdningstricks, der gav læserne gode råd til, hvordan de kunne vaske deres spillekort rene. For ikke at glemme mængden af opskrifter på orange 70'er-strik og farsbrød. Alle artiklerne bekræftede os i, at tiden ikke er, hvad den var dengang.

LÆS OGSÅ: ALT for damerne fylder 70: Se de smukke forsider gennem tiden

Hvad, der ellers har ændret sig markant siden 1946, er vores skønhedsidealer – eller rettere sagt – vores opfattelse af sundhed generelt. Det fremgår blandt andet af de skøre sundhedsråd, ALT for damerne har givet læserne gennem tiden. Eksempelvis anbefalede ALT for damerne i 1947 læserne til at spise gær og vaske ansigtet i sprit for at slippe af med uren hud. Sådanne tips finder du med garanti ikke i de nye blade. Men selvom rådene ikke holder stik i dag, er det alligevel underholdende at se, hvor meget ALT for damerne og samfundet generelt har ændret sit syn på tingene. Derfor har vi samlet en liste over de ni sjoveste sundhedsråd, ALT for damerne har givet læserne gennem tiden.

1. Spis gær mod uren hud
I 1947 kunne man på en af sundhedssiderne få et noget anderledes råd til, hvordan du sipper af med uren hud: Spis gær og vask ansigtet i sprit.

"Det gælder først og fremmest om at undgå fed og krydret mad, stærk ost, røgede ting og tunge kager og wienerbrød. Drik et stort glad vand med nogle citrondråber i hver morgen, og drik ellers vand eller kærnemælk et par gange i løbet af dagen. Spis mest muligt af frugt og grøntsager, rå eller kogte. Er man meget stærkt plaget af uren hud, bør man i nogen tid leve på grøntsagsdiæt. I mange tilfælde hjælper det at spise en lille klump gær hver dag eller tage gærtabeletter. (...) Huden bør vaskes med sprit."

2. Få runde skuldre
I 1947 var det moderne, at kvinderne havde runde skuldre. Derfor kunne du i ALT for damerne finde et alletiders træningstip til, hvordan du netop kunne få formet skuldrene.

"Enhver kvinde vil meget gerne have smukke, runde skuldre. Der er jo også noget, der hedder badesæson, og badedragten afslører ubarmhjertigt sådan noget som spidse, kantede skuldre."

"Svøm hele sommeren, hvis De har mulighed for det, svøm så De mærker det i alle muskler, ikke noget med bare at ligge og pjaske. Hele vinteren skal De have motion på en måde, der svarer mest muligt til svømmeøvelserne, det vil sige med armsving fremover og bagover, forlæns rundt og baglæns rundt."

3. Brug nervemedicin mod armsved
I mere end tyve år fra 1946 og frem var Fru Ninis brevkasse ”Betro Dem til Fru Nini” fast inventar i ALT for damerne. Her lod læserne hver uge Nini besvare livets store og små dilemmaer. I 1953 skrev en fortvivlet læser ind til Fru Nini, hvad hun skulle stille op med sin svedlugtende kollega.

Vi bringer her et uddrag af Ninis svar.   

”Sig bare tilfældigt, at De selv i en periode har været plaget af den samme gene, men at De brugte lidt aluminium klorid, som De købte på apoteket. For øvrigt er det ofte en nervøs lidelse, så lidt nerveberoligende ordineret hos en læge, kan måske hjælpe.”

Det er med stor sandsynlighed ikke nervemedicin, du vil blive rådet til at tage i brug i dag, hvis dine armhuler lugter. Og vi vil heller ikke foreslå, at det er et råd, du videregiver din kollega. 

4. Æg-shampoo
I ALT for damerne i 1957 kunne man læse om en ny revolutionerende shampoo, der både kunne give håret ekstra næring og en mild rensning. Den hemmelige ingrediens: Æggeblommer. Godt nok kan du i dag finde mange skøre ingredienser i din shampoo, men lige æg? Ellers tak.

5. Brug neklelak mod melankoli 
Hvis du følte dig træt og uoplagt i 1957, kunne du med fordel prøve at lakere neglene i farver. "Det smitter simpelthen af på humøret," som der står. 


6. Brug solfaktor 2-3
I 1977 var vi ikke helt så opmærksomme på solens skadelige virkning og risikoen for hudkræft. Man kunne i hvert fald læse, at en solfaktor to eller tre burde være nok:

"Ved almindelig solbestråling på vore breddegrader skal man vælge et præparat med solfactor to eller tre. Det er lette filtre med en rimelig beskyttende virkning."

7. Fyld badekarret med te
I den samme artikel fra 1977, der har titlen "Solen er din ven, men også lidt din fjende", kunne læserne ligeledes få et godt råd til, hvis skaden allerede er sket, og huden er forbrændt . Her lyder det:

"En solskoldet hud skal behandles omhyggeligt. Den skal ikke smøres med creme, for cremen virker dækkende og binder varmen til huden. Derved kan kropstemperaturen stige og solskoldningen få alvorlige følger. Fyld i stedet badekarret med kuldslået vand og tilsæt 3-4 kander stærk, næsten sort te."

Måske virker det. Måske gør det ikke. Uanset er det ikke et sundhedsråd, du finder i ALT for damerne i dag.

8. Læg dig ned og bliv slank - 1987
"Læg dig ned og bliv slank netop der, hvor du mest ønsker det: Mave, hofter, bagdel og lår." Sådan lød sloganet i en reklame fra ALT for damerne i 1987. Man kan passende spørge sig selv, hvornår det nogensinde har været en god slankekur at lægge sig ned, når man vil tabe sig? I dag vil sundhedsrådene med garanti gå mere i retning af: Spis sundt og dyrk regelmæssig motion.

9. Hvidløg mod radioaktiv stråling
I 1987 fik læserne et råd om at spise hvidløg, fordi det kunne øge modstandskraften imod virkningerne af radioaktiv stråling. Det er svært at forestille sig, at denne videnskabelige forskning holder stik i dag.